*Γράφει η Ειρήνη Αγαπηδάκη, αναπληρώτρια υπουργός Υγείας

Η Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου είναι μια υπενθύμιση ότι η έγκαιρη διάγνωση και η πρόληψη σώζουν ζωές. Στην Ελλάδα, η στρατηγική μας για την πρόληψη και τον προσυμπτωματικό έλεγχο μετασχηματίζει το σύστημα υγείας και διαμορφώνει μια νέα κουλτούρα για τους πολίτες. Η πολιτεία επενδύει για πρώτη φορά σε προγράμματα πρόληψης που δίνουν τη δυνατότητα σε όλους τους πολίτες, ασφαλισμένους και ανασφάλιστους να έχουν πρόσβαση σε ένα ολοκληρωμένο πακέτο δωρεάν προληπτικών διαγνωστικών εξετάσεων, με τρόπο οργανωμένο και αποτελεσματικό.

Στόχος μας είναι να χτίσουμε μια κουλτούρα πρόληψης, όπου προτεραιότητα μας είναι κάθε πολίτης να κερδίζει υγιή χρόνια ζωής. Για πρώτη φορά η χώρα μας έχει ένα οργανωμένο σύστημα πρόληψης, που επιτρέπει στους πολίτες να έχουν ισότιμη και δωρεάν πρόσβαση σε προληπτικές εξετάσεις. Αυτό δεν είναι απλώς μια πολιτική απόφαση, αλλά μια επένδυση στη δημόσια υγεία και στη ζωή των πολιτών.

Ήδη, τα τελευταία δύο χρόνια, εφαρμόζουμε μια εθνική στρατηγική πρόληψης, με έμφαση στον προσυμπτωματικό έλεγχο. Έχουν υλοποιηθεί εμβληματικά προγράμματα όπως το «Φώφη Γεννηματά» για τον καρκίνο του μαστού, και αντίστοιχα προγράμματα πρόληψης για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, του παχέος εντέρου και τις αμέσως επόμενες ημέρες και για τις καρδιαγγειακές παθήσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι έχουν αποσταλεί πάνω από 2 εκατομμύρια SMS σε γυναίκες ηλικίας 45-74 ετών για δωρεάν μαστογραφία, ενώ πάνω από 570.000 γυναίκες έχουν πραγματοποιήσει δωρεάν την μαστογραφία τους. Μάλιστα, έχουν αποσταλεί 698.202 παραπεμπτικά για μαστογραφία σε νέες δικαιούχους, ενώ δεκάδες χιλιάδες γυναίκες (πάνω από 38.000) διαγνώστηκαν εγκαίρως με ύποπτα ευρήματα και έχουν τη δυνατότητα να λάβουν θεραπεία εγκαίρως. Παράλληλα, πάνω από 40.000 γυναίκες πραγματοποίησαν τεστ Pap και HPV DNA test, ενώ 785 γυναίκες έχουν παραπεμφθεί για κολποσκόπηση και βιοψία. Επιπλέον, πάνω από 571.000 πολίτες έχουν ήδη πραγματοποιήσει το self-test για καρκίνο του παχέος εντέρου, 12.598 άτομα έχουν παραπεμφθεί για κολονοσκόπηση, με 1.487 εξ αυτών να έχουν ήδη προχωρήσει σε βιοψία.

Η έγκαιρη διάγνωση δεν είναι απλώς ένας ιατρικός όρος – έγκαιρη διάγνωση σημαίνει ότι έχω την δύναμη να παραμένω υγιής. Τα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου δεν εντοπίζουν απλώς τη νόσο έγκαιρα, αλλά προστατεύουν το πολυτιμότερο αγαθό μας: την υγεία. Η Πρόληψη μάς δίνει πολύτιμο χρόνο να δράσουμε, να θεραπευτούμε και να συνεχίσουμε τη ζωή μας με υγεία. Οι χώρες που έχουν επενδύσει σε προγράμματα πρόληψης έχουν μειώσει σημαντικά τους θανάτους από καρκίνο και έχουν βελτιώσει τη συνολική ποιότητα ζωής των πολιτών τους και είμαι υπερήφανη που καταφέραμε η Ελλάδα να έχει για πρώτη φορά εθνικά προγράμματα πρόληψης.

Γι’ αυτό και η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, στις προληπτικές εξετάσεις και στη δημόσια υγεία. Το Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ» αποτελεί ένα όραμα της Κυβέρνησης και του Κυριάκου Μητσοτάκη που το κάναμε πραγματικότητα, με στόχο την προστασία της υγείας των πολιτών. Μέσα από τα προγράμματα πρόληψης που εφαρμόζουμε, επιδιώκουμε να δημιουργήσουμε έναν πιο υγιή πληθυσμό, εστιάζοντας στη δυνατότητα πρόληψης και όχι πάντα στην παρέμβαση εκ των υστέρων. Η πολιτεία προχωρά σε σημαντικές πρωτοβουλίες. Για πρώτη φορά βλέπουμε το κράτος να πηγαίνει οργανωμένα στον πολίτη πριν αρρωστήσει, και να στέλνει για παράδειγμα ένα SMS και να του λέει, «πήγαινε κάνε δωρεάν την ψηφιακή σου μαστογραφία». Αυτές οι πρωτοβουλίες αποτελούν μία τεράστια τομή στην πολιτική υγείας, με ευρωπαϊκούς πόρους, και βάζουν την πρόληψη και τη δημόσια υγεία στην πρώτη γραμμή. Οι προληπτικές εξετάσεις συνιστούν μια επανάσταση στο πώς αντιλαμβανόμαστε την υγεία μας, καθώς οι πολίτες συνήθως να συνδέουν την υγεία μόνο με τα νοσοκομεία. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η υγεία δεν αρχίζει και τελειώνει στην πόρτα του νοσοκομείου. Παρά τη σημαντικότητα των νοσοκομείων και την ανάγκη για βελτίωση της κατάστασης σε αυτά, το ζητούμενο είναι πώς να παραμείνουμε υγιείς και να αποφεύγουμε την ανάγκη για νοσοκομειακή περίθαλψη.

Η επένδυση στην πρόληψη λοιπόν είναι η πιο ουσιαστική παρέμβαση στη δημόσια υγεία. Συνεχίζουμε με αφοσίωση, ώστε κάθε πολίτης να έχει ισότιμη πρόσβαση σε προληπτικές εξετάσεις. Γιατί η πρόληψη είναι δικαίωμα, δεν είναι πολυτέλεια. Κλείνοντας, θέλω να απευθυνθώ σε κάθε πολίτη προσωπικά: Μην αναβάλλετε τον τακτικό σας έλεγχο. Η πρόληψη είναι ένα δώρο που κάνετε στον εαυτό σας και στους ανθρώπους που σας αγαπούν. Κάθε εξέταση που πραγματοποιείται μπορεί να σώσει μια ζωή – μπορεί να είναι η δική σας, ενός φίλου, ενός μέλους της οικογένειάς σας. Μαζί, χτίζουμε μια κοινωνία όπου η υγεία προστατεύεται και η ζωή κερδίζει. Με κάθε βήμα που κάνουμε στην πρόληψη, κάνουμε ένα βήμα προς ένα πιο υγιές και ασφαλές μέλλον για όλους μας.

Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε ώστε όλο και περισσότεροι πολίτες να επωφεληθούν από τα προγράμματα αυτά. Οι πολιτικές πρόληψης δεν είναι στατικές, αλλά εξελίσσονται και επεκτείνονται, ακολουθώντας τις επιστημονικές εξελίξεις και τις ανάγκες της κοινωνίας. Η συνεργασία με τους επιστημονικούς φορείς, τους επαγγελματίες υγείας και την κοινωνία είναι καθοριστική, γιατί η πρόληψη είναι ευθύνη όλων μας. Μαζί, χτίζουμε μια κοινωνία όπου η υγεία προστατεύεται και η ζωή κερδίζει. Μια κοινωνία που επενδύει στην υγεία των πολιτών της είναι μια κοινωνία ισχυρή, δίκαιη και ανθεκτική. Και αυτόν τον στόχο υπηρετούμε, κάθε μέρα, με συνέπεια και σχέδιο.

Διαβάστε επίσης

Μάριος Θεμιστοκλέους: Παροχή ολοκληρωμένης φροντίδας στους ογκολογικούς ασθενείς

Την επικίνδυνη σχέση καρκίνου – καπνίσματος αναλύει η Πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας

Πάνω από 300 άτομα έχουν λάβει υποστήριξη στο Κέντρο Ημέρας Παιδιών Εφήβων και Νέων με Νεοπλασματικές Ασθένειες