*Γράφει η Ελπινίκη Καπίρη, Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Τρόφιμα με αρνητικές θερμίδες, τρόφιμα που αδυνατίζουν ή κάνουν μαγικά. Τόσα και άλλα τόσα ακούει κανείς καθημερινά. Μάλιστα, με μία γρήγορη αναζήτηση στο διαδίκτυο θα βρείτε ακόμη και λίστες με τρόφιμα που έχουν αρνητικές θερμίδες. Τι ισχύει όμως στην πραγματικότητα; Μπορούμε τελικά να αδυνατίσουμε… τρώγοντας;
Η όλη θεωρία των αρνητικών θερμίδων βασίζεται στο ότι ορισμένα τρόφιμα απαιτούν μεγαλύτερη δαπάνη ενέργειας από τον οργανισμό για να γίνει η πέψη τους σε σχέση με αυτή που προσδίδουν όταν τα τρώμε (θερμίδες). Οι υποστηρικτές της θεωρίας ισχυρίζονται ότι καταναλώνοντας τα εν λόγω τρόφιμα «καίμε» αρκετές θερμίδες προκειμένου να τα μεταβολίσουμε, με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε σε αρνητικό ισοζύγιο ενέργειας και να χάνουμε βάρος.
Κάποια από τα τρόφιμα που περιέχονται σε αυτές τις λίστες είναι φρούτα και λαχανικά όπως γκρέιπ φρουτ, λεμόνι, μάνγκο, πορτοκάλι, ανανάς, σπαράγγι, μπρόκολο, σέλινο, λάχανο αλλά και βότανα και μπαχαρικά όπως κανέλα, γαρύφαλλο, σκόρδο, ρίγανη.
Το παράδειγμα του σέλινου…
Το σέλινο, λόγω της χαμηλής θερμιδικής του αξίας και της υψηλής περιεκτικότητάς του σε νερό και φυτικές ίνες, πρωταγωνιστεί στις λίστες με τα τρόφιμα αρνητικών θερμίδων. Σύμφωνα με τους υποστηρικτές της θεωρίας, ένα φλιτζάνι σέλινο προσδίδει γύρω στις 20 θερμίδες, ενώ προκειμένου να το αφομοιώσει ο οργανισμός θα «κάψει» 25 θερμίδες.
Ανταποκρίνεται η δίαιτα αρνητικών θερμίδων στην πραγματικότητα;
Αν και θεωρητικά η παραπάνω θεωρία θα μπορούσε να έχει μία δόση αλήθειας, στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν επιστημονικές μελέτες που να αποδεικνύουν ότι ορισμένα μεμονωμένα τρόφιμα μπορούν να έχουν αυτή τη δράση. Καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας περίπου 5 με 10% του συνόλου των δαπανών της ενέργειάς μας χρησιμοποιείται από τον οργανισμό για να αφομοιώσει και να αποθηκεύσει τα θρεπτικά συστατικά των τροφίμων που τρώμε. Ωστόσο, η ενέργεια αυτή που δαπανάται είναι ελάχιστη και δε μπορεί να συνεισφέρει από μόνη της στην απώλεια βάρους.
Ας μιλήσουν τα νούμερα…
Ας δούμε ξανά το παράδειγμα με το σέλινο. Αν αποδεχτούμε τη θεωρία των αρνητικών θερμίδων, τότε καταναλώνοντας ένα φλιτζάνι σέλινο θα δημιουργήσουμε ενεργειακό έλλειμμα που ανέρχεται μόλις στις 5 θερμίδες. Αντίστοιχα, για να επιτευχθεί απώλεια ενός κιλού μέσα σε μία εβδομάδα πρέπει να σημειωθεί ένα ενεργειακό έλλειμμα της τάξης των 7000 θερμίδων. Είναι λοιπόν προφανές ότι είναι αδύνατον να αδυνατίσει κανείς, αν η μόνη αλλαγή που κάνει είναι να τρώει τρόφιμα με αρνητικές θερμίδες.
Καλώς ή κακώς, το κλειδί για μια επιτυχημένη απώλεια βάρους εξακολουθεί να είναι η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής που περιλαμβάνει μια ισορροπημένη διατροφή που χαρακτηρίζεται από μέτρο και ποικιλία, καθώς και τακτική σωματική δραστηριότητα. Τώρα, στην περίπτωση που κυκλοφορήσει σουβλάκι και σοκολάτα με αρνητικές θερμίδες, ίσως κι εμείς να αναθεωρήσουμε.