Κατά έναν περίεργο τρόπο, ζούμε σε μια εποχή όπου όλα κάνουν καλό και ταυτόχρονα βλάπτουν. Που η μία διατροφική έρευνα ανατρέπει την άλλη και η κάθε δίαιτα, αποθεώνεται αρχικά, για να δώσει λίγο αργότερα τη θέση της σε κάποια άλλη. Διαλειμματική νηστεία, κετονική δίαιτα, δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων, pegan, paled, vegan, γλουτένη, λακτόζη, αλάτι, ζάχαρη, super foods, είναι ορισμένες από τις πιο «καυτές» λέξεις του καιρού μας, αλλά και ταυτόχρονα τεράστια κεφάλαια, στα οποία το συμπέρασμα δεν είναι ποτέ μονολεκτικό, αλλά και ποτέ μονοσήμαντο.
Έννοιες όπως οι παραπάνω, έχουν μπει στη ζωή μας δημιουργώντας ένα νέο πλάνο για καλή φυσική κατάσταση, πειθαρχία και αυτοσυγκράτηση, με τους υποστηρικτές τους να τονίζουν ότι μπορούν να συμβάλλουν ακόμα και στην αντιμετώπιση ασθενειών, κατά συνθήκες ή να επιβαρύνουν άλλες. Και είναι αλήθεια ότι σε πολλά ζητήματα, τώρα αρχίζουμε να βλέπουμε καθαρά την καρδιά του ζητήματος. Για παράδειγμα, για πολλές δεκαετίες υπήρχε η διατροφική άποψη ότι οι ξηροί καρποί παχαίνουν και ότι έχουν πολλές θερμίδες -κάτι που όντως συμβαίνει-, ωστόσο η αλήθεια βρίσκεται πολύ μακριά από το απλό μέτρημα θερμίδων. Είναι διαφορετικό να πάρεις 200 θερμίδες από μια χούφτα αμύγδαλα και πολύ διαφορετικό να πάρεις τον ίδιο αριθμό θερμίδων από ένα ντόνατ. Οι καλές (χρήσιμες) και οι κακές θερμίδες, τα καλά και τα καλά λιπαρά, είναι ενδείξεις ότι κάποια πράγματα αρχίζουν να αλλάζουν στον τρόπο που σκεφτόμαστε για τη διατροφή.
Στην πραγματικότητα, αυτό που αναδύεται ως ανάγκη είναι η σωστή συμβουλή, εκείνη που θα μας δείξει πως θα βελτιώσουμε την υγεία μας πρώτιστα και μετά θα ρυθμίσουμε το βάρος. Τις απαντήσεις σε όλα αυτά τα ευαίσθητα θέματα είναι προτιμότερο να τις αναζητάμε από τους ειδικούς, οι οποίοι πέρα από τις καλές σπουδές τους θα ενημερώνονται για τις νέες εξελίξεις και τα τεκταινόμενα, θα διαβάζουν, θα αναζητούν και θα συμμετάσχουν ενεργά σε όλη αυτή τη διατροφική συζήτηση, μέσα από την επαγγελματική τους ζωή.
Ο κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος και επιστημονικός / ερευνητικός συνεργάτης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Δρ. Πωλ Φαρατζιάν είναι ένα τέτοιο παράδειγμα. Πτυχιούχος του τμήματος Επιστήμης Διατροφής – Διαιτολογίας του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, έχει αποκτήσει Μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στο Πανεπιστήμιο του Αμπερντήν στη Σκοτία στο τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών, με αντικείμενο την Αθλητική Διατροφή και το Μεταβολισμό, ενώ είναι επίσης Διδάκτορας του τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου, του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Παράλληλα, διατηρεί διαιτολογικό γραφείο στη Γλυφάδα.
Ένα webinar – θησαυρός
Με μακρόχρονη εμπειρία στο αντικείμενό του ο Πωλ Φαρατζιάν, εμπνέει και λειτουργεί ως μέντορας των ανθρώπων που θέλουν να χάσουν βάρος, να διατραφούν σωστά και να βελτιώσουν την υγεία και την ευεξία τους. Και έχουμε τη χαρά να τον φιλοξενούμε εδώ, ένα κατατοπιστικότατο webinar, όπου μέσα σε 30 λεπτά ο κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος, παραθέτει σημαντικές διατροφικές αλήθειες και επιλύει σύγχρονους διατροφικούς μύθους.
Μη χάνετε χρόνο! Ένα κλικ στο webinar αρκεί για να μάθει κανείς όλα όσα χρειάζεται για να ενισχύσει την καλή υγεία του και να πορευτεί έχοντας έναν εντελώς δωρεάν και αξιόπιστο οδηγό.
Σε αυτό το webinar θα σας λυθούν σημαντικές απορίες, θα πάρετε απαντήσεις σε αμφιλεγόμενα θέματα και θα πάρετε απαντήσεις για θα γίνετε σοφότεροι. Ενδεικτικά, θα μάθετε:
> Με ποιον τρόπο και με ποια συχνότητα μπορούμε να καταναλώνουμε ζάχαρη και πώς αυτή η κατανάλωση δεν θα αυξήσει το σωματικό μας βάρος. Θα μάθουμε επίσης πως επηρεάζει η ζάχαρη τη διατροφή των παιδιών και ποιες είναι οι επιδράσεις της στη σωστή ανάπτυξή τους.
> Για τη μακροζωία, το ανοσοποιητικό σύστημα, την παχυσαρκία, τον σακχαρώδη διαβήτη, τις καρδιοπάθειες, τον καρκίνο, και πώς όλα αυτά συνδέονται.
> Για τη χρυσή σταθερά στην κατανάλωση αλατιού, για την καλή και την κακή του πλευρά, για το αν παχαίνει αλλά και για το κρυφό αλάτι που κρύβεται σε διάφορες τροφές.
> Για το αν τα super foods μπορούν να θεωρηθούν πανάκεια και υπερτροφές και αν αρκούν για να μας χαρίσουν μακροζωία, δύναμη και ισχυρό ανοσοποιητικό.
> Για τη σημασία της ολοκληρωμένης και πολύπλευρης διατροφής και για τη συνολική θεώρηση της υγείας.
> Για τη μεσογειακή διατροφή και για το γιατί θεωρείται τόσο σημαντική μέσα στις εθνικές κουζίνες.
> Για τις φυτοφαγικές – vegetarian διατροφές και τα οφέλη τους στον οργανισμό.
> Για τα γαλακτοκομικά ως πηγή πολύτιμων θρεπτικών συστατικών, αλλά και ως αιτία ενόχλησης για μια ομάδα ανθρώπων που έχουν δυσανεξία στη λακτόζη (και τι μπορούν να κάνουν για να τα απολαύσουν).
> Για την ευαισθησία στη γλουτένη και το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος που δημιουργεί αλλά και του πληθυσμού που εκδηλώνει ευαισθησία σε αυτή, μαζί με συμβουλές αντιμετώπισης της δυσανεξίας αυτής.
Αυτές είναι μερικές μόνο από τις ερωτήσεις που αν και θεωρούνται απλές, η διερεύνησή τους μπορεί να αποβεί καθοριστική για το ημερήσιο διαιτολόγιο του ανθρώπου, προκειμένου να διατηρηθούν οι ισορροπίες των θρεπτικών συστατικών που λαμβάνει. Αυτό προϋποθέτει σωστή ενημέρωση για τους σωστούς συνδυασμούς τροφών που θα τοποθετηθούν στο τραπέζι και θα προσφέρουν περισσότερα οφέλη στον οργανισμό, που είναι και ο τελικός στόχος.
Το webinar αποτελεί καρπό συνεργασίας της Interamerican με την Nutrimed και τους διαιτολόγους – διατροφολόγους της και είναι ανοιχτό για να το παρακολουθήσει όποιος το επιθυμεί, όποτε θέλει, δωρεάν. Εντάσσεται στο πλαίσιο των οικοσυστημάτων υγείας που αναπτύσσει η INTERAMERICAN με σκοπό μέσα από τις καλές συνήθειες στον τρόπο ζωής μας να μπορούμε να ζήσουμε περισσότερο και καλύτερα, με λιγότερη νοσηρότητα.
Για να παρακολουθήσετε ολόκληρο το webinar «Μύθοι & αλήθειες γύρω από τη διατροφή σας», από τον Δρ. Πωλ Φαρατζιάν, κάντε εδώ την εγγραφή σας τώρα!