Στην αρχαιότητα το όνομα «σιδηρίτις» αναφερόταν σε διάφορα φυτά, τα οποία πίστευαν ότι είχαν την ικανότητα να επουλώνουν τις σοβαρές πληγές από σιδερένια αντικείμενα (π.χ. βέλη, ξίφη). Το όνομα του γένους των φυτών (σιδηρίτις) αναφέρεται για πρώτη φορά από τον Διοσκουρίδη (ορισμένα φυτά έχουν οδόντες κάλυκα στο άνθος που μοιάζουν με αιχμή λόγχης). Το όνομα του κρητικού τσαγιού του βουνού (μαλοτήρα), που χρησιμοποιείται παραδοσιακά στην Κρήτη, προέρχεται από τις ιταλικές λέξεις male (= κακό, αρρώστια) και tirare (= τραβώ), υπονοώντας την ικανότητα του φυτού να απομακρύνει την αρρώστια.
Τα φυτά του γένους Sideritis που χρησιμοποιούνται ως τσάι του βουνού είναι αρωματικές πολυετείς πόες με ανορθωμένους, απλούς ή διακλαδιζόμενους, αποξυλωμένους στη βάση βλαστούς ύψους 10-50 cm, οι οποίοι καλύπτονται συνήθως από σχετικά πυκνό τρίχωμα.
Τα διαφορετικά είδη και υποείδη έχουν διαφορετικά συστατικά, αλλά παρεμφερείς ιδιότητες. Τα φυτά του γένους Sideritis έχουν ισχυρή αντιμικροβιακή δράση έναντι βακτηρίων, καθώς και ήπια ανασταλτική δράση έναντι της «καντιντίασης» (Candida albicans). Η χρήση τους λοιπόν προστατεύει γενικότερα τον οργανισμό και ενισχύει το ανοσοποιητικό.
Στις ιδιότητές του φυτού ανήκουν οι ακόλουθες: αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδης, αναλγητική, αντιρρευματική, αντιμικροβιακή, αντιμυκητιακή, αντιβακτηριακή, αντισηπτική, ευστόμαχη, θερμαντική, τονωτική, αποτοξινωτική, αποχρεμπτική, σπασμολυτική, αντιδιαρροϊκή, αντιυπερτασική, διουρητική, αγγειοπροστατευτική, νευροπροστατευτική.
Ρόφημα: Είδη του γένους Sideritis παρουσιάζουν αντιφλεγμονώδεις, αντιρρευματικές και αντιμικροβιακές δράσεις. Συνήθως χρησιμοποιούνται ως αφέψημα ευστόμαχο, αντιελκωτικό, άφυσο, αντιρρευματικό, αντιφλεγμονώδες, θερμαντικό, τονωτικό, διουρητικό, αποτοξινωτικό, αντισμπασμωδικό, αντιδιαρροϊκό, κατά των νευροεκφυλιστικών παθήσεων (Αλτσχάιμερ) και κατά των κρυολογημάτων. Ένα αφέψημα Sideritis spp., με χρόνο προετοιμασίας 10 λεπτά, είναι πλούσιο σε ωφέλιμα ιχνοστοιχεία και εδικά σε φώσφορο (P), χαλκό (Cu), νάτριο (Na) και κάλιο (K). Τα αφεψήματα και υδατικά εκχυλίσματα φυτών του γένους Sideritis εμφανίζουν ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Εκχύλισμα του είδους Sideritis scardica περιέχει σίδηρο και χρησιμοποιείται ως προληπτική αγωγή σε περιπτώσεις σιδηροπενικής αναιμίας.