Μείωση 38% στην παγκόσμια θνησιμότητα από πνιγμούς αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) στην πρώτη του έκθεση για την πρόληψη του πνιγμού. Οι συγγραφείς σημειώνουν πως πρόκειται για σημαντική πρόοδο από το 2000, χρονική αφετηρία της πρόσφατης αυτής ανασκόπησης. Αν και πρόκειται για τεράστιο επίτευγμα, σημειώνει ότι οι πνιγμοί παραμένουν σοβαρό ζήτημα της παγκόσμιας δημόσιας υγείας, όπως ξεκάθαρα αποτυπώνεται στους περισσότερους από 30 θανάτους την ώρα και 300.000 συνολικά το 2021 μόνο.
Σύμφωνα με την έκθεση, σχεδόν οι μισοί θάνατοι από πνιγμό αφορούν σε άτομα κάτω των 29 ετών, με έναν στους τέσσερις σε παιδιά κάτω των 5 ετών και τον κίνδυνο να αυξάνεται όταν απουσιάζει η επίβλεψη από ενήλικες.
Ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ, Δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus, δήλωσε:
«Η σημαντική μείωση των θανάτων από πνιγμό από το 2000 είναι εξαιρετική είδηση και απόδειξη ότι οι πρακτικές παρεμβάσεις που προτείνει ο ΠΟΥ αποδίδουν. Ωστόσο, κάθε θάνατος από πνιγμό είναι υπερβολικός και εκατομμύρια άνθρωποι παραμένουν σε κίνδυνο. Η έκθεση αυτή παρέχει ζωτικής σημασίας δεδομένα και συστάσεις για άμεση δράση με στόχο να σωθούν ζωές.».
Ανισότητες στην πρόοδο και προστασία
Παρά τη συνολική μείωση, οι επιδόσεις στις διάφορες περιοχές είναι άνισες. Στην ευρωπαϊκή Περιφέρεια του ΠΟΥ, ο δείκτης θνησιμότητας από πνιγμό μειώθηκε κατά 68% την περίοδο 2000-2021. Στην αφρικανική Περιφέρεια, ωστόσο, η μείωση ήταν μόλις 3%, ενώ καταγράφηκε ο υψηλότερος δείκτης πνιγμών παγκοσμίως (5,6 θάνατοι ανά 100.000 άτομα).
Μόνο το 15% των χωρών της Αφρικής έχουν εθνικές στρατηγικές για την πρόληψη πνιγμών, έναντι 45% στην Ευρώπη, μια διαφορά που αντικατοπτρίζει το επίπεδο δέσμευσης των κυβερνήσεων για την αντιμετώπιση του ζητήματος.
Ο Michael R. Bloomberg, Πρέσβης της ΠΟΥ στον τομέα των Μη Μεταδοτικών Νοσημάτων και Τραυματισμών, τόνισε:
«Οι πνιγμοί εξακολουθούν να αποτελούν μείζον ζήτημα δημόσιας υγείας, αλλά η πρόοδος είναι εφικτή, ιδίως εάν οι κυβερνήσεις συνεργαστούν με ισχυρούς εταίρους σε τοπικό επίπεδο. Για πάνω από μια δεκαετία, η Bloomberg Philanthropies υποστηρίζει κυβερνήσεις και τοπικές οργανώσεις που ηγούνται αποτελεσματικών προσπαθειών πρόληψης του πνιγμού. Η νέα αυτή έκθεση δείχνει τι περισσότερο μπορούν να κάνουν οι χώρες για να προφυλάξουν χιλιάδες ζωές κάθε χρόνο.».
7 προτάσεις για πρόληψη των πνιγμών
Ο ΠΟΥ σημειώνει ότι οι περισσότεροι θάνατοι θα είχαν αποτραπεί από τις παρεμβάσεις που έχει προτείνει:
- Τοποθέτηση προστατευτικών κιγκλιδωμάτων για αποτροπή πρόσβασης των παιδιών στο νερό.
- Εκπαίδευση ενηλίκων στις πρώτες βοήθειες και την ανάνηψη.
- Εξασφάλιση χώρων απασχόλησης για παιδιά προσχολικής ηλικίας μακριά από το νερό.
- Εκμάθηση βασικών δεξιοτήτων ασφαλούς κολύμβησης και ναυαγοσωστικής σε παιδιά σχολικής ηλικίας.
- Ενίσχυση της ευαισθητοποίησης του κοινού σχετικά με τον πνιγμό.
- Θέσπιση και επιβολή κανόνων για ασφαλή θαλάσσια κυκλοφορία (πλοία, βάρκες, σκάφη)
- Βελτίωση της διαχείρισης του κινδύνου πλημμύρας.
Καθώς σημειώνει, τα παραπάνω μέτρα δεν εφαρμόζονται στην ολότητά τους ούτε καθολικά. Μόνο το 33% των χωρών προσφέρει εθνικά προγράμματα εκπαίδευσης για ναυαγοσώστες, ενώ μόλις το 22% ενσωματώνει την εκπαίδευση κολύμβησης στα σχολεία. Επιπλέον, το 86% των χωρών δεν προβλέπει νομοθετικά τις περιφράξεις των πισινών, παράγοντας κρίσιμος για την προστασία παιδιών.
Παράλληλα, προβλήματα προκύπτουν και από νομοθετικά κενά: ενώ το 81% των χωρών έχουν νόμους για την ασφάλεια των επιβατών που ταξιδεύουν με σκάφος, μόνο οι μισοί περίπου (44%) προβλέπουν τακτικούς ελέγχους για την ασφάλεια του σκάφους. Επιπροσθέτως, μόνο το 66% των χωρών επιβάλλει τη χρήση σωσίβιων σε επαγγελματικά σκάφη αναψυχής.
Τέλος, η έκθεση υπογραμμίζει την ανάγκη για ακριβή δεδομένα, καθώς μόνο το 65% των χωρών συλλέγουν στοιχεία μέσω επίσημων συστημάτων.
Πνιγμοί και Μεταναστευτικές Κρίσεις
Η έκθεση σημειώνει επίσης την πρόκληση των πνιγμών κατά τη διάρκεια επικίνδυνων μεταναστευτικών διαδρομών. Σύμφωνα με το Missing Migrants Project, από το 2014, περισσότεροι από 39.383 άνθρωποι πνίγηκαν, αριθμός που δεν περιλαμβάνεται στην έκθεση της ΠΟΥ, λόγω διαφορετικών μεθοδολογιών καταγραφής.
Βρείτε την έκθεση του ΠΟΥ για την πρόληψη των πνιγμών εδώ.
Πόσο ασφαλές είναι το κολύμπι σε ποτάμια και λίμνες – Ένας Έλληνας επιστήμονας εξηγεί
Πνιγμός: Γιατί συμβαίνει συχνότερα σε ηλικιωμένους – 10+1 Συμβουλές για ασφαλές κολύμπι
Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης Πνιγμού – 350 άτομα χάνουν τη ζωή τους ετησίως στην Ελλάδα