Για το αφέψημα του δίκταμου -κοινώς «βραστάρι»- βράζουμε νερό και αμέσως ρίχνουμε την ανάλογη ποσότητα δίκταμου, αφήνοντάς τον στο μπρίκι για λίγα δευτερόλεπτα. Το αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να ηρεμήσου για 5-7 λεπτά. Το βραστάρι του δίκταμου δεν θέλει ούτε πολύ βράσιμο ούτε και ατελείωτες ώρες αναμονής μέχρι να το πιούμε.
Τρία φλιτζάνια ημερησίως μπορούν να μας ανακουφίσουν από την έντονη συμπτωματολογία του κρυολογήματος (και κυρίως από τον συνοδευτικό βήχα) και να προσφέρουν ανακούφιση από στομαχόπονους, όταν κάτι τέτοιο είναι ζητούμενο. Λόγω έλλειψης σχετικών επιστημονικών στοιχείων, ο δίκταμος θα πρέπει να αποφεύγεται κατά την εγκυμοσύνη και τον θηλασμό, ενώ δεν προτείνεται σε ηλικίες κάτω των 18 ετών.
Σε περίπτωση που χρησιμοποιούμε το δίκταμο ως θεραπευτικό μέσο για να ανακουφιστούμε από το βήχα σε ένα κρυολόγημα και άρα πίνουμε 3 φλιτζάνια καθημερινά, καλό είναι, αν μετά από μία εβδομάδα δεν έχουμε διαπιστώσει κάποια βελτίωση, να απευθυνθούμε στον ειδικό ιατρό. Αν όμως πίνουμε δίκταμο με πιο αραιή συχνότητα και σε μικρότερη ποσότητα, δεν χρειάζεται να αναρωτιόμαστε για όρια κατανάλωσης.
Πηγή: «Γνωρίστε τα ελληνικά superfoods», εκδόσεις Διόπτρα, Κωνσταντίνος Ξένος – Αστερία Σταματάκη