Όταν το άγχος μας κατακλύζει, συχνά στρεφόμαστε σε ανθυγιεινές λιπαρές τροφές για να νιώσουμε ανακούφιση. Ωστόσο, μια νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Birmingham, με επικεφαλής τη Δρ. Catarina Rendeiro, προτείνει μια πιο υγιεινή και απολαυστική εναλλακτική λύση: Ένα φλιτζάνι ζεστό κακάο, πλούσιο σε φλαβανόλες. Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Food & Function, υποδεικνύει ότι το κακάο μπορεί να προστατεύσει τα αιμοφόρα αγγεία μας από τις αρνητικές επιπτώσεις που έχουν το στρες και οι λιπαρές τροφές.

Πώς το κακάο προστατεύει το σώμα από το στρες

Η έρευνα επικεντρώθηκε στις φλαβανόλες, φυσικές ενώσεις που υπάρχουν στο κακάο και σε άλλα φυτά. Αυτές οι ενώσεις φάνηκε να έχουν ευεργετική δράση στο καρδιαγγειακό σύστημα, ειδικά σε καταστάσεις όπου το στρες συνδυάζεται με την κατανάλωση λιπαρών τροφών. «Ξέρουμε ότι, όταν οι άνθρωποι βρίσκονται σε στρες, τείνουν να καταναλώνουν τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Προηγούμενες μελέτες μας έδειξαν ότι αυτές οι τροφές μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την αγγειακή ανάκαμψη από το στρες», εξηγεί η δρ. Rendeiro.

Η έρευνα διεξήχθη σε μια ομάδα νέων, υγιών ενηλίκων που κατανάλωσαν ένα πλούσιο πρωινό με δύο κρουασάν, βούτυρο, τυρί και πλήρες γάλα. Στη συνέχεια, ήπιαν είτε κακάο υψηλής, είτε χαμηλής περιεκτικότητας σε φλαβανόλες. Αμέσως μετά, οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε ένα τεστ μαθηματικών που προκαλεί στρες, ενώ οι ερευνητές μέτρησαν την αγγειακή λειτουργία πριν και μετά την αγχωτική διαδικασία.

Οι συμμετέχοντες που κατανάλωσαν κακάο με χαμηλή περιεκτικότητα σε φλαβανόλες σε συνδυασμό με το λιπαρό γεύμα, η καρδιαγγειακή λειτουργία τους μειώθηκε κατά 1,29% για διάστημα που διήρκεσε έως και 90 λεπτά μετά το τεστ. Ωστόσο, όσοι ήπιαν κακάο πλούσιο σε φλαβανόλες, δεν παρουσίασαν καμία μείωση στην αγγειακή λειτουργία, παρά τη στρεσογόνα διαδικασία και την κατανάλωση λιπαρών τροφών. Αυτό σημαίνει ότι το κακάο υψηλής περιεκτικότητας σε φλαβανόλες λειτουργεί ως προστατευτικός μηχανισμός, αποτρέποντας τη βλάβη στα αιμοφόρα αγγεία σε περιόδους στρες.

Ποια είναι η σωστή επιλογή κακάο;

Δεν είναι κάθε κακάο εξίσου ευεργετικό. Όπως εξηγεί η μελέτη, οι διαδικασίες επεξεργασίας, όπως η «αλκαλοποίηση» (που χρησιμοποιείται συχνά στην παρασκευή σοκολάτας), μειώνουν σημαντικά την περιεκτικότητα του κακάο σε φλαβανόλες. Οι ερευνητές συνιστούν την επιλογή κακάο που έχει υποστεί ελάχιστη επεξεργασία.

Αν δεν είστε λάτρεις του κακάο, υπάρχουν κι άλλες πηγές φλαβανόλων. Ο καθηγητής Jet Veldhuijzen van Zanten προτείνει πράσινο ή μαύρο τσάι, μούρα και μήλα. Καταναλώστε δύο φλιτζάνια πράσινου ή μαύρου τσαγιού, δύο κούπες κακάο υψηλής ποιότητας, ένα μήλο ή μερικά μούρα, για να λάβετε τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 400-600 mg.

Αν και το κακάο δεν φαίνεται να βελτιώνει τη διάθεση ή την οξυγόνωση του εγκεφάλου, όπως αναφέρει η έρευνα, τα καρδιαγγειακά οφέλη του είναι πολλά υποσχόμενα. «Η έρευνα δείχνει ότι η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φλαβανόλες μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως στρατηγική για την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων των ανθυγιεινών επιλογών διατροφής στο αγγειακό σύστημα», καταλήγει η δρ. Rendeiro. Η καθημερινότητα μπορεί να είναι στρεσογόνα, αλλά μικρές αλλαγές, όπως η επιλογή ενός ροφήματος κακάο πλούσιου σε φλαβανόλες, μπορούν να κάνουν τη διαφορά.

Την επόμενη φορά που το στρες σας ωθεί να καταφύγετε σε ανθυγιεινές τροφές, σκεφτείτε καλύτερα να γεμίσετε μια κούπα με ζεστό κακάο.

Διαβάστε επίσης

Δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε; Τρία «γιατροσόφια» που λύνουν το πρόβλημα

Ποιες τροφές ακονίζουν το μυαλό και βοηθούν τον εγκέφαλο; Η διαιτολόγος απαντά

Πιείτε αυτά τα αγαπημένα ροφήματα για να έχετε πάντα νεανικό σώμα