Ανακούφιση μέσα από τις επιλογές της διατροφής τους μπορούν να βρουν οι ασθενείς με ψωρίαση, αρκεί να προσέξουν το περιεχόμενο του πιάτου τους. Σύμφωνα με νέα μελέτη από τους ερευνητές του King’s College του Λονδίνου υγιεινές επιλογές, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών και το άπαχο κρέας, με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι και ζάχαρη, σχετίζονται με μειωμένη σοβαρότητα της ψωρίασης.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Nutrition, διαπίστωσε σημαντικές συσχετίσεις μεταξύ της ποιότητας της διατροφής και της σοβαρότητας της ψωρίασης. Συνολικά, τα ευρήματα προσφέρουν νέες πληροφορίες για το πώς τα διατροφικά πρότυπα μπορεί να σχετίζονται με τη σοβαρότητα της ψωρίασης.

Η δυναμική της φυτικής διατροφής

Στην έρευνά τους, οι επιστήμονες ανέλυσαν δεδομένα από 257 ενήλικες με ψωρίαση που είχαν συμπληρώσει ένα διαδικτυακό ερωτηματολόγιο. Οι συμμετέχοντες βαθμολογήθηκαν ως προς την ποιότητα της διατροφής τους, συμπεριλαμβανομένης της Μεσογειακής Διατροφής, της διατροφής DASH και μιας διατροφής βασισμένης σε φυτικά τρόφιμα (plant-based). Παράλληλα, οι ασθενείς αξιολόγησαν τη σοβαρότητα της ψωρίασής τους.

Επιπλέον, η μελέτη έλαβε υπόψιν διαφορετικούς αστάθμητους παράγοντες, όπως η ηλικία, το φύλο, η συνήθεια του καπνίσματος, το αλκοόλ, η πρόσληψη ενέργειας και η ψυχική υγεία, εξασφαλίζοντας μια ολοκληρωμένη ανάλυση των διατροφικών προτύπων που σχετίζονται ανεξάρτητα με τη σοβαρότητα της ψωρίασης.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, όσοι ακολουθούσαν λιγότερο τα πρότυπα διατροφής DASH και plant-based είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν πιο σοβαρά συμπτώματα της αυτοάνοσης πάθησης. Μάλιστα, η περαιτέρω ανάλυση των διαφόρων στοιχείων του διατροφικού προτύπου DASH αποκάλυψε ότι η μεγαλύτερη πρόσληψη κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος συνδέεται με πιο σοβαρή ψωρίαση, ακόμη και όταν λαμβάνεται υπόψη ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ). Αντίθετα, η πρόσληψη φρούτων, ξηρών καρπών και οσπρίων συσχετίστηκε με λιγότερο σοβαρή ψωρίαση, αλλά η σχέση αυτή δεν ήταν ανεξάρτητη από τον ΔΜΣ.

Το διατροφικό πρότυπο DASH σχεδιάστηκε αρχικά για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης και δίνει έμφαση στα φρούτα, τα λαχανικά, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα γαλακτοκομικά χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και τα άπαχα κρέατα, ενώ περιορίζει το αλάτι, τη ζάχαρη και τα κορεσμένα λίπη. Από την άλλη, μια διατροφή με βάση τις φυτικές πηγές τροφίμων (plant-based) χαρακτηρίζεται από υγιεινές φυτικές τροφές, όπως φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, ξηρούς καρπούς, σπόρους, όσπρια και φυτικά έλαια με καλά λιπαρά. Παράλληλα, περιλαμβάνει ελάχιστα ζωικά προϊόντα και αποφεύγει τα ανθυγιεινά φυτικά τρόφιμα, όπως γλυκά, αναψυκτικά και επεξεργασμένα άμυλα.

Σημαντικά τα στοιχεία για τη διατροφή

«Τα ευρήματά μας υποδεικνύουν τα πιθανά οφέλη των διατροφικών παρεμβάσεων στη βελτίωση των αποτελεσμάτων των ασθενών με ψωρίαση», δήλωσε η Sylvia Zanesco, διδακτορική φοιτήτρια του Τμήματος Διατροφικών Επιστημών του King’s College του Λονδίνου, επικεφαλής της έρευνας. «Δεδομένου του αντίκτυπου της ψωρίασης στη σωματική και ψυχολογική ευεξία, η ενσωμάτωση διατροφικών αξιολογήσεων στη συνήθη φροντίδα θα μπορούσε να προσφέρει στους ασθενείς πρόσθετη υποστήριξη στη διαχείριση της κατάστασής τους» πρόσθεσε.

Υπογραμμίζοντας τις ευρύτερες επιπτώσεις των ευρημάτων, η Δρ. Wendy Hall, καθηγήτρια Διατροφικών Επιστημών στο King’s College του Λονδίνου και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, σημείωσε: «Η έρευνα αυτή φέρνει τις απαραίτητες αποδείξεις ότι θα μπορούσε να παίζουν ρόλο οι διατροφικές συμβουλές, παράλληλα με τη συνήθη κλινική φροντίδα, στη διαχείριση των συμπτωμάτων της ψωρίασης. Τα επόμενα βήματά μας θα είναι να διερευνήσουμε κατά πόσον δίαιτες πλούσιες σε υγιεινές φυτικές τροφές μπορούν να μειώσουν τα συμπτώματα της ψωρίασης σε μια ελεγχόμενη κλινική δοκιμή».

Η παρούσα μελέτη, όμως, δίνει παράλληλα και σημαντικές απαντήσεις στους ασθενείς σχετικά με τις διατροφικές τους συνήθειες, τονίζει η Δρ. Thivi Maruthappu, σύμβουλος δερματολόγος και βασική ερευνήτρια της μελέτης: «Τα άτομα με ψωρίαση συχνά ρωτούν για το πώς τα τρόφιμα που καταναλώνουν επηρεάζουν το δέρμα τους και αν η αλλαγή της διατροφής τους βοηθάει. Η έρευνα αυτή μας φέρνει πιο κοντά στην απάντηση αυτών των σημαντικών ερωτημάτων».

Διαβάστε επίσης

Τα υπερ-επικίνδυνα τρόφιμα που «εξαντλούν» το ανοσοποιητικό και αυξάνουν τον κίνδυνο για αυτοάνοσα

Ψωρίαση: Η αυτοφλεγμονώδης νόσος που αφορά 200.000 συνανθρώπους μας στην Ελλάδα

Ανακαλύψτε τα σημάδια που αφήνει το στρες στο δέρμα – Η χρόνια δερματοπάθεια που απειλεί τους πιο ευάλωτους