Κάποτε, οι άνθρωποι έτρωγαν απλά και φυσικά. Τα γεύματά τους αποτελούνταν αποκλειστικά από φρέσκα λαχανικά, όσπρια, ξηρούς καρπούς και λίγη ζωική πρωτεΐνη, όλα καλλιεργημένα ή εκτρεφόμενα κοντά στο σπίτι. Δεν υπήρχαν επεξεργασμένα τρόφιμα, έτοιμες συσκευασίες με σάκχαρα ή υπερβολικά λιπαρά σνακ, τα τρόφιμα δηλαδή που χαρακτηρίζουν τη σύγχρονη διατροφή. Παραδείγματα αυτού του διατροφικού μοντέλου; Σκεφτείτε τα φαγητά που έτρωγαν οι γιαγιάδες και οι παππούδες μας: Μια απλή φασολάδα, ψητά λαχανικά, λίγο ψωμί ζυμωμένο στο χέρι, ίσως ένα κομμάτι ψάρι ή κοτόπουλο.
Αυτές οι διατροφικές συνήθειες, που χάθηκαν μέσα στη βιομηχανοποίηση, φαίνεται πως είναι η απάντηση στην καταπολέμηση των σύγχρονων χρόνιων ασθενειών, όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις. Εμπνευσμένοι από τις παραδοσιακές αυτές διατροφές, επιστήμονες σχεδίασαν τη δίαιτα NiMe (Non-industrialised Microbiome Restore), ένα πρόγραμμα που συνδυάζει τη σοφία του παρελθόντος με την επιστημονική γνώση του σήμερα. Τα πρώτα αποτελέσματα είναι πραγματικά εντυπωσιακά.
Τι είναι η δίαιτα NiMe και πώς λειτουργεί;
Η δίαιτα NiMe σχεδιάστηκε από μια ομάδα επιστημόνων, με επικεφαλής τον καθηγητή Jens Walter από το University College Cork. Εμπνέεται από τη διατροφή παραδοσιακών κοινωνιών, όπως οι αγροτικές κοινότητες της Παπούα Νέας Γουινέας, όπου η κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων είναι σχεδόν ανύπαρκτη, ενώ κυριαρχεί η υψηλή πρόσληψη φυτικών ινών.
Ο στόχος της δίαιτας NiMe είναι να αποκαταστήσει την ισορροπία του μικροβιώματος του εντέρου, συλλέγοντας τρισεκατομμύρια βακτήρια που επηρεάζουν την πέψη, την ανοσία και τον μεταβολισμό. Οι σύγχρονες, βιομηχανοποιημένες δίαιτες έχουν αλλοιώσει το μικροβίωμα, αυξάνοντας τη φλεγμονή και τον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων. Η δίαιτα NiMe επιδιώκει να αναστρέψει αυτές τις επιπτώσεις, προσφέροντας σημαντικά οφέλη για την υγεία.
Τα αποτελέσματα της έρευνας
Στη μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο Cell, οι συμμετέχοντες ακολούθησαν τη δίαιτα NiMe για 3 εβδομάδες και τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά. Παρά το γεγονός ότι δεν υπήρξε μείωση της θερμιδικής πρόσληψης, οι συμμετέχοντες παρουσίασαν απώλεια βάρους, ενώ η «κακή» LDL χοληστερόλη μειώθηκε κατά 17%.
Επιπλέον, το σάκχαρο στο αίμα μειώθηκε κατά 6%, ενώ παρατηρήθηκε και σημαντική μείωση της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης, ενός σημαντικού δείκτη φλεγμονής και καρδιακών παθήσεων, κατά 14%. Όλες αυτές οι βελτιώσεις συνδέθηκαν άμεσα με την αποκατάσταση του μικροβιώματος του εντέρου, καθώς η δίαιτα αύξησε την παρουσία ευεργετικών βακτηρίων και μείωσε τα προ-φλεγμονώδη βακτήρια, καθώς και τα γονίδια που καταστρέφουν τη βλέννα του εντέρου.
Χαρακτηριστικά της δίαιτας NiMe
Η NiMe δίαιτα δεν απαιτεί αυστηρές θυσίες, αλλά ακολουθεί τις αρχές μιας ισορροπημένης, φυσικής διατροφής:
► Τροφές φυτικής κυρίως βάσης: Περιλαμβάνουν λαχανικά, όσπρια και ολόκληρες φυτικές τροφές.
► Μικρές ποσότητες ζωικής πρωτεΐνης: Ένα μικρό καθημερινό γεύμα από κοτόπουλο, σολομό ή χοιρινό.
► Αποκλεισμός γαλακτοκομικών, βοδινού και σιταριού: Αυτά τα τρόφιμα απουσιάζουν από την παραδοσιακή διατροφή της Παπούα Νέας Γουινέας.
► Ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα: Η κατανάλωση σακχάρων και κορεσμένων λιπαρών είναι εξαιρετικά χαμηλή.
► Υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες: 22 γραμμάρια φυτικών ινών ανά 1.000 θερμίδες, ξεπερνώντας τις τρέχουσες διατροφικές συστάσεις.
Επιπλέον, στη μελέτη, οι συμμετέχοντες κατανάλωναν το προβιοτικό βακτήριο Lactobacillus reuteri, το οποίο απαντάται στο μικροβίωμα μη-βιομηχανοποιημένων κοινωνιών, αλλά σπανίζει στη Δύση.
Γιατί έχει σημασία το μικροβίωμα του εντέρου;
Το μικροβίωμα του εντέρου είναι καθοριστικό για τη συνολική υγεία, καθώς επηρεάζει πολλές ζωτικές λειτουργίες του οργανισμού, όπως την πέψη, την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και τη ρύθμιση του μεταβολισμού.
Η έρευνα δείχνει ότι οι μη-βιομηχανοποιημένες κοινωνίες διαθέτουν πιο πλούσιο και ισορροπημένο μικροβίωμα, γεγονός που σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο χρόνιων ασθενειών. Η δίαιτα NiMe μιμείται αυτές τις παραδοσιακές διατροφικές συνήθειες, με στόχο την αποκατάσταση της βιοποικιλότητας του εντερικού μικροβιώματος, προσφέροντας σημαντικά οφέλη για την υγεία.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Paul Ross, διευθυντή του APC Microbiome Ireland, η μελέτη επιβεβαιώνει ότι μπορούμε να στοχεύσουμε το μικροβίωμα μέσω συγκεκριμένων διατροφικών επιλογών, βελτιώνοντας έτσι την υγεία μας και μειώνοντας τον κίνδυνο ασθενειών. Η ερευνητική ομάδα σκοπεύει να μοιραστεί συνταγές της δίαιτας NiMe μέσω κοινωνικών δικτύων (@nimediet) και ενός διαδικτυακού βιβλίου συνταγών, κάνοντας τη δίαιτα προσιτή σε όλους.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Άνοια: Πόσο επικίνδυνη είναι μια φέτα μπέικον την ημέρα για τη μνήμη – Πόσο γρήγορα γερνάει το μυαλό
Έρευνα: Τα αρωματικά «δάκρυα» που διώχνουν το λίπος από το ήπαρ