Η ζάχαρη έχει δύο όψεις, καθώς ο τρόπος και η συχνότητα κατανάλωσής της φαίνεται να επηρεάζουν διαφορετικά την καρδιαγγειακή υγεία. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Frontiers in Public Health, η κατανάλωση σακχαρούχων ποτών αυξάνει τον κίνδυνο σοβαρών καρδιαγγειακών παθήσεων, όπως το ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, η καρδιακή ανεπάρκεια, η κολπική μαρμαρυγή και το ανεύρυσμα της κοιλιακής αορτής. Αντίθετα, η περιορισμένη κατανάλωση γλυκών, όπως γλυκίσματα και αρτοσκευάσματα, συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο.

Η έρευνα, που διεξήχθη από επιστήμονες του Πανεπιστημίου Lund στη Σουηδία, βασίστηκε σε δεδομένα από δύο μεγάλες κοόρτες: τη Σουηδική Κοόρτη Μαστογραφίας και την Κοόρτη Σουηδών Ανδρών. Τα στοιχεία συγκεντρώθηκαν από ερωτηματολόγια διατροφής που συμπληρώθηκαν το 1997 και το 2009, και οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν μέχρι το 2019. Από το σύνολο των 69.705 ατόμων που εξετάστηκαν, 25.739 διαγνώστηκαν με καρδιαγγειακές παθήσεις κατά την περίοδο της μελέτης.

Μια αξιοσημείωτη παρατήρηση ήταν ότι οι διαφορετικές πηγές ζάχαρης έχουν διαφορετική επίδραση στον οργανισμό. Η κατανάλωση σακχαρούχων ποτών, σύμφωνα με τη συντονίστρια της μελέτης Δρ. Suzanne Janzi, προσφέρει μικρότερη αίσθηση κορεσμού σε σύγκριση με τα στερεά γλυκίσματα, οδηγώντας συχνά σε υπερκατανάλωση. Από την άλλη, τα γλυκά τείνουν να καταναλώνονται περιστασιακά, συχνά σε κοινωνικές περιστάσεις, γεγονός που ενδέχεται να τα καθιστά λιγότερο επιβλαβή.

Αξιοπερίεργο είναι το εύρημα ότι όσοι κατανάλωναν τις μικρότερες ποσότητες γλυκών παρουσίασαν αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, κάτι που οι επιστήμονες αποδίδουν εν μέρει σε πιθανή ύπαρξη προϋπαρχουσών παθήσεων ή εξαιρετικά περιοριστικών διατροφικών συνηθειών. Αυτό υποδηλώνει ότι η πλήρης αποχή από τη ζάχαρη μπορεί να μην είναι πάντα η καλύτερη προσέγγιση για την υγεία.

Παρόλο που τα αποτελέσματα της μελέτης βασίζονται σε δεδομένα από τον σουηδικό πληθυσμό, όπου η παράδοση της «fika» (καφές με γλυκό) είναι διαδεδομένη, ανοίγουν νέους δρόμους για τη διερεύνηση της σχέσης ζάχαρης και υγείας σε διαφορετικά πολιτισμικά πλαίσια. Οι επιστήμονες τονίζουν ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να κατανοηθούν οι βιολογικοί μηχανισμοί που εξηγούν αυτές τις διαφορές.

Με λίγα λόγια, η μέτρια κατανάλωση ζάχαρης, ειδικά από γλυκίσματα, μπορεί να είναι λιγότερο επιβλαβής από την υπερβολική κατανάλωση σακχαρούχων ποτών ή την πλήρη αποχή, προσφέροντας μια ισορροπημένη προσέγγιση για τη διατήρηση της καρδιαγγειακής υγείας.

Διαβάστε επίσης

Παιδική παχυσαρκία: Το Νο1 ένοχο ποτό που αυξάνει κατακόρυφα το βάρος

Τα πασίγνωστα ποτά που αυξάνουν κατά 53% τα τριγλυκερίδια και απειλούν την καρδιά

Ζάχαρη: Πάνω από 6 κουταλάκια την ημέρα αυξάνουν τον κίνδυνο για 45 προβλήματα υγείας