Μια έξαρση του κορωνοϊού μόλις ολοκληρώθηκε, για να… ακολουθήσει η επόμενη, όπως ορίζει πλέον το μοτίβο του ήπιου κυματισμού της επιδημίας στο οποίο κινείται η Ελλάδα όπως και όλες οι χώρες. Χάρη στον εμβολιασμό αλλά και στις αντιικές θεραπείες για τη λοίμωξη covid η επιδημία είναι απολύτως ελεγχόμενη, με τους ειδικούς ωστόσο να υπογραμμίζουν ότι δεν υπάρχει εφησυχασμός εφόσον ο ιός κυκλοφορεί. Μάλιστα, στο επόμενο κύμα που θα σηκωθεί, ο κορωνοϊός πιθανότατα θα κυκλοφορεί με γρίπη, κάτι που απαιτεί εγρήγορση και πρόληψη, δηλαδή εμβολιασμό.
«Σε αυτή τη φάση καταγράφεται συνεχής αποκλιμάκωση στο κύμα που σηκώθηκε από τον Σεπτέμβριο. Η ύφεση αποτυπώνεται τόσο στη θετικότητα στον ιό στην κοινότητα όσο και στους σκληρούς δείκτες των νοσηλειών και των διασωληνώσεων» λέει ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Δημήτρης Παρασκευής.
Όπως προκύπτει από την τελευταία έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ο αριθμός των εισαγωγών μειώθηκε κατά 9% σε σχέση με τον μέσο αριθμό τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, οι νοσηλευόμενοι μέχρι και την περασμένη Παρασκευή ανέρχονταν σε 700, έναντι των 1.000 που αναφέρονταν έως και τις 20 Οκτωβρίου. Οι διασωληνωμένοι επίσης μειώθηκαν.
Όπως συμβαίνει σε φάση αποκλιμάκωσης, καταγράφεται αύξηση στον πιο «σκληρό» κυριολεκτικά δείκτη, των θανάτων. Την τελευταία εβδομάδα οι θάνατοι λόγω covid αυξήθηκαν σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό τις προηγούμενες 4 εβδομάδες – καταγράφηκαν 63 θάνατοι με διάμεση ηλικία τα 83 έτη. Ο αριθμός των θανάτων θα κινείται ανοδικά για τις επόμενες δύο εβδομάδες, με τους ασθενείς που κινδυνεύουν από τη μοιραία έκβαση της σοβαρής νόσου covid να είναι οι ηλικιωμένοι και οι ευάλωτοι λόγω ανοσοκαταστολής.
Στο πλαίσιο αυτό, οι ειδικοί τονίζουν την αξία εμβολιασμού με την αναμνηστική δόση για τα άτομα άνω των 60 ετών και όσους έχουν υποκείμενα νοσήματα που μπορεί να τους οδηγήσουν σε νόσηση με επιπλοκές. «Η αναμνηστική δόση με το επικαιροποιημένο εμβόλιο είναι κομβικής σημασίας, καθώς στην Ελλάδα κυκλοφορεί η υποπαραλλαγή XBB.1.5, γνωστή ως Κράκεν, που περιλαμβάνεται σε αυτό. Βεβαίως, όσοι έχουν νοσήσει μπορούν να περιμένουν να παρέλθει τρίμηνο πριν προγραμματίσουν τον εμβολιασμό τους» λέει ο κ. Παρασκευής.
Έως και την περασμένη Πέμπτη είχαν πραγματοποιηθεί περίπου 27.300 εμβολιασμοί και προγραμματιστεί 35.000 ραντεβού. Στη συντριπτική τους πλειονότητα τα ραντεβού αφορούν ηλικιωμένους. Πρόκειται για αριθμούς που προβληματίζουν για την εμβολιαστική κάλυψη των ηλικιωμένων – που αποδεικνύονται και ο εύκολος στόχος του κορωνοϊού. Καλύτερη είναι η εικόνα για τη θωράκιση έναντι της εποχικής γρίπης, καθώς έχουν γίνει περίπου 708.485 αντιγριπικά εμβόλια. Σε ό,τι αφορά τη γρίπη, έχουν αναφερθεί τρεις νοσηλείες και δύο θάνατοι.