Και ποιος δεν θα απαντούσε ένα μεγάλο «ναι!» στην ερώτηση «νιώθετε κουρασμένοι;». Στο σύγχρονο κόσμο, με τους ασφυκτικά γρήγορους ρυθμούς, η κόπωση δεν είναι πια μια περιστασιακή συνθήκη, αλλά μια μόνιμη κατάσταση. Μια από τις κύριες αιτίες που συμβάλλει σε αυτό το φαινόμενο είναι η διαταραχή του φυσικού «ρολογιού» του σώματός μας, γνωστού και ως κιρκάδιος ρυθμός. Η σχέση μεταξύ κιρκάδιου ρυθμού και κόπωσης είναι πολύπλοκη. Οι διαταραχές στο εσωτερικό ρολόι του σώματος μπορούν να επηρεάσουν πολλές φυσιολογικές λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένης της μυϊκής απόδοσης και των γνωστικών ικανοτήτων. Παρ’ ότι οι ακριβείς μοριακοί μηχανισμοί που προκαλούν κόπωση παραμένουν σε μεγάλο βαθμό ασαφείς, πρόσφατες μελέτες αναδεικνύουν ότι η χρονική οργάνωση της διατροφής μας μπορεί να έχει σημαντική επιρροή στη λειτουργία αυτή.
Μια ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον δρ. Min-Dian Li και την ομάδα του στο Τμήμα Καρδιαγγειακής Ιατρικής του Νοσοκομείου Southwest της Κίνας, θέλησε να διερευνήσει το ρόλο της διατροφής στα επίπεδα κόπωσης. Τα αναδυόμενα στοιχεία δείχνουν ότι όταν τα πρότυπα διατροφής ευθυγραμμίζονται με τον κιρκάδιο ρυθμό του οργανισμού, μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη μεταβολικών ασθενειών και τη βελτίωση της μυϊκής αντοχής. Για παράδειγμα, μελέτες σε ζώα έδειξαν ότι η περιορισμένη κατανάλωση τροφής κατά τη διάρκεια της νύχτας βελτιώνει τη μεταβολική ευελιξία, ενισχύει τη μυϊκή αντοχή και έχει θετικές επιδράσεις στον εγκέφαλο, προσφέροντας μια πιθανή λύση στην αντιμετώπιση της κόπωσης. Τα διαθέσιμα στοιχεία υποστηρίζουν επίσης τα οφέλη της προσεκτικής κατανάλωσης τροφής και κατά τη διάρκεια της ημέρας (DRF), κάτι που φαίνεται να αυξάνει τη μυϊκή αντοχή σε άπαχα ποντίκια. Ένα ιδιαίτερα συναρπαστικό εύρημα είναι ότι η DRF μπορεί να αποκαταστήσει τη μυϊκή δύναμη σε ηλικιωμένα ποντίκια, βελτιώνοντας τη σωματική τους απόδοση μέσω συντονισμένων δράσεων μεταξύ εγκεφάλου και μυϊκών ρολογιών.
Οι ειδικοί, λοιπόν, διαπίστωσαν ότι η διατροφή σε περιορισμένο χρόνο (TRF) αναδεικνύεται ως μια πολλά υποσχόμενη στρατηγική για την ευθυγράμμιση των διατροφικών συνηθειών με τον φυσικό ρυθμό του σώματος. Η TRF χαρακτηρίζεται από τον περιορισμό της πρόσληψης τροφής σε ένα συγκεκριμένο χρονικό παράθυρο καθημερινά, συχνά ακολουθώντας τα πρότυπα της διαλείπουσας νηστείας, όπως το μοντέλο 16:8: Η κατανάλωση τροφής γίνεται κατά τη διάρκεια ενός 8ωρου παραθύρου, ακολουθούμενου από 16 ώρες νηστείας.
Αυτά τα ευρήματα προσφέρουν μία ελπιδοφόρα λύση για άτομα που νιώθουν ότι η κόπωση επιδεινώνει την ποιότητα ζωής τους. Το πιο θετικό είναι ότι η κιρκάδια διατροφή είναι εύκολη στην εφαρμογή και πολύ ασφαλής. Δεν απαιτεί μεγάλες αλλαγές στον τρόπο ζωής και μπορεί να αποτελέσει μια πολύ αποτελεσματική στρατηγική για τη βελτίωση της υγείας συνολικά.
Καθώς οι έρευνες συνεχίζονται, φαίνεται πως η κιρκάδια διατροφή -δηλαδή η ευθυγράμμιση της διατροφής με τον κιρκάδιο ρυθμό- αναδύεται ως μια πολλά υποσχόμενη φυσική και απλή λύση στη διαχείριση της κόπωσης και άλλων συναφών προβλημάτων και, τελικά, στη βελτίωση της καθημερινότητάς μας.
Είστε διαρκώς κουρασμένοι; Οι δύο «αθώες» συνήθειες που ρουφούν την ενέργειά σας
Ποια ώρα της μέρας νιώθουμε πιο κουρασμένοι – Πώς θα αποκτήσουμε αποθέματα ενέργειας