Δεν έχουν υπάρξει στην Ευρώπη επιβεβαιωμένα κρούσματα λοίμωξης από γρίπη των πτηνών Α (Η5Ν1) σε ανθρώπους και σε βοοειδή, ούτε έχει ανιχνευτεί ο γονότυπος Β3.13 που εντοπίστηκε σε δείγμα αγελάδας και ανθρώπου στις ΗΠΑ, διευκρινίζει σε σχετική έκθεσή του το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), σε μια προσπάθεια να αποσαφηνίσει τον ενδεχόμενο κίνδυνο για την Ευρώπη. Με βάση αυτά τα δεδομένα, λοιπόν, η συνολική εκτίμηση του κινδύνου στην Ευρώπη δεν αλλάζει, τονίζει ο φορέας.
Υπενθυμίζεται ότι τις τελευταίες μέρες έχουν αναφερθεί δύο κρούσματα της γρίπης των πτηνών σε ανθρώπους: Το πρώτο ανακοινώθηκε την Τετάρτη από τις αρχές της Αυστραλίας και το δεύτερο την επόμενη μέρα από τις αρχές των ΗΠΑ. Ο εργάτης σε φάρμα βοοειδών αποτελεί το δεύτερο κρούσμα στις ΗΠΑ, με το πρώτο να έχει αναφερθεί την 1η Απριλίου.
Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί του ECDC, η γονιδιακή ανάλυση στις ΗΠΑ αποκάλυψε ορισμένες αλλαγές στην αλληλουχία του ιού από δείγμα ασθενούς, σε σύγκριση με τις ιικές ακολουθίες που βρέθηκαν στα βοοειδή. Το ανθρώπινο γονιδίωμα, ειδικότερα, εμφάνισε τη μετάλλαξη PB2 E627K, η οποία συνδέεται με την προσαρμογή του ιού σε θηλαστικούς ξενιστές. Ωστόσο, ο περαιτέρω έλεγχος έδειξε πως οι αλληλουχίες του ιού στα βοοειδή και τους ανθρώπους διατηρούν τα χαρακτηριστικά που έχουν στα πτηνά, δείχνοντας «προτίμηση» σε αυτά. Μέχρι στιγμής, δεν έχουν εντοπιστεί δείκτες ανθεκτικότητας των συγκεκριμένων στελεχών του ιού στα αντι-ιικά φάρμακα κατά της γρίπης.
Με βάση τα τρέχοντα στοιχεία, οι επιστήμονες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), του Οργανισμού Τροφίμων και του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Υγεία των Ζώων, αξιολογούν τον συνολικό κίνδυνο για τη Δημόσια Υγεία ως χαμηλό, διευκρινίζοντας ότι ενισχύεται για όσους εκτίθενται σε μολυσμένα ζώα ή περιβάλλοντα, όπου αξιολογείται ως χαμηλός έως μέτριος. Τα Κέντρα Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) εκτιμούν πως η συνολική απειλή για το ευρύ κοινό στις ΗΠΑ παραμένει χαμηλή, με εξαίρεση όσους εκτίθενται σε μολυσμένα ζώα και περιβάλλοντα.
Τα τρέχοντα επιδημιολογικά και ιολογικά στοιχεία υποδηλώνουν ότι οι ιοί Α (H5N1) παραμένουν κυρίως στα πτηνά, ενώ η μετάδοση σε ανθρώπους είναι σπάνια. Ο κίνδυνος για τις επαγγελματικά εκτεθειμένες ομάδες, όπως οι αγρότες και οι σφαγείς, θεωρείται χαμηλός έως μεσαίος, με την άμεση επαφή με μολυσμένα πτηνά ή μολυσμένο περιβάλλον να αποτελεί την πιο πιθανή πηγή μόλυνσης.
Αναφορικά με τις ανησυχίες που σχετίζονται με το γάλα, οι υπεύθυνοι του CDC τονίζουν ότι είναι ασφαλές για τους καταναλωτές και πως, όταν υπάρχουν σημάδια μόλυνσης, αφαιρούνται από την ανθρώπινη τροφική αλυσίδα.
Οι υπεύθυνοι του ECDC καλούν τις εθνικές αρχές να παρακολουθούν την κατάσταση και να ελέγχουν τα άτομα που εκτίθενται περισσότερο σε επικίνδυνα περιβάλλοντα. Διευκρινίζουν τη σημασία λήψης των κατάλληλων μέτρων ατομικής προστασίας και άλλων προληπτικών μέτρων για τον περιορισμό του κινδύνου μόλυνσης που διατρέχουν, δεδομένης της υψηλότερης έκθεσής τους στα πτηνά.