Σε έναν αριθμό μεγάλων μελετών οι χορτοφάγοι είχαν μικρότερη πιθανότητα καρκίνου συγκριτικά με τους κρεατοφάγους. Μία από αυτές τις μελέτες έγινε από τον καθηγητή Τίμοθι Τζ. Κέι, έναν Βρετανό επιδημιολόγο καρκίνου και διευθυντή της μονάδας Επιδημιολογίας Καρκίνου στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Ο καθηγητής Τιμ Κέι είναι ο επικεφαλής ερευνητής της ομάδας των 65.000 συμμετεχόντων που λαμβάνουν μέρος στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή μελέτη για τον καρκίνο και τη διατροφή, γνωστή ως μελέτη EPIC.

Σε μια πρόσφατη ανάλυση που δημοσιεύτηκε το 2014, η ομάδα του καθηγητή Κέι ανέφερε δεδομένα που συγκέντρωσε από τις μεγαλύτερες μελέτες της Βρετανίας. Η μία ήταν η Χορτοφαγική Μελέτη της Οξφόρδης και η δεύτερη περιλάμβανε τους Βρετανούς συμμετέχοντες της μελέτης EPIC. Από την ανάλυση όλων των στοιχείων συμπέραναν ότι τα περιστατικά καρκίνου ήταν 12% χαμηλότερα σε όσους έτρωγαν μόνο ψάρι, 11% χαμηλότερα στους χορτοφάγους και 19% χαμηλότερα στους αυστηρά χορτοφάγους (vegan), συγκριτικά με τους κρεατοφάγους.

Ένα πολύ σημαντικό εύρημα από την ανάλυση αυτών των δύο μελετών ήταν ότι τα περιστατικά στομαχικού καρκίνου ήταν 63% χαμηλότερα στους χορτοφάγους και τους αυστηρά χορτοφάγους, συγκριτικά με τους κρεατοφάγους.

Τα αποτελέσματα μεγάλων μελετών των ΗΠΑ δείχνουν επίσης χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου ανάμεσα στους χορτοφάγους. Για παράδειγμα στη Μελέτη Υγείας Αντβεντιστών, ο συνολικός κίνδυνος καρκίνου ήταν σημαντικά χαμηλότερος στους χορτοφάγους και τους vegan συγκριτικά με τους κρεατοφάγους, κατά 8% και 16%, αντίστοιχα. Οι χορτοφάγοι είχαν χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του γαστρεντερικού συστήματος, όπως του παχέος εντέρου και του ορθού.

Οι διατροφές που περιλαμβάνουν μόνο φυτικές πρωτεΐνες πιστεύεται ότι μειώνουν τον IGF-1, που όπως προαναφέρθηκε είναι ένας παράγοντας ανάπτυξης που φαίνεται να είναι σημαντικός στην εμφάνιση πολλών καρκίνων.

Συστάσεις

Προσπαθήστε να μην ξεπερνάτε τα 300-500 γρ. μαγειρεμένου κόκκινου κρέατος την εβδομάδα.

Επιλέγετε κόκκινο κρέας υψηλής ποιότητας, όπως βιολογικό ή από ζώα ελευθέρας βοσκής.

Αποφεύγετε τα επεξεργασμένα κρέατα.

Επιλέγετε κυρίως ψάρια και πουλερικά ως εναλλακτικά του μοσχαριού, του χοιρινού ή του αρνιού.

Όπως με το κόκκινο κρέας, διατηρείτε το λευκό κρέας και τα ψάρια υγρά κατά το μαγείρεμα, για να μειώσετε την παραγωγή ετεροκυκλικών αμινών.

Προτιμήστε να μαγειρεύετε στην κατσαρόλα και στον ατμό ή να βράζετε τις πρωτεϊνούχες τροφές.

Μαρινάρετε το κρέας, το κοτόπουλο και άλλα λευκά κρέατα ή ψάρια σε ελαιόλαδο, ξίδι και βότανα, για να μειώνετε την παραγωγή των τοξικών ετεροκυκλικών αμινών.

Πηγή: Anticancer, Η προληπτική δύναμη των τροφών, Οδηγός διατροφής για να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου, Χριστίνα Οικονομίδου – Πιερίδου, Κλινική Διαιτολόγος, διατροφολόγος, M.Sc. Nutritional Medicine, εκδόσεις Διόπτρα