Συνεχίζονται οι αντιδράσεις του ιατρικού κόσμου για τις δηλώσεις της Καθηγήτριας Επιδημιολογίας και υποψήφιας βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Αθηνάς Λινού σε σχέση με τους ιδιώτες παιδιάτρους.
Μετά την Πανελλήνια Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων και τον Ιατρικό Σύλλογο Αθήνας (ΙΣΑ), την αγανάκτησή του εκφράζει και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ).
«Ατυχής ή στο πλαίσιο εργαλειοποίησης οι προσβλητικές δηλώσεις της κ. Λινού για τους παιδιάτρους της χώρας;» διερωτάται ο πρόεδρος του ΠΙΣ, κ. Αθανάσιος Εξαδάκτυλος. «Μετά τις προσβλητικές δηλώσεις για τη λειτουργία του ΕΚΑΒ, η χθεσινή δήλωση της κ. Λινού για τους παιδιάτρους της χώρας προσβάλει το σύνολο του ιατρικού κόσμου. Η πρωτόγονη διάκριση του «καλού» κρατικού γιατρού και του «κακού» ιδιώτη, την ώρα που η Υγεία αλέθεται στις μυλόπετρες της κομματικής, προεκλογικής διαπάλης, συμβάλει αρνητικά στην απαραίτητη συνεννόηση που χρειάζονται τα προβλήματα της Υγείας για την επιτυχή αντιμετώπισή τους» τονίζει σε ανακοίνωσή του.
Έντονη ήταν η αντίδραση του ΙΣΑ, με τον πρόεδρο κ. Γιώργο Πατούλη να αναφέρει ότι οι δηλώσεις «προσβάλλουν τον ιατρικό κόσμο και υποβιβάζουν το σημαντικό έργο που προσφέρει στον ασθενή και στο σύστημα υγείας. Καλούμε την κυρία Λινού να μιλάει ως επιστήμονας και όχι ως εκπρόσωπος ενός κόμματος που δεν προσέφερε τίποτα στη βελτίωση του συστήματος υγείας».
Ο ΙΣΑ συνεχίζει τονίζοντας ότι «οι ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί στηρίζουν όλα αυτά τα χρόνια την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που υπολειτουργεί στο δημόσιο σύστημα υγείας ενώ έδωσαν με αυταπάρνηση τη μάχη, ενάντια στην πανδημία, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους.
Έχουν διακριθεί όχι μόνο για το υψηλό επιστημονικό τους επίπεδο αλλά και για την αφιλοκερδή προσφορά τους στον ασθενή. Περισσότεροι από 500 ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί συμμετέχουν στο Κοινωνικό Ιατρείο του ΙΣΑ και πολλοί ακόμα παρέχουν τις υπηρεσίες τους, σε εθελοντικές ομάδες».
Μάλιστα, σύμφωνα με τον ΙΣΑ «ο ιατρικός κόσμος παραμένει υπαμειβόμενος και με δύσκολες συνθήκες εργασίας, σε σχέση με τους γιατρούς, σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Για το λόγο αυτό υπάρχει ένα μεγάλο μεταναστευτικό ρεύμα νέων ιατρών, με αποτέλεσμα να υπάρχει ήδη πρόβλημα, στην κάλυψη πολλών ειδικοτήτων ειδικά στην περιφέρεια και στις δημόσιες δομές υγείας.
Υγεία χωρίς γιατρούς δεν υπάρχει.
Ας δείξουμε στον ιατρικό κόσμο, το σεβασμό και την εκτίμηση που του αναλογεί».
Οι δηλώσεις της κυρίας Λινού προκάλεσαν την αντίδραση και του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου. Σε ανακοίνωσή του αναφέρει:
«Μετά τις προσβλητικές δηλώσεις για τη λειτουργία του ΕΚΑΒ, η χθεσινή δήλωση της κ. Λινού για τους παιδιάτρους της χώρας προσβάλει το σύνολο του ιατρικού κόσμου.
Η πρωτόγονη διάκριση του «καλού» κρατικού γιατρού και του «κακού» ιδιώτη, την ώρα που η Υγεία αλέθεται στις μυλόπετρες της κομματικής, προεκλογικής διαπάλης, συμβάλει αρνητικά στην απαραίτητη συνεννόηση που χρειάζονται τα προβλήματα της Υγείας για την επιτυχή αντιμετώπισή τους».
«Η Δημόσια Υγεία στην Ελλάδα διαχρονικά εξυπηρετείται τόσο από το δημόσιο όσο και από τον ιδιωτικό τομέα» τόνισε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Νίκος Νίτσας, απαντώντας σε ερωτήσεις αναφορικά με ισχυρισμούς της κυρίας Λινού, οι οποίοι συσχετίζουν την παροχή ιατρικών υπηρεσιών με το ύψος της αμοιβής.
Χαρακτηριστικά ο κ. Νίτσας δήλωσε ότι «Οι γιατροί όπου κι αν υπηρετούν παραμένουν πιστοί στον όρκο του Ιπποκράτη και είναι υποχρεωμένοι να τηρούν τον Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας. Είναι προσβλητική προς όλους τους συναδέλφους της χώρας η οποιαδήποτε συσχέτιση της παροχής ιατρικών υπηρεσιών με την αμοιβή που λαμβάνουν ασκώντας το λειτούργημα τους. Οι γιατροί είτε εργάζονται στο δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα έκαναν και κάνουν ό,τι μπορούν για να καλύψουν διαχρονικές παθογένειες του συστήματος υγείας. Η απαξίωση του έργου τους δεν τιμά όσους την επιδιώκουν».
Ειδήσεις σήμερα:
Θερίζει ο δάγκειος πυρετός στο Περού – Παραιτήθηκε η υπουργός Υγείας
Φάρμακα – ΕΟΠΥΥ: Πώς εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις για τις τιμές το 2023