Η μελέτη RESHAPE-HF2, μία από τις πιο σημαντικές κλινικές έρευνες για τη διαδερμική θεραπεία της μιτροειδούς βαλβίδας με κλιπς, παρουσιάστηκε στο Πανευρωπαϊκό Καρδιολογικό Συνέδριο (ESC) στο Λονδίνο και δημοσιεύθηκε στο κορυφαίο ιατρικό περιοδικό New England Journal of Medicine (NEJM).
Η συμβολή της Ελλάδας σε αυτήν τη σημαντική κλινική μελέτη υπήρξε καθοριστική, ενισχύοντας τη θέση της χώρας μας στον παγκόσμιο χάρτη της καρδιολογικής έρευνας. Η ελληνική συμβολή κατέστη δυνατή λόγω της έναρξης του προγράμματος MitraClip στο Νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ το 2011 και την επακόλουθη πρόσκληση συμμετοχής στη μελέτη από τον κύριο ερευνητή, διακεκριμένο καθηγητή Prof. Anker, University of Mainz.
Το Τμήμα Διαδερμικών Βαλβίδων του ΥΓΕΙΑ διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο, συμμετέχοντας με 107 ασθενείς από το σύνολο των 505 της μελέτης, συμπεριλαμβανομένου και του τελευταίου ασθενή της μελέτης. Αυτή η επιτυχία δεν θα ήταν δυνατή χωρίς την πολύτιμη συμμετοχή των ασθενών, καθώς και την υποστήριξη από συναδέλφους του ΥΓΕΙΑ και σχεδόν όλων των Νοσοκομείων της Αθήνας, οι οποίοι συνέβαλαν καθοριστικά στα πρώιμα στάδια εφαρμογής της μεθόδου.
Ο κ. Κωνσταντίνος Σπάργιας, Επεμβατικός Καρδιολόγος, Διευθυντής του Τμήματος Διαδερμικών Βαλβίδων ΥΓΕΙΑ, τονίζει: «Τα θετικά αποτελέσματα της μελέτης RESHAPE-HF2 εδραιώνουν περεταίρω τη θεραπεία της ανεπάρκειας μιτροειδούς με κλιπς. Οι ασθενείς μας μπορούν πλέον να βασίζονται σε αυτήν την διαδερμική θεραπεία ως μια αξιόπιστη και αποτελεσματική λύση. Η μελέτη αυτή ήταν ένα ακόμη σημαντικό ορόσημο για το Τμήμα Διαδερμικών Βαλβίδων του ΥΓΕΙΑ, καθώς ήταν το πρώτο που εφάρμοσε και ενστερνίστηκε αυτή τη μέθοδο στη χώρα μας εδραιώνοντας τη θέση του ως πρωτοπόρου στην εφαρμογή προηγμένων θεραπειών για ασθενείς με ανεπάρκεια μιτροειδούς βαλβίδας. Θα θέλαμε να εκφράσουμε θερμές ευχαριστίες σε όσους συνέβαλαν στην επιτυχή ολοκλήρωση της μελέτης, και ιδιαίτερα στους ασθενείς μας για την εμπιστοσύνη και τη συμμετοχή τους και την Διοίκηση του ΥΓΕΙΑ για την διορατική υποστήριξη διαχρονικά. Η δέσμευσή μας για την παροχή κορυφαίας φροντίδας παραμένει αταλάντευτη, και το Τμήμα Διαδερμικών Βαλβίδων του ΥΓΕΙΑ συνεχίζει να ηγείται στις εξελίξεις της καρδιολογικής θεραπείας».
Ογκολογικοί ασθενείς: Κραυγή αγωνίας για τις υπερχρεώσεις από τα ιδιωτικά θεραπευτήρια
ΕΣΥ – Νοσοκομεία: Τι νέο (δεν) κομίζουν οι 3 εξαγγελίες της κυβέρνησης στη ΔΕΘ