Έναν ακόμα αρνητικό αντίκτυπο του γρήγορου φαγητού αναδεικνύει νεότερη μελέτη, δίνοντας ένα καλό κίνητρο για να στραφούμε σε πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες.
Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Clinical Gastroenterology and Hepatology, η κατανάλωση πρόχειρου φαγητού σχετίζεται με τη μη αλκοολική λιπώδη ηπατική νόσο, μια δυνητικά απειλητική για τη ζωή κατάσταση κατά την οποία το λίπος συσσωρεύεται στο ήπαρ.
Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές από την Ιατρική Σχολή Keck του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας παρατήρησαν ότι τα άτομα με παχυσαρκία ή σακχαρώδη διαβήτη που καταναλώνουν το 20% ή και περισσότερο των ημερήσιων θερμίδων τους από γεύματα fast food έχουν σοβαρά αυξημένα επίπεδα λίπους στο ήπαρ, σε σύγκριση με εκείνους που καταναλώνουν λιγότερο ή καθόλου fast food. Στο γενικό πληθυσμό, παρατηρήθηκαν μέτριες αυξήσεις του λίπους, όταν το ένα πέμπτο ή και περισσότερο περιεχόμενο της διατροφής τους αποτελούνταν από το πρόχειρο φαγητό.
Προηγούμενες μελέτες έχουν ήδη αποδείξει πόσο επικίνδυνο είναι το πρόχειρο φαγητό για τον επιπολασμό της παχυσαρκίας και του διαβήτη και η παρούσα μελέτη είναι μια από τις πρώτες που καταδεικνύουν τις αρνητικές επιπτώσεις του και στην υγεία του ήπατος.
«Ένα άτομο με υγιές ήπαρ παρουσιάζει μια μικρή ποσότητα λίπους, συνήθως λιγότερο από 5%. Ακόμα και μια μέτρια αύξηση του λίπους, όμως, μπορεί να οδηγήσει σε μη αλκοολική λιπώδη ηπατική νόσο» επεσήμανε η δρ. Ani Kardashian, ηπατολόγος στην Ιατρική Σχολή Keck και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. «Η σοβαρή αύξηση του ηπατικού λίπους σε άτομα με παχυσαρκία ή διαβήτη είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή και πιθανώς οφείλεται στο γεγονός ότι οι καταστάσεις αυτές προκαλούν μεγαλύτερη ευαισθησία για τη συσσώρευση λίπους στο ήπαρ».
Ακόμα όμως και μια σχετικά μέτρια ποσότητα γρήγορου φαγητού, το οποίο είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες και λιπαρά, μπορεί να βλάψει το ήπαρ, όπως αποκαλύπτουν τα ευρήματα.
Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε τα πιο πρόσφατα δεδομένα από τη μεγαλύτερη ετήσια διατροφική έρευνα της χώρας, την Εθνική Έρευνα για την Υγεία και τη Διατροφή 2017-2018, για να προσδιοριστεί η επίδραση της κατανάλωσης γρήγορου φαγητού στη στεάτωση του ήπατος.
Αξιολογήθηκαν οι μετρήσεις του λιπώδους ήπατος περίπου 4.000 ενηλίκων και στη συνέχεια συνέκριναν τις μετρήσεις αυτές με την κατανάλωση πρόχειρου φαγητού.
Από τους συμμετέχοντες, το 52% κατανάλωνε ορισμένα τρόφιμα πρόχειρου φαγητού, ενώ το 29% λάμβανε το ένα πέμπτο ή και περισσότερες ημερήσιες θερμίδες από το fast food. Στους τελευταίους συμμετέχοντες παρατηρήθηκε αύξηση των επιπέδων λίπους στο ήπαρ.
Μάλιστα, πιο ανησυχητική ήταν η συσχέτιση μεταξύ της ηπατικής στεάτωσης και του πρόχειρου φαγητού καθώς παρέμεινε σταθερή σε ποσοστό 20% τόσο για τον γενικό πληθυσμό όσο και για τα άτομα με παχυσαρκία ή διαβήτη, ακόμη και μετά την προσαρμογή των δεδομένων για πολλαπλούς άλλους παράγοντες, όπως η ηλικία, το φύλο, η φυλή, η εθνικότητα, η χρήση αλκοόλ και η σωματική δραστηριότητα.
«Τα ευρήματά μας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς η κατανάλωση γρήγορου φαγητού έχει αυξηθεί τα τελευταία 50 χρόνια, ανεξάρτητα από την κοινωνικοοικονομική κατάσταση των ατόμων. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας παρατηρήθηκε μεγαλύτερη αύξηση της κατανάλωσης και ανησυχούμε ότι ο αριθμός των ατόμων με συσσώρευση λίπους στο ήπαρ έχει αυξηθεί ακόμη περισσότερο από την εποχή της έρευνας» προειδοποιεί η δρ. Ani Kardashian.
Διαβάστε επίσης
Δεν φαντάζεστε τι μπορεί να προκαλέσουν αναψυκτικά και μπέργκερ στον ύπνο!
Τα νόστιμα τρόφιμα που απειλούν την καρδιά μας – 350 γραμμάρια είναι η επικίνδυνη ποσότητα