Στην εξάλειψη των κοινωνικών ανισοτήτων τόσο στην πρόσβαση όσο και στη θεραπεία του καρκίνου του πνεύμονα στοχεύει η εκστρατεία ενημέρωσης «Προσοχή στο Κενό» που πραγματοποιεί η Ελληνική Εταιρεία Καρκίνου Πνεύμονα (ΕΛΕΚΑΠ).
Κάθε χρόνο, στην Ελλάδα καταγράφονται 8.500 – 9.000 νέες περιπτώσεις καρκίνου του πνεύμονα και πεθαίνουν 6.500 – 7.000 ασθενείς εξαιτίας της νόσου. Στοιχεία μόνο από μία κλινική, αυτή του νοσοκομείου «Σωτηρία» δείχνουν ότι έως και το 15% των ασθενών για διάφορους λόγους δεν παίρνει σωστά τη θεραπεία του.
Επιπλέον, χρόνιοι καπνιστές δε γνωρίζουν τη χρησιμότητα να ελεγχθούν προληπτικά για καρκίνο του πνεύμονα. Η εξέταση που προτείνεται και την οποία το Υπουργείο Υγείας σχεδιάζει να εντάξει στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου είναι η αξονική τομογραφία χαμηλής δόσης. Απευθύνεται σε ανθρώπους που καπνίζουν ένα πακέτο τσιγάρα την ημέρα επί 20 συναπτά έτη ή δύο πακέτα τσιγάρα επί 10 συναπτά έτη.
Αυτό που επιδιώκει να επικοινωνήσει η Ελληνική Εταιρεία Καρκίνου Πνεύμονα (ΕΛΕΚΑΠ) μέσω της εκστρατείας «Προσοχή στο Κενό» είναι οι κοινωνικές ανισότητες που κάνουν την ασθένεια «ταξική», όπως τη χαρακτήρισε ο πρόεδρος της ΕΛΕΚΑΠ και Καθηγητής Ιατρικής του ΕΚΠΑ, Κώστας Συρίγος σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου.
Καθώς ο Νοέμβριος έχει οριστεί ως ο μήνας ευαισθητοποίησης για τον Καρκίνο του Πνεύμονα, η εκστρατεία «Προσοχή στο Κενό» αναδεικνύει τις μεγάλες κοινωνικο-οικονομικές ανισότητες που τον χαρακτηρίζουν, από την ενημέρωση και την πρόληψη της νόσου, μέχρι τη θεραπεία και την τελική έκβαση των ασθενών.
Η εκστρατεία υλοποιείται με την Αρωγή και Στήριξη του Υπουργείου Υγείας, καθώς και τις Αιγίδες του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και του Δήμου Αθηναίων.
Περιλαμβάνει podcasts από ασθενείς, με τις μαρτυρίες τους να είναι συγκλονιστικές, τηλεοπτικό σποτ, προώθηση μηνυμάτων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ περισσότεροι από 800 επιστήμονες έχουν υπογράψει τη δήλωση υποστήριξης για τη γεφύρωση των διαφορών στη διάγνωση και διαχείριση του καρκίνου του πνεύμονα.
«Δεν είναι ο γενετικός σου κώδικας που σου υπαγορεύει πόσο θα ζήσεις, αλλά ο ταχυδρομικός σου κώδικας», σημείωσε ο κ. Συρίγος στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, εξηγώντας ότι το κάπνισμα – βασικός παράγοντας κινδύνου για τη νόσο – έχει εκτοξευθεί στις αναπτυσσόμενες χώρες, τη στιγμή που και οι περισσότερο πλούσιες χώρες κινδυνεύουν λόγω γήρανσης του πληθυσμού. Το πρόβλημα είναι, όπως είπε, ότι όσοι ζουν σε υποβαθμισμένες περιοχές δεν εντάσσονται σε κλινικές μελέτες, διαγιγνώσκονται πιο αργά, δεν έχουν εύκολη πρόσβαση σε θεραπεία. Αναλυτικές πληροφορίες για την εκστρατεία μπορεί κανείς να βρει στην ιστοσελίδα https://prosoxistokeno.gr/.