Θετικά στο βακτήριο του σταφυλόκοκκου (Staphylococcus aureus) βρέθηκαν τα δείγματα τροφίμων που κατανάλωσαν τα παιδιά δημοτικών σχολείων στη Λαμία και αναλύθηκαν σε εργαστήρια.
Οι τροφιμογενείς εστίες ασθένειας που προκαλούνται από τον Staphylococcus aureus εμφανίζονται συνήθως λόγω ανθυγιεινών πρακτικών χειρισμού τροφίμων. Τα βακτήρια αυτά έχουν βρεθεί στα χέρια, τις μύτες, τους λαιμούς και στις ανοιχτές πληγές των εργαζομένων στον τομέα των τροφίμων, που χειρίζονται άμεσα μη συσκευασμένα ή συσκευασμένα τρόφιμα.
Υπενθυμίζεται ένα ακόμη περιστατικό επιδημίας σταφυλόκοκκου, σε οίκο ευγηρίας στην Ιταλία πριν από περίπου έναν χρόνο, όπου 11 άτομα παρουσίασαν γαστρεντερικά συμπτώματα, ναυτία και πονοκέφαλο περίπου τρεις ώρες μετά την κατανάλωση φαγητού. Με βάση τα ευρήματα της μελέτης, το ξέσπασμα έχει προκληθεί από έναν εργαζόμενο, που μόλυνε με Staphylococcus aureus τη σαλάτα κοτόπουλου λόγω μη τήρησης καλών πρακτικών υγιεινής.