Η υγιεινή διατροφή θεωρείται το Α και το Ω της καλής υγείας και της μακροζωίας. Νεότερη μελέτη αποκαλύπτει τα πολύτιμα συστατικά της που προστατεύουν από μια ιδιαίτερα επικίνδυνη και διαδεδομένη μορφή καρκίνου που εμφανίζεται όλο και πιο συχνά στους κάτω των 50 ετών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με δύο διαφορετικές μελέτες από το Πανεπιστήμιο Flinders στην Αυστραλία που δημοσιεύτηκαν στο European Journal of Nutrition, η επαρκής πρόσληψη φυτικών ινών και υγιεινών τροφίμων θα μπορούσε να υψώσει ισχυρή ασπίδα προστασίας απέναντι στον καρκίνο του παχέος εντέρου. «Καταφέραμε να εντοπίσουμε πολλές άμεσες συνδέσεις μεταξύ των ανθυγιεινών επιλογών διατροφής και των καρκίνων του πεπτικού συστήματος», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Δρ. Yohannes Melaku, επιδημιολόγος διατροφής στο Ινστιτούτο Υγείας και Ιατρικών Ερευνών του Flinders.

Τα αποτελέσματα θεωρούνται σημαντικά, καθώς ο καρκίνος του παχέος εντέρου αυξάνεται με ανησυχητικό ρυθμό μεταξύ των νέων ενηλίκων. Σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, περίπου το 20% των διαγνωσμένων καρκίνων του παχέος εντέρου εμφανίζονται σε άτομα ηλικίας 54 ετών και κάτω, ποσοστό σχεδόν διπλάσιο από αυτό που παρατηρήθηκε πριν από τρεις δεκαετίες.

Τι περιλαμβάνει το αντικαρκινικό πιάτο 

«Το σημαντικό είναι ότι διαπιστώσαμε ότι μια διατροφή πλούσια σε υγιεινά λίπη και λαχανικά, σε συνδυασμό με τον περιορισμό της κατανάλωσης σακχάρων και αλκοόλ, θα μπορούσε ενδεχομένως να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του εντέρου και άλλων μορφών καρκίνου», πρόσθεσε ο Δρ. Melaku. Πιο συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι όσοι κατανάλωναν τις περισσότερες φυτικές ίνες και ακόρεστα λιπαρά οξέα είχαν 15% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.

Όπως εξηγεί ο Δρ. Melaku, τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, προάγουν τα «καλά» βακτήρια του εντέρου που μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή. «Η έμφαση στις φυτικές ίνες και τα υγιεινά λιπαρά πρέπει να αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της διατροφής όλων μας» τονίζει.

Μια προηγούμενη ανασκόπηση στοιχείων διαπίστωσε ότι ο αυξημένος κατά 14% κίνδυνος καρκίνου του παχέος εντέρου σχετίζεται με ένα ανθυγιεινό πρότυπο διατροφής που περιλαμβάνει περισσότερο κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας, αλκοόλ, εξευγενισμένους υδατάνθρακες και σακχαρούχα ποτά. Η ίδια ανασκόπηση διαπίστωσε 17% μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου που σχετίζεται με μεγαλύτερη πρόσληψη φρούτων, δημητριακών ολικής αλέσεως, οσπρίων, λαχανικών, γάλακτος και άλλων γαλακτοκομικών προϊόντων.

«Ενώ τα αποτελέσματά μας είναι ελπιδοφόρα, θα πρέπει να γίνουν περισσότερες έρευνες με μεγαλύτερη έμφαση στη διατροφή σε κλινικές συνθήκες με τη χρήση διατροφικών βιοδεικτών, για να κατανοήσουμε καλύτερα τη σχέση μεταξύ διατροφής και καρκίνου του γαστρεντερικού σωλήνα», επεσήμανε η ερευνήτρια Δρ. Amy Reynolds, αναπληρώτρια καθηγήτρια και κλινική επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο Flinders. «Θα πρέπει να μάθουμε πώς τα διαφορετικά διατροφικά πρότυπα θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του πεπτικού συστήματος» πρόσθεσε.

«Καθώς η ευαισθητοποίηση γύρω από τον καρκίνο του παχέος εντέρου αυξάνεται, η έρευνά μας χρησιμεύει ως μια έγκαιρη υπενθύμιση της δύναμης της διατροφής στην πρόληψη των ασθενειών», δήλωσε ο Δρ. Melaku. «Τηρώντας υγιεινές διατροφικές πρακτικές, μπορούμε να λάβουμε προληπτικά μέτρα για τη διαφύλαξη της μακροπρόθεσμης υγείας μας» κατέληξε.

Διαβάστε επίσης

Καρκίνος Παχέος Εντέρου: 6 τρόποι να μειώσουμε τον κίνδυνο νόσου

Καρκίνος Παχέος Εντέρου: Η διατροφή που μειώνει τον κίνδυνο νόσου

Καρκίνος Παχέος Εντέρου: Τα τρόφιμα που αυξάνουν τον κίνδυνο νόσου