Μέσα στα πολύτιμα φυτικά συστατικά που συμβάλλουν στη ρύθμιση του σακχάρου, μια νεότερη μελέτη αναδεικνύει τις πολύτιμες ιδιότητες του μπρόκολου, σε μια διαφορετική μορφή από αυτή που φτάνει στο πιάτο μας. Σύμφωνα με νεότερη μελέτη από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Gothenburg, η χημική ένωση σουλφοραφάνη, πλούσια στις φύτρες του μπρόκολου, συνδέθηκε με καλύτερες τιμές στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα σε περιπτώσεις προδιαβήτη.
Η ίδια ερευνητική ομάδα είχε εντοπίσει σε παλιότερη μελέτη τους αυτές τις ιδιότητες της σουλφοραφάνης ως αντιδιαβητικό παράγοντα στον διαβήτη τύπου 2. Γι’ αυτό, στη νεότερή τους μελέτη προτίμησαν να πάνε ένα βήμα πίσω. O επικεφαλής καθηγητής Δρ. Anders Rosengren και οι συνεργάτες του εξέτασαν τις επιδράσεις στον προδιαβήτη, την κατάσταση που αποτελεί πρόδρομο του διαβήτη τύπου 2, με αργά αυξανόμενα επίπεδα σακχάρου στο αίμα λόγω μειωμένης παραγωγής ινσουλίνης.
Στη μελέτη τους, που δημοσιεύθηκε στο Nature Microbiology, συμπεριλήφθηκαν 89 άτομα με αυξημένο σάκχαρο νηστείας, έναν δείκτη προδιαβήτη. Άλλα κριτήρια περιλάμβαναν το βάρος, καθώς οι συμμετέχοντες ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι και ηλικίας 35-75 ετών. Στους συμμετέχοντες χορηγήθηκε τυχαία η σουλφοραφάνη ή ένα εικονικό φάρμακο για δώδεκα εβδομάδες. Στο τέλος της παρατήρησης, 74 συμμετέχοντες ολοκλήρωσαν όλα τα στάδια της μελέτης.
Συγκρίνοντας τις δύο ομάδες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που έλαβαν σουλφοραφάνη παρουσίασαν μεγαλύτερη μείωση του σακχάρου νηστείας σε σχέση με εκείνους που έλαβαν το εικονικό φάρμακο. Μάλιστα, η διαφορά μεταξύ των δύο ομάδων της μελέτης ήταν σημαντική.
Ακόμα, όμως, μεγαλύτερη διαφορά παρατηρήθηκε κατά την ανάλυση των κλινικών υποομάδων. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, η ομάδα με τη μεγαλύτερη βελτίωση μετά τη λήψη σουλφοραφάνης είχε πρώιμα σημάδια ήπιου ηλικιακού διαβήτη, σχετικά χαμηλό ΔΜΣ στο πλαίσιο της μελέτης, χαμηλή αντίσταση στην ινσουλίνη, χαμηλή συχνότητα εμφάνισης λιπώδους ηπατικής νόσου και χαμηλή έκκριση ινσουλίνης.
Εκτός από τους παραπάνω δείκτες, οι ερευνητές μελέτησαν τα βακτήρια του εντέρου, στο τρίτο στάδιο της μελέτης. Ανακάλυψαν ένα βακτήριο του εντέρου, που είναι σε θέση να αλληλεπιδράσει με τη σουλφοραφάνη και το οποίο θα μπορούσε να συνδεθεί με την περαιτέρω βελτίωση της αποτελεσματικότητας της ένωσης του μπρόκολου.
Τονίζοντας τη σημασία των έγκαιρων και εξατομικευμένων παρεμβάσεων για την πρόληψη του προδιαβήτη, ο Δρ. Rosengren ανέφερε: «Η θεραπεία του προδιαβήτη είναι επί του παρόντος ελλιπής από πολλές απόψεις, αλλά αυτά τα νέα ευρήματα ανοίγουν το δρόμο για πιθανή θεραπεία ακριβείας με τη χρήση σουλφοραφάνης που εξάγεται από το μπρόκολο ως λειτουργικό τρόφιμο. Ωστόσο, οι παράγοντες του τρόπου ζωής παραμένουν το θεμέλιο κάθε θεραπείας για τον προδιαβήτη, συμπεριλαμβανομένης της άσκησης, της υγιεινής διατροφής και της απώλειας βάρους».
«Τα αποτελέσματα της μελέτης προσφέρουν επίσης ένα γενικό μοντέλο του τρόπου με τον οποίο η παθοφυσιολογία και η χλωρίδα του εντέρου αλληλεπιδρούν και επηρεάζουν τις αντιδράσεις της θεραπείας– ένα μοντέλο που θα μπορούσε να έχει ευρύτερες επιπτώσεις», καταλήγει ο Δρ. Rosengren.
Δυό πράσινα λαχανικά που ενεργοποιούν την αντιοξειδωτική δράση του ήπατος
Το σούπερ αποτοξινωτικό λαχανικό που καταστρέφει τα καρκινικά κύτταρα
Έντερο: Αυτός είναι ο λόγος που «λατρεύει» το μπρόκολο – Ώρα να το αγαπήσετε και εσείς!