Ο Σακχαρώδης Διαβήτης αποτελεί μία από τις πιο συχνές ασθένειες που πλήττει τον παγκόσμιο πληθυσμό, έχοντας τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στις αναπτυγμένες χώρες. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), κάθε χρόνο αυξάνεται σημαντικά ο αριθμός των ατόμων που διαγιγνώσκονται με Σακχαρώδη Διαβήτη, ενώ παράλληλα η νόσος αυτή αποτελεί μία από τις δέκα κυριότερες αιτίες θανάτου. Επιπλέον, η Καρδιαγγειακή Νόσος που αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως, είναι η υποκείμενη αιτία για πάνω από το 55% των θανάτων των ασθενών με Σακχαρώδη Διαβήτη. Ειδικότερα για τον ελληνικό πληθυσμό, υπολογίζεται ότι 1 εκατομμύριο άνθρωποι πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη, ενώ άλλο 1 εκατομμύριο εμφανίζει προδιαβήτη, ο οποίος και θα εξελιχθεί στο τελικό νόσημα.
Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη, η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία και η Ομάδα Εργασίας «Καρδιά και Σακχαρώδης Διαβήτης» διοργανώνουν την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2020 διαδικτυακή επιστημονική εκδήλωση με ελεύθερη συμμετοχή, με σκοπό να ενημερώσουν τους επαγγελματίες υγείας για την διαχείριση των ασθενών με Σακχαρώδη Διαβήτη, στοχεύοντας στην πρόληψη αλλά και θεραπεία της καρδιαγγειακής νόσου σε αυτούς ( https://webtv.hcs.gr/diabetesheart20 ).
Αναλυτικότερα, μια ομάδα διακεκριμένων Καρδιολόγων και Διαβητολόγων θα αναπτύξουν σημαντικά θέματα όπως οι καρδιολογικές εξετάσεις στις οποίες συνίσταται να υποβληθούν οι ασθενείς με Σακχαρώδη Διαβήτη, η σωστή ρύθμιση των ασθενών με Σακχαρώδη Διαβήτη και Καρδιαγγειακή Νόσο, καθώς και τα ελπιδοφόρα δεδομένα από τον ρόλο των νεότερων αντιδιαβητικών φαρμάκων σε καρδιολογικούς ασθενείς, ιδίως με Καρδιακή Ανεπάρκεια. Τέλος, θα παρουσιαστούν και ενδιαφέροντα και συχνά περιστατικά από την καθ’ ημέρα κλινική πράξη που απασχολούν ιδιαίτερα την ιατρική κοινότητα.
Με αφορμή αυτήν την εκδήλωση για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη, ο Γεράσιμος Σιάσος, καθηγητής Καρδιολογίας και Αντιπρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, τονίζει στο Πρώτο Θέμα:
«Βάση πρόσφατων επιδημιολογικών δεδομένων, το 50% των ασθενών με Σακχαρώδη Διαβήτη εμφανίζει ήδη εγκατεστημένη Καρδιαγγειακή Νόσο, ενώ το 25% των ασθενών με Σακχαρώδη Διαβήτη θα αναπτύξει Καρδιαγγειακή Νόσο μέσα στα επόμενα χρόνια. Ειδικότερα, η στεφανιαία νόσος, τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια και η περιφερική αγγειοπάθεια εμφανίζονται από 2 έως 6 φορές πιο συχνά σε διαβητικούς ασθενείς και μάλιστα με μικρότερη ηλικία έναρξης σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό. Το κύριο αίτιο που οδηγεί στην ανάπτυξη της Καρδιαγγειακής Νόσου είναι η αθηρωμάτωση των αγγείων. Συνεπώς, οι ασθενείς με Σακχαρώδη Διαβήτη συνίστανται να ενσωματώσουν την σωστή διατροφή, βασισμένη στο μεσογειακό πρότυπο και την σωματική δραστηριότητα στην καθημερινότητα τους, αλλά και να παρακολουθούνται τακτικά σε εξειδικευμένα ιατρεία ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες των καρδιολόγων σε συνεργασία με τους διαβητολόγους.»
Σχετικά με την πανδημία ο κ. Σιάσος συμπληρώνει: «Η σωστή θεραπευτική αντιμετώπιση των ασθενών με Σακχαρώδη Διαβήτη και καρδιαγγειακή νόσο είναι επιτακτική στη σημερινή εποχή, που αντιμετωπίζουμε την κρίσιμη πανδημία από τον νέο Κορωνοϊό SARS-2 (COVID-19). Πράγματι, οι συνάνθρωποί μας με Σακχαρώδη Διαβήτη ή καρδιαγγειακή νόσο ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, καθώς φαίνεται ότι πάσχουν συχνότερα και βαρύτερα. Επίσης, έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα επιπλοκών από COVID-19 και παρουσιάζουν αυξημένη θνησιμότητα.»