Ένα νέο τοπίο στα Επείγοντα, με λιγότερη ταλαιπωρία για τους πολίτες αλλά και τους επαγγελματίες υγείας, επιχειρεί να διαμορφώσει το υπουργείο Υγείας.

Μέσα από παρεμβάσεις στο δομικό πρόβλημα των Επειγόντων, δηλαδή στο ελλιπές προσωπικό και τις γηρασμένες υποδομές αλλά και με καινοτόμες προσεγγίσεις στο σύστημα της εφημέρευσης, όπως τα εργαλεία της Τεχνητής Νοημοσύνης και το σύστημα ιχνηλάτησης των ασθενών με χρήση QR Code, η ηγεσία του υπουργείου φιλοδοξεί πως μέχρι το τέλος του έτους, θα έχει αποτυπωθεί στη νοσοκομειακή πραγματικότητα η δραστική μείωση των πολύωρων αναμονών και της συμφόρησης που χαρακτηρίζουν σήμερα τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) στην Αττική.

«Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που φεύγουν από τα Επείγοντα σε 3, 4 ή 5 ώρες, υπάρχουν πάρα πολλοί που φεύγουν σε 8 ώρες, υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις που φεύγουν σε 12, σε 14 ή και σε 15 ώρες. Ο μέσος χρόνος αναμονής στην εφημερία είναι 8 με 9 ώρες. Ο στόχος είναι το 5ωρο» επισήμανε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, κατά την παρουσίαση του Σχεδίου για τα Επείγοντα και τις εφημερίες, την περασμένη εβδομάδα στην Αριστοτέλους. Ο ίδιος αναφέρεται συχνά στην εφαρμογή του ως ένα στοίχημα που θεωρεί ότι θα κερδίσει. Μάλιστα, προσδιορίζει το Πάσχα ως χρονικό ορόσημο «για να δουν οι πολίτες τη διαφορά».

Το σχέδιο περιλαμβάνει παρεμβάσεις σε επτά σημεία στο σύστημα εφημέρευσης και τη λειτουργία των ΤΕΠ του λεκανοπεδίου, όπου ημερησίως εξυπηρετούνται κατά μέσο όρο 2.200 ασθενείς. Είναι ενδεικτικό ότι το 2023 στα νοσοκομεία της Αττικής τα επείγοντα περιστατικά ήταν πάνω από 1,1 εκατομμύρια, εκ των οποίων περίπου το 10% ήταν παιδιατρικά.

Στις εφημερίες τα Κέντρα Υγείας

Τον Φεβρουάριο ξεκινά η πρώτη παρέμβαση για το 2025 (σημειωτέον το σχέδιο ξεδιπλώνεται από τον περασμένο Νοέμβριο), η οποία βεβαίως χρονολογείται από συστάσεως του ΕΣΥ. Πρόκειται για την επικούρηση των νοσοκομείων, που εφημερεύουν, από Κέντρα Υγείας (ΚΥ). «Τουλάχιστον 1 στα 2 περιστατικά που φθάνουν στα ΤΕΠ, θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν στα Κέντρα Υγείας» σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης.

Τα ΚΥ της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) που θα μπουν σταδιακά στις εφημερίες είναι: Αλεξάνδρας που είναι 24ωρης λειτουργίας, Καλλιθέας που λειτουργεί 8πμ – 10μμ, Αμαρουσίου που επίσης λειτουργεί 8πμ – 10μμ και Ραφήνας που έχει 24ωρη λειτουργία. Από την 2η ΥΠΕ θα συνδράμουν τα ΚΥ Βάρης (24ωρη λειτουργία), Ελευσίνας (24ωρη λειτουργία), Μεγάρων (24ωρη λειτουργία), Περιστερίου και Κερατσινίου που λειτουργούν 7πμ – 9μμ.

Σε αυτά τα 9 ΚΥ το 2023 εξυπηρετήθηκαν περίπου 249.000 επείγοντα περιστατικά, αριθμός που μπορεί να αυξηθεί εάν ενισχυθεί το προσωπικό τους όπως δεσμεύθηκε το υπουργείο Υγείας.

«Βραχιολάκι» και ψηφιακά εργαλεία

Τον Μάρτιο αναμένεται η δεύτερη μεγάλη παρέμβαση του υπουργείου Υγείας σε μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής, που θα αξιοποιεί τις δυνατότητες της τεχνολογίας, όπως τα εργαλεία της Τεχνητής Νοημοσύνης και το σύστημα ιχνηλάτησης των ασθενών με χρήση QR Code, γνωστό ως «βραχιολάκι».

Ευαγγελισμός, Ιπποκράτειο, Ερυθρός Σταυρός, Αττικόν θα υποδέχονται τους ασθενείς στις εφημερίες τους δίνοντάς τους το ειδικό βραχιολάκι με το σύστημα ιχνηλάτησης, ένα φορητό GPS που θα καταγράφει διαρκώς την πορεία που ακολουθούν μέσα στο νοσοκομείο, τις στάσεις που θα κάνουν στα επιμέρους Τμήματα αλλά και τις καθυστερήσεις. Το πρόγραμμα για το σύστημα ιχνηλάτησης υλοποιείται με κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης από την ΗΔΙΚΑ και ιδιωτικές εταιρίες, βάσει του σχετικού μοντέλου που ήδη εφαρμόζεται στην Πορτογαλία. Σημειωτέον ότι το «βραχιολάκι» δεν θα δίνεται στους ασθενείς που διακομίζονται με το ΕΚΑΒ. Τα επείγοντα περιστατικά που παραλαμβάνει από το ΕΚΑΒ το προσωπικό εφημερίας εξυπηρετούνται πάντα κατά προτεραιότητα και αυτό θα συνεχίσει να γίνεται. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε κάθε εφημερία το 80% των ασθενών είναι περιπατητικοί και πηγαίνουν στο νοσοκομείο με δικά τους μέσα και το 20% είναι περιστατικά που διακομίζει το ΕΚΑΒ.

Ουσιαστικά τα δεδομένα από τα «βραχιολάκια» θα δίνουν άμεσα την πλήρη εικόνα στους αρμόδιους για την κίνηση στα Επείγοντα, ώστε να μπορούν να κάνουν επί τόπου διορθωτικές κινήσεις πχ στα ιατρεία και στα εργαστήρια. Επιπλέον, σε βάθος χρόνου και εφόσον το σύστημα ιχνηλάτησης λειτουργήσει σε όλα τα νοσοκομεία (το σχέδιο προβλέπει την πλήρη εφαρμογή στα 127 νοσοκομεία έως το τέλος του 2025) οι πληροφορίες που θα συγκεντρώνονται από κάθε εφημερία θα μετατρέπονται σε εργαλείο για την άσκηση πολιτικών υγείας. Τα δεδομένα θα δίνουν εικόνα ανά νοσοκομείο και θα επιτρέπουν τη σύγκριση των ΤΕΠ και των εφημεριών, με απώτερο σκοπό την καλύτερη δυνατή διαχείριση προς όφελος των ασθενών αλλά και του προσωπικού.

Σε επόμενη φάση προβλέπεται μια νέα ψηφιακή υποδομή, πιθανότατα μέσω του My Health App, που θα επιτρέπει στους πολίτες να βλέπουν από το κινητό τους τον χρόνο της αναμονής στα εφημερεύοντα νοσοκομεία της Αττικής και να επιλέγουν σε ποιο ΤΕΠ θα απευθυνθούν.

Στη μάχη για τη βελτίωση των Επειγόντων έχει μπει με ίδιες δυνάμεις το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας. Στο ΤΕΠ, με επικεφαλής τον κ. Δημήτρη Τσιφτσή δοκιμάζεται από τον περασμένο Σεπτέμβριο ένα καινοτόμο σύστημα Τεχνητής Νοημοσύνης, στο πλαίσιο ερευνητικού προγράμματος σε συνεργασία με την Ιατρική Σχολή Πάτρας, με αντικείμενο την αξιολόγηση των περιστατικών με βάση τη σοβαρότητά τους (triage, δηλαδή η διαλογή των ασθενών στα Επείγοντα). Παράλληλα, έχει υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας για εκπαίδευση και ανταλλαγή τεχνογνωσίας με το Τμήμα Επείγουσας Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής Υale. Τη σκυτάλη της ψηφιακής αναβάθμισης με τη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης στα Επείγοντα θα πάρουν τα νοσοκομεία Ιπποκράτειο και ΕΛΠΙΣ.

Ενίσχυση με προσωπικό

Μέχρι τον Απρίλιο αναμένεται να ολοκληρωθεί η επίσης σημαντική παρέμβαση της ενίσχυσης των ΤΕΠ και των ΚΥ, στοχευμένα, με προσωπικό. Ειδικότερα, έχουν προγραμματιστεί και γίνονται σταδιακά από τώρα οι προσλήψεις 37 γιατρών, 229 νοσηλευτών, 233 λοιπού προσωπικού και 100 τραυματιοφορέων.

Μια ακόμη αλλαγή θα αποτελέσει η τοποθέτηση 25 στελεχών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού σε συγκεκριμένα νοσοκομεία (Αττικόν, Ευαγγελισμός, Γεννηματάς) για να συμβάλλουν στη διαχείριση του φόρτου και της πίεσης στις εφημερίες, καθοδηγώντας και βοηθώντας τους ασθενείς.

Ανακαινισμένα νοσοκομεία και εξοπλισμός

Από τον Ιούνιο θα αρχίσουν να ολοκληρώνονται και να παραδίδονται τα ανακαινισμένα κτήρια των 60 συνολικά νοσοκομείων της χώρας, με τα νέα ΤΕΠ, που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Οι νέες κτηριακές υποδομές θα εξοπλιστούν με σύγχρονα ιατροτεχνολογικά μέσα ύψους 3,2 εκατ. ευρώ.

Ενδεικτικά, τον Ιούνιο θα παραδοθούν τα ΤΕΠ στα νοσοκομεία Νίκαιας, Ιπποκράτειο, Αγλαΐα Κυριακού, Ερυθρός Σταυρός, Αγία Σοφία, Μεταξά, Τζάνειο. Τον Δεκέμβριο αναμένεται να είναι έτοιμο το Λαϊκό και τον Ιούνιο του 2025 τα νοσοκομεία Αγία Όλγα, Παμμακάριστος, Σωτηρία, Ευαγγελισμός.

Οργανωτικές αλλαγές

Η παρέμβαση που διατρέχει ήδη το σύστημα εφημέρευσης, από τον περασμένο Νοέμβριο, σηματοδοτώντας τις μεταρρυθμίσεις στα Επείγοντα, είναι η αλλαγή των ομάδων εφημέρευσης των δημόσιων νοσοκομείων στην Αττική.

Το σύστημα εφημέρευσης ορίζεται μέσα από τέσσερις ομάδες νοσηλευτικών ιδρυμάτων, καθεμία από τις οποίες περιλαμβάνει συγκεκριμένα νοσοκομεία της 1ης και της 2ης ΥΠΕ. Οι ομάδες χωρίζονται σε χρονικές ζώνες, έτσι ώστε κάποια νοσηλευτικά ιδρύματα της 1ης ΥΠΕ να έχουν πρωινή λειτουργία 08.00-14.30 καθημερινά, (με εξαίρεση την ημέρα της γενικής εφημερίας και της επομένης) και άλλα να έχουν εφημερία 14.30 με 08.00 της επόμενης ημέρας (τη λεγόμενη μεγάλη ή βραδινή εφημερία). Στον Πειραιά και στη δυτική Αττική εφημερεύουν εκ περιτροπής τα νοσοκομεία των περιοχών από τις 8 το πρωί μέχρι τις 8 της επομένης.

Από την 1η Νοεμβρίου κάποια νοσοκομεία άλλαξαν ομάδα και μετακινήθηκαν σε άλλη, ώστε ανάλογη μετακίνηση να γίνει και στο φορτίο των Επειγόντων. Η αποτίμηση του υπουργείου Υγείας είναι θετική, όπως επισήμανε στην παρουσίαση του Σχεδίου ο υφυπουργός, Μάριος Θεμιστοκλέους. Σε αρκετά παρουσιάζεται μια μικρή ή και σημαντική μείωση της προσέλευσης (Αλεξάνδρα, Σισμανόγλειο, Γενικό Κρατικό Νίκαιας), σε άλλα όμως η προσέλευση στην πρωινή εφημερία έχει αυξηθεί δραματικά, έως και 82%, όπως στο Ιπποκράτειο.

Πρόκειται για μια δυναμική παρέμβαση που συνοδεύεται από διαρκή συλλογή και αξιολόγηση στοιχείων ώστε να γίνονται διορθώσεις και βελτιώσεις. Σύμφωνα με τον αρμόδιο υφυπουργό κ. Θεμιστοκλέους, οι αλλαγές στις ομάδες εφημέρευσης θα επανεξετάζονται ανά δύο με τρεις μήνες και φυσικά θα συνυπολογιστούν, καθώς εξελίσσονται, και οι άλλες παρεμβάσεις στα νοσοκομεία.

Τέλος, σημαντικές είναι οι νομοθετικές παρεμβάσεις που δρομολογούνται για τα ΤΕΠ μέχρι και τον Ιούνιο, και οι οποίες καλύπτουν κενά στη λειτουργία τους. Ειδικότερα, καταρτίζεται το καθηκοντολόγιο του προσωπικού στα ΤΕΠ και παράλληλα νομοθετείται η ιατρική ειδικότητα Επειγοντολόγου.

Διαβάστε επίσης 

Τα 9 Κέντρα Υγείας που θα «ελαφρύνουν» τα Επείγοντα στα νοσοκομεία της Αττικής

Εφημερίες: Σε ποιο νοσοκομείο προσήλθαν πάνω από 1.000 άτομα την ημέρα των Φώτων – Ασθενείς περίμεναν 24 ώρες σε ράντζο

Νοσοκομειακοί γιατροί: Για ποιες εφημερίες αντιδρούν και ζητούν να καταργηθούν