Εξάπλωση της γρίπης την πτηνών στη γηραιά ήπειρο και ανθρώπινες λοιμώξεις από τη γρίπη των χοίρων καταγράφει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) στην ετήσια επιδημιολογική έκθεσή του για το 2022 σχετικά με τη γρίπη προερχόμενη από τα ζώα.
Το επίπεδο συναγερμού για τη γρίπη των πτηνών έχει αναβαθμιστεί σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς η μετάδοση στα ζώα είναι εκτεταμένη ενώ δείχνει σημάδια προσαρμογής στον άνθρωπο. Έτσι, πολλοί ειδικοί δε διστάζουν να κατατάξουν τη γρίπη των πτηνών ως την απειλή που θα μπορούσε να προκαλέσει την επόμενη πανδημία.
Οι συντάκτες της έκθεσης του ECDC διαπιστώνουν ότι σποραδικές ανθρώπινες λοιμώξεις με τα στελέχη του ιού της γρίπης των πτηνών A(H3N8), A(H5N1), A(H5N6), A(H9N2) και A(H10N3) αναφέρθηκαν παγκοσμίως το 2022.
Επιπλέον, παγκοσμίως καταγράφηκαν επιδημίες και ανιχνεύσεις ιών της γρίπης των πτηνών υψηλής παθογονικότητας, κυρίως του ιού A(H5N1), προσβάλλοντας πουλερικά, άγρια και αιχμάλωτα πτηνά. Ο υψηλής παθογονικότητας ιός της γρίπης των πτηνών Α(Η5Ν1) συνέχισε να προκαλεί κρούσματα το 2022 που επηρέασαν τα πουλερικά και τους πληθυσμούς άγριων πτηνών σε πολλές χώρες της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Αρκετά περιστατικά σε πτηνά καταγράφηκαν, επίσης, και στην Αμερική, την Αφρική, την Ασία.
Παράλληλα, σε δύο χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη Γερμανία και την Ολλανδία, εντοπίστηκαν ανθρώπινες λοιμώξεις από γρίπη των χοίρων (A(H1N1)v και A(H1N2)v). Εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης/Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, οι ιοί της γρίπης των χοίρων A(H1N1)v, A(H1N2)v και A(H3N2)v προκάλεσαν σποραδικές ανθρώπινες λοιμώξεις στη Βραζιλία, την Κίνα, την Ταϊβάν και τις Ηνωμένες Πολιτείες (ΗΠΑ).
Τα συμπτώματα στους ανθρώπους
Οι ιοί της γρίπης των ζώων σε σπάνιες περιπτώσεις μπορούν να μεταδοθούν στον άνθρωπο και να προκαλέσουν λοιμώξεις. Οι περισσότερες μεταδόσεις στον άνθρωπο προκαλούνται από τη γρίπη των πτηνών ή τη γρίπη των χοίρων που κυκλοφορούν στα άγρια πτηνά και μεταδίδονται σε εκτρεφόμενα πουλερικά καθώς και σε πληθυσμούς χοίρων, αντίστοιχα.
Τα περιστατικά σε ανθρώπους σχετίζονται συνήθως με την άμεση επαφή με άρρωστα ή νεκρά ζώα που είναι μολυσμένα. Οι λοιμώξεις μπορεί να οδηγήσουν σε ασυμπτωματική, ήπια ή σοβαρή ασθένεια, προκαλώντας συμπτώματα που κυμαίνονται από πυρετό, επιπεφυκίτιδα και βήχα έως σοβαρή πνευμονία. Είναι πιθανό, επίσης, να προκαλέσουν άτυπα συμπτώματα όπως γαστρεντερίτιδα.
Οι συντάκτες της έκθεσης διαπιστώνουν ότι μετά την εμφάνιση της μεγαλύτερης επιδημίας γρίπης των πτηνών στην Ευρώπη το 2021, η ασθένεια συνέχισε να προκαλεί μεγάλες εστίες σε πουλερικά, επηρεάζοντας πληθυσμούς αιχμαλώτων και άγριων πτηνών. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα μεγάλης κλίμακας γεγονότα θνησιμότητας το 2022 που εξαπλώθηκαν σε μια άνευ προηγουμένου γεωγραφική έκταση.
Ωστόσο, πιο σοβαρά καθώς και θανατηφόρα περιστατικά σε ανθρώπους από τους ιούς της γρίπης των πτηνών A(H5N1), A(H5N6), A(H9N2) και πιο ασυνήθιστους υποτύπους όπως τους A(H3N8) και A(H10N3) αναφέρθηκαν κυρίως από χώρες εκτός ΕΕ/ΕΟΧ (Καμπότζη, Κίνα, Εκουαδόρ, ΗΠΑ και Βιετνάμ).
Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Λοιμώξεων προτείνει την ταχεία ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με πιθανές εστίες. Επίσης, γρήγορη ταυτοποίηση και καταγραφή πιθανών κρουσμάτων από άνθρωπο σε άνθρωπο ώστε να είναι δυνατή η εφαρμογή μέτρων περιορισμού της μετάδοσης.
Διαβάστε επίσης:
Γκίκας Μαγιορκίνης: Η γρίπη των πτηνών μπορεί να προκαλέσει την επόμενη πανδημία
Κίνα: Πέθανε 56χρονη γυναίκα από την γρίπη των πτηνών – Η πρώτη καταγραφή θανάτου παγκοσμίως
Κίνα: Πέθανε 56χρονη γυναίκα από την γρίπη των πτηνών – Η πρώτη καταγραφή θανάτου παγκοσμίως