*Γράφει η διαιτολόγος Δέσποινα Δασκαλάκη
Το μήλο είναι ένα από τα χαρακτηριστικότερα φρούτα του χειμώνα, ωστόσο μπορείτε να το βρείτε τους περισσότερους μήνες του χρόνου. Από την αρχαιότητα οι συνειρμοί που έχουν γίνει είναι αμέτρητοι. Ξεκινώντας από το τους πρωτόπλαστους οι οποίοι – παρά τη θεϊκή εντολή – το έφαγαν για να αποκτήσουν γνώση, συνεχίζονται μέχρι και τις μέρες μας όπου γίνονται μελέτες για να εξακριβωθεί η θρεπτική του αξία και να επιβεβαιώσουν τη γνωστή ρήση «ένα μήλο την ημέρα»…
Τα οφέλη της κατανάλωσης μήλων
• Αποτελεί μία καλή και θρεπτική λύση για σνακ, ενώ με την προσθήκη λίγης μαύρης ζάχαρης και κανέλας μετατρέπεται σε ένα διαιτητικό γλύκισμα
• Βοηθά στην μείωση της LDL (κακής) χοληστερόλης και στην καλύτερη λειτουργία της καρδιάς
• Λόγω της περιεκτικότητάς του σε θρεπτικά συστατικά ενισχύει την άμυνα του οργανισμού
• Ορισμένες μελέτες του έχουν προσδώσει αντικαρκινική ιδιότητα
• Συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου
Το μήλο περιέχει φυτικές ίνες, βιταμίνη C, βιταμίνη Α, φλαβονοειδή, αντιοξειδωτικά, φυλλικό οξύ, φώσφορο, ασβέστιο, κάλιο, μηλικό οξύ.
Ένα μέτριο μήλο (180 γρ, με τη φλούδα) προσδίδει 95 θερμίδες, 25γρ. υδατανθράκων (εκ των οποίων 18,9γρ σάκχαρα), 4,4 γρ φυτικές ίνες, ενώ παράλληλα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νερό.
Στην Ελλάδα, οι γνωστότερες ποικιλίες είναι τα φιρίκια, τα ντελίσια, τα γκόλντεν, και τα ξινόμηλα. Επιλέξτε τα σκληρά, σφικτά και με καλό χρώμα μήλα, χωρίς χτυπήματα και αλλοιώσεις. Προτιμήστε τα κόκκινα μήλα, γιατί είναι πλουσιότερα σε αντιοξειδωτικές ουσίες.
Tips
• Πριν τα καταναλώσετε, πλένετέ τα προσεκτικά με άφθονο νερό.
• Συνιστάται να καταναλώνετε ολόκληρο το μήλο, μαζί με τη φλούδα, διότι στο εξωτερικό περίβλημα βρίσκονται κυρίως οι φυτικές ίνες, τα φλαβονοειδή και η κερσετίνη.
• Προσοχή, στα συμβατικά καλλιεργούμενα μήλα, η φλούδα είναι το τμήμα του φρούτου που είναι πιθανότερο να περιέχει κατάλοιπα φυτοφαρμάκων, γι’ αυτό είναι προτιμότερο να επιλέγετε μήλα που έχουν καλλιεργηθεί βιολογικά.
• Να αγοράζετε τόσα όσα πραγματικά χρειάζεστε και να ανανεώνετε την αγορά τους κάθε εβδομάδα.
• Αποφύγετε τα κερωμένα
• Διατηρήστε τα στο ψυγείο σε πλαστική σακούλα στον ειδικό χώρο για τα φρούτα και τα λαχανικά