Την ένταξη της εξέτασης της αντιμυλλέριου ορμόνης (ΑΜΗ) στη διαδικασία αποζημίωσης από την ΕΟΠΥΥ χαιρετίζει η Ελληνική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής (ΕΕΑΙ), σημειώνοντας ότι ο στόχος της Επιστημονικής της Ημερίδας, επ’ αφορμή της Παγκόσμιας Ημέρας Γονιμότητας, «έχει επιτευχθεί».
«Η ημερίδα αποτέλεσε σημαντική ευκαιρία για συζήτηση σχετικά με την υπογεννητικότητα και την υπογονιμότητα» αναφέρει σε ανακοίνωσή της, χαρακτηρίζοντας την εξαγγελία του Πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης για την ένταξη της εξέτασης ΑΜΗ στον ΕΟΠΠΥ «σημαντική εξέλιξη».
Με ανάρτησή της τον περασμένο Ιούλιο, η ΕΕΑΙ είχε τονίσει τη σημασία της ένταξης της μέτρησης των επιπέδων της ΑΜΗ σε πρόγραμμα εθνικού σχεδιασμού για τον έλεγχο του ωοθηκικού αποθέματος του πληθυσμού.
Στην τελευταία ανακοίνωσή της εξηγεί ότι «τα επίπεδα της ΑΜΗ παρέχουν κρίσιμες πληροφορίες για την αναπαραγωγική υγεία, που μπορεί να υποδηλώνουν περιορισμένο ωοθηκικό απόθεμα, γεγονός που επηρεάζει τις πιθανότητες εγκυμοσύνης. Η προληπτική εξέταση της ΑΜΗ σε γυναίκες ηλικίας κάτω των 35 ετών θα αναδείξει τους κινδύνους που σχετίζονται με τη γονιμότητα και θα επιτρέψει στα ζευγάρια να ενημερωθούν και να διαφυλάξουν τη γονιμότητα τους αλλά και να λάβουν έγκαιρα αποφάσεις τους για τον οικογενειακό προγραμματισμό»
Διαβάστε παρακάτω την πρόσφατη ανακοίνωση:
«Αγαπητοί συμμετέχοντες,
Χάρη στη συλλογική μας προσπάθεια για την πρόληψη και την ευαισθητοποίηση γύρω από τη γονιμότητα, καταφέραμε να εισακουστούμε. Η πρόταση της Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής για την ένταξη της εξέτασης της αντιμυλλέριου ορμόνης (ΑΜΗ) στις προληπτικές εξετάσεις, ώστε τα ζευγάρια να λαμβάνουν ενημερωμένες αποφάσεις, έχει υιοθετηθεί.
Με χαρά σας ανακοινώνουμε ότι ο στόχος της Επιστημονικής Ημερίδας, που πραγματοποιήθηκε στις 15 Ιουνίου 2024 και ήταν αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα Γονιμότητας, έχει επιτευχθεί. Η ημερίδα αποτέλεσε σημαντική ευκαιρία για συζήτηση σχετικά με την υπογεννητικότητα και την υπογονιμότητα.
Η ανακοίνωση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης σχετικά με την ένταξη της εξέτασης της ΑΜΗ στον ΕΟΠΠΥ για έλεγχο γονιμότητας, αποτελεί σημαντική εξέλιξη. Η αντιμυλλέριος ορμόνη (ΑΜΗ) είναι ένας αξιόπιστος δείκτης του ωοθηκικού αποθέματος των γυναικών.
Τα επίπεδα της ΑΜΗ παρέχουν κρίσιμες πληροφορίες για την αναπαραγωγική υγεία, που μπορεί να υποδηλώνουν περιορισμένο ωοθηκικό απόθεμα, γεγονός που επηρεάζει τις πιθανότητες εγκυμοσύνης. Η προληπτική εξέταση της ΑΜΗ σε γυναίκες ηλικίας κάτω των 35 ετών θα αναδείξει τους κινδύνους που σχετίζονται με τη γονιμότητα και θα επιτρέψει στα ζευγάρια να ενημερωθούν και να διαφυλάξουν τη γονιμότητα τους αλλά και να λάβουν έγκαιρα αποφάσεις τους για τον οικογενειακό προγραμματισμό.
Ευχαριστούμε όλους εσάς που συμμετείχατε και συμβάλατε με τις γνώσεις σας και τις προτάσεις σας σε αυτή τη σημαντική συζήτηση. Η συνεργασία μας είναι απαραίτητη για την προώθηση της γονιμότητας και την υποστήριξη των ζευγαριών στην Ελλάδα.
Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε από κοινού για να εξασφαλίσουμε ότι οι νέες γυναίκες και τα ζευγάρια έχουν πρόσβαση στα κατάλληλα εργαλεία και πληροφορίες που χρειάζονται για όσους θέλουν να προγραμματίσουν την οικογένειά τους.
Με εκτίμηση
Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής
Μιχάλης Κουτσιλιέρης
Ομ. Καθηγητής Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ
Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής
Δρ. Κωνσταντίνος Ι. Πάντος
Μαιευτήρας – Γυναικολόγος, Εξειδικευμένος στην Ανθρώπινη Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή
Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής.»
Επείγοντα: Θα μειώσουν οι εξ αποστάσεως εξετάσεις τον χρόνο αναμονής; Οι ακτινολόγοι απαντούν
Μείωση του κόστους συμμετοχής στα ακριβά φάρμακα ζητούν οι ασθενείς