*Γράφει η κ. Φλώρα Λουκιανού, Κλινική Διαιτολόγος – Αθλητική Διατροφολόγος
Η ακμή είναι μια από τις πιο συχνές δερματικές παθήσεις που απασχολεί πολύ τους εφήβους και όχι μόνο. Πρόκειται για μια χρόνια δερματολογική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από αυξημένη παραγωγή σμήγματος και φραγμό των πόρων και οδηγεί τελικά σε φλεγμονή.
Η εμφάνιση και η επιδείνωση της ακμής οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, όπως οι ορμονικές αλλαγές, η λήψη ορισμένων φαρμάκων (κορτικοειδή, στεροειδή κ.α.), η κληρονομικότητα, το άγχος και φυσικά, η διατροφή. Πλέον, φαίνεται ότι ορισμένες τροφές μπορούν να επιδεινώσουν ή να πυροδοτήσουν την εμφάνιση της ακμής. Ας δούμε τι αποκαλύπτουν τα στοιχεία:
Το γάλα, το τυρί και το βούτυρο είναι τρόφιμα που έχουν κατηγορηθεί για την επιδείνωση των συμπτωμάτων της ακμής. Οι πρωτεΐνες ορού γάλακτος εμπλέκονται στο πρόβλημα της ακμής, μέσω της ορμόνης IGF-1, η οποία εκτός των άλλων διεγείρει και την παραγωγή ανδρογόνων. Για τον λόγο αυτόν, προτείνεται σε περιόδους έξαρσης της ακμής να περιορίζεται η κατανάλωση γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων.
Τροφές υψηλού γλυκαιμικού δείκτη, επεξεργασμένα δημητριακά και ζάχαρη
Οι τροφές αυτές αυξάνουν απότομα τη γλυκόζη του αίματος και την έκκριση ινσουλίνης και συμβάλλουν έτσι, στην επιδείνωση της ακμής. Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν το λευκό ψωμί, τα λευκά ζυμαρικά και το ρύζι, τα επεξεργασμένα δημητριακά πρωινού και πλούσια σε ζάχαρη τρόφιμα.
Σοκολάτα
Είναι το τρόφιμο που έχει ενοχοποιηθεί περισσότερο με την ακμή. Η συχνή κατανάλωση σοκολάτας φαίνεται ότι μπορεί να οδηγήσει σε έξαρση της ακμής, χωρίς όμως να γνωρίζουμε ποιο συστατικό της ευθύνεται για αυτό το αποτέλεσμα. Από την άλλη πλευρά, η μαύρη σοκολάτα προτείνεται ως μια καλύτερη επιλογή λόγω της υψηλής της περιεκτικότητας σε κακάο και αντιοξειδωτικά, της απουσίας γάλακτος, αλλά και της λιγότερης ποσότητας ζάχαρης.
Τηγανητά και λιπαρά τρόφιμα
Τροφές που είναι πλούσιες σε κορεσμένα και trans λιπαρά, όπως τα κρουασάν, τα μπισκότα, τα αλμυρά snacks και το fast food συνδέονται με έξαρση της ακμής, λόγω των φλεγμονών που προκαλούν.
Τα καλά νέα όμως είναι ότι η ακμή μπορεί να αντιμετωπισθεί. Σίγουρα η υγιεινή, η συστηματική φροντίδα, η περιποίηση του δέρματος και η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή συμβάλλουν σημαντικά στη μείωση της ακμής. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε τον ρόλο της διατροφής.
Οι κατάλληλες διατροφικές επιλογές μπορούν να μας βοηθήσουν:
Τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, το σκουμπρί, οι σαρδέλες, αλλά και οι ξηροί καρποί και ο λιναρόσπορος είναι πολύ καλές πηγές ω-3 λιπαρών οξέων, που εμφανίζουν αντιφλεγμονώδη δράση και βοηθούν στη μείωση της ακμής.
Αντιοξειδωτικά τρόφιμα
Φρούτα και λαχανικά, όπως οι ντομάτες, τα πορτοκάλια και οι φράουλες είναι οι καλύτερες φυσικές πηγές αντιοξειδωτικών και έχουν ευεργετικά αποτελέσματα στη μείωση της ακμής.
Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Α
Η ρετινόλη (μια μορφή της βιταμίνης Α) μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της ακμής προλαμβάνοντας τη φλεγμονή. Η γλυκοπατάτα, το συκώτι, το σπανάκι και τα καρότα είναι πολύ καλές πηγές βιταμίνης Α.
Τροφές χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη
Τα όσπρια, τα δημητριακά ολικής, η βρώμη και τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες αυξάνουν αργά τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και βοηθούν στη μείωση των συμπτωμάτων της ακμής.
Ψευδάργυρος
Τα θαλασσινά, το κρέας, τα προϊόντα ολικής άλεσης είναι τρόφιμα πλούσια σε ψευδάργυρο. Ο ψευδάργυρος εμποδίζει την ανάπτυξη φλεγμονών και βακτηριδίων και μειώνει έτσι την εμφάνιση της ακμής.
Νερό
Η επαρκής ενυδάτωση του οργανισμού βελτιώνει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και την υγεία του δέρματος, ενώ καταπολεμά την ξηρότητα και τα συμπτώματα της ακμής.
Διαβάστε επίσης
Οι τρεις σημαντικότεροι παράγοντες που προκαλούν ακμή
Εφηβική ακμή: Είναι φυσιολογική λέει νέα έρευνα
Botox: Νικά τις ρυτίδες, αλλά και την ακμή