Τόνωση της διάθεσης και ενίσχυση της πνευματικής απόδοσης υπόσχεται μια κούπα τσάι Mάτσα, αντικαθιστώντας σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και τον καφέ, μιας και προσφέρει παρόμοια οφέλη. Επιστήμονες από την Ιαπωνία, δίνουν ακόμα μια σημαντική ιδιότητα στο αγαπημένο τονωτικό αφέψημα για την ψυχική μας υγεία.
Αξιολογώντας τις αντικαταθλιπτικές επιδράσεις του τσαγιού Mάτσα και σύμφωνα με τα πειράματα που διενέργησαν σε ποντίκια, διαπίστωσαν ότι η σκόνη είχε σημαντική επίδραση στους νευρώνες που σχετίζονται με τη ντοπαμίνη, με αποτέλεσμα να βελτιωθούν τα συμπτώματα της κατάθλιψης σε ορισμένα ποντίκια, ανάλογα όμως και με την προηγούμενη ψυχική κατάσταση του ζώου.
Η ντοπαμίνη, ένας νευροδιαβιβαστής, παίζει σημαντικό ρόλο στην τόνωση της διάθεσης. Εκτιμάται ότι η εμφάνιση της κατάθλιψης σχετίζεται με την ελάττωση της ορμόνης στον εγκέφαλο.
Η σκόνη του τσαγιού Mάτσα λοιπόν θα μπορούσε να προσφέρει τη φυσική λύση στη βελτίωση της διάθεσης χωρίς παρενέργειες, όπως συνήθως παρουσιάζονται από τη χρήση αντικαταθλιπτικών ή του άλλου συχνού φαινομένου, της αντίστασης στα σκευάσματα αυτά.
Φυσική αντικαταθλιπτική δράση
Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον δρ. Yuki Kurauchi του Πανεπιστημίου Kumamoto, εξέτασε την επίδραση του τσαγιού Mάτσα σε σκόνη σε κοινωνικά απομονωμένα ποντίκια. Χρησιμοποιήθηκαν δύο ειδών πειραματόζωα, ποντίκια με ανοχή στο στρες και με ευαισθησία στο στρες, που απομονώθηκαν κοινωνικά. Η από του στόματος χορήγηση εναιωρήματος τσαγιού Mάτσα, ωστόσο, φάνηκε να μειώνει τα επίπεδα κατάθλιψης στα ευαίσθητα στο στρες ποντίκια.
«Το τσάι Mάτσα μείωσε το χρόνο της αδράνειας μόνο σε ποντίκια ευαίσθητα στο στρες, τα οποία βίωσαν μεγαλύτερο στρες από την κοινωνική απομόνωση και παρουσίασαν μεγαλύτερη συμπεριφορά που έμοιαζε με κατάθλιψη, σε σύγκριση με τα ποντίκια που ήταν πιο ανεκτικά στο στρες» διευκρινίζει ο δρ. Yuki Kurauchi.
Πού οφείλονται αυτά τα αποτελέσματα; Αναλύοντας εκτενέστερα τις επιδράσεις στον εγκέφαλο των ποντικιών, οι ερευνητές διαπίστωσαν την ενεργοποίηση του προμετωπιαίου φλοιού και του επικλινούς πυρήνα στα ευαίσθητα στο στρες ποντίκια, μετά την κατανάλωση του τσαγιού. Οι συγκεκριμένες περιοχές θεωρούνται ζωτικής σημασίας για τον έλεγχο των επιπέδων ντοπαμίνης στον εγκέφαλο.
Η ενεργοποίηση αυτή υποδηλώνεται από την αύξηση του αριθμού των κυττάρων που εκφράζουν την πρωτεΐνη c-Fos. Τα ποντίκια με ευαισθησία στο στρες με μικρότερο χρόνο αδράνειας είχαν επίσης περισσότερα κύτταρα με θετική έκφραση της c-Fos στην κοιλιακή τμηματική περιοχή του εγκεφάλου τους (η οποία εκκινεί τη δραστηριότητα της ντοπαμίνης), καθώς και στον προμετωπιαίο φλοιό και στον επικλινή πυρήνα, υποδεικνύοντας υψηλότερη νευρική δραστηριότητα και παραγωγή ντοπαμίνης. Αντίθετα, καμία από αυτές τις επιδράσεις δεν παρατηρήθηκε σε ποντίκια με ανοχή στο στρες.
«Τα αποτελέσματα αυτά υποδεικνύουν ότι υπάρχει αντικαταθλιπτική δράση που ενεργοποιεί σύστημα του εγκεφάλου σχετιζόμενο με την παραγωγή ντοπαμίνης, που όμως επηρεάζεται από την ψυχική κατάσταση του ατόμου» συμπεραίνει ο καθηγητής.
Διαβάστε επίσης
Έτσι θα νικήσετε το στρες – Τι να κάνετε τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα
Η άσκηση που νικά το στρες και διώχνει τη θλίψη
Η δημοφιλής διατροφή που νικά το στρες και επιβραδύνει τη γήρανση