Το ελαιόλαδο και οι βρώσιμες ελιές είναι μία σπουδαία λιπαρή ύλη στη διατροφή του ανθρώπου με αναμφισβήτητη βιολογική και θρεπτική αξία. Γι’ αυτό το λόγο πρέπει να αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο της διατροφής.
Ανεξάρτητα από το είδος της, η ελιά είναι πάντα ευεργετική για την υγεία. Οι μαύρες και οι πράσινες ελιές είναι σχεδόν πανομοιότυπες. Η μεγαλύτερη διαφορά στη θρεπτική τους αξία έγκειται στην περιεκτικότητά τους σε αλάτι (συγκεκριμένα νάτριο), ειδικά όταν πρόκειται για συσκευασμένα προϊόντα σε άλμη.
Οι πράσινες ελιές περιέχουν περίπου το διπλάσιο νάτριο από τις μαύρες ελιές. Το νάτριο έχει την ικανότητα να αυξάνει τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης και σχετίζεται με αυξημένα ποσοστά καρδιαγγειακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου. Η ημερήσια πρόσληψη νατρίου με βάση τον οδηγό που εξέδωσαν το 2010 οι Αμερικανικές αρχές (2010 Dietary Guidelines Advisory Committee) είναι τα 1.500 mg ημερησίως. Πέντε μαύρες ελιές περιέχουν γύρω στα 115-125 χιλιοστόγραμμα νατρίου, ή 8% της συνιστώμενης ποσότητας, ενώ η ίδια μερίδα από πράσινες ελιές περιέχει 218-360 χιλιοστόγραμμα νατρίου, ή 14-24%. Θερμιδικά, μία μερίδα 15 γραμμαρίων πράσινες ελιές περιέχει περίπου 15 θερμίδες ενώ οι μαύρες ελιές περιέχουν περίπου 18 θερμίδες. Ενώ η διαφορά στο χρώμα οφείλεται κατά κύριο λόγο στο στάδιο ωρίμανσης της ελιάς κατά τη συλλογή της, ωστόσο επηρεάζεται και από τις μεθόδους επεξεργασίας.
Ελιές και δίαιτα
Οι ελιές δεν απαγορεύονται από καμία δίαιτα. Ωστόσο, είναι πλούσιες σε λίπος και δίνουν αρκετή ενέργεια (100 θερμίδες περίπου οι 10 ελιές). Επειδή τρώγονται εύκολα μπορεί κανείς να χάσει τον έλεγχο και να υπερβεί το μέτρο. Οι ελιές περιορίζονται σε περιπτώσεις υπέρτασης και γαστροπεπτικών προβλημάτων (έλκος, γαστρίτιδα, οισοφαγίτιδα).
Πηγή: Τρώμε και ομορφαίνουμε – Πολύτιμα μυστικά της υγείας μας, κρυμμένα στην Ελληνική κουζίνα, Δημήτρης Κουρέτας & Ηλίας Μαμαλάκης, Εκδόσεις ΑΡΜΟΣ