Συνεχίζονται οι μολύνσεις ιλαράς στις ευρωπαϊκές χώρες. Το εμβολιαστικό κενό, που μεγάλωσε από την πανδημία και έπειτα, διατηρεί επιδημικές εξάρσεις μιας νόσου που θεωρούταν… ξεχασμένη.
Σύμφωνα με ανανεωμένο χάρτη που εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), και αφορά σε κρούσματα ιλαράς για το διάστημα από τον Σεπτέμβριο του 2022 έως και τον Αύγουστο του 2023, στο «κόκκινο» είναι η Ρουμανία. Την ακολουθεί η Αυστρία, με μικρότερο δείκτη κρουσμάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Όμως, με σημαντικό αριθμό που επιδημιολογικά ανεβάζει τον κίνδυνο.
Στο «βαθύ πορτοκαλί» παραμένουν το Βέλγιο, η Εσθονία και η Σλοβακία, όπως και τον προηγούμενο μήνα, ενώ στην ίδια κατάταξη εντάχθηκαν τον τελευταίο μήνα ακόμη δύο χώρες: Η Ιρλανδία και η Σουηδία. Το γεγονός αυτό δείχνει ενδεχομένως τη δυναμική μετάδοσης της ιλαράς.
Χωρίς κανένα κρούσμα είναι η Ελλάδα, που είναι χρωματισμένη μπλε στον χάρτη του ECDC.
«Ελεύθερες» ιλαράς είναι εδώ και περίπου ένα χρόνο, επίσης, η Πορτογαλία, η Ισλανδία, η Σλοβενία, η Κροατία, η Τσεχία και η Λιθουανία.
Η ιλαρά συνεχίζει να επηρεάζει τη Γηραιά ήπειρο, με τους ειδικούς να τονίζουν τη σημασία του καθολικού εμβολιασμού προκειμένου να εξαλειφθεί. Μέσα στην πανδημία, τα εμβολιαστικά προγράμματα υπέστησαν «ρωγμές», με αποτέλεσμα να πραγματοποιείται μια μεγάλη προσπάθεια από τις υγειονομικές αρχές όλου του κόσμου να ανακάμψουν.
Πρόκειται για μια άκρως μεταδοτική ασθένεια που μπορεί να οδηγήσει σε θανατηφόρες επιπλοκές – πνευμονική λοίμωξη ή εγκεφαλίτιδα, ιδίως στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Η νόσος προλαμβάνεται με τον εμβολιασμό. Σύμφωνα με το ελληνικό Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού Παίδων και Ενηλίκων, παιδιά, έφηβοι και ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου πρέπει να είναι εμβολιασμένοι με δύο δόσεις εμβολίου.
Διαβάστε επίσης:
Ιλαρά – Πολυομελίτιδα: Υψηλός ο κίνδυνος αύξησης κρουσμάτων λόγω εμβολιαστικού κενού
Δραματική προειδοποίηση ΠΟΥ και CDC για ιλαρά: Δεκάδες εκατομμύρια παιδιά κινδυνεύουν