Πολλά έχουν προσάψει στον καφέ, από αρρυθμίες και αύξηση της αρτηριακής πίεσης μέχρι πολλαπλάσιες πιθανότητες εμφράγματος. Κι όμως, πρόσφατες έρευνες καταλήγουν ότι η κατανάλωση καφέ διαταράσσει μεν τους παλμούς, αλλά μπορεί να ωφελήσει πολλαπλά την καρδιά.
1. Λιγότεροι παράγοντες καρδιαγγειακής νόσου
Πρόσφατη έρευνα από το Ινστιτούτο Επιστημονικής Πληροφόρησης για τον Καφέ (ISIC) διαπίστωσε ότι όσοι έπιναν 3 φλιτζάνια καφέ την ημέρα είχαν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, μη φυσιολογικού καρδιακού ρυθμού και υπέρτασης συγκριτικά με όσους δεν πίνουν καφέ. Η κατανάλωση καφέ συνδέθηκε επιπλέον με πολύ μικρότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιακή νόσο ή οποιαδήποτε αιτία.
2. Μικρότερος κίνδυνος καρδιακής ανεπάρκειας
Η υπέρταση και ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 και η υπέρταση αποτελούν προδιαθεσικούς παράγοντες για καρδιακή ανεπάρκεια, κατάσταση κατά την οποία η καρδιά αδυνατεί να αντεπεξέλθει στις ανάγκες των ιστών για αίμα. Αν και η κατανάλωση καφέ έχει κατηγορηθεί ως επιβαρυντικός παράγοντας, ανασκόπηση του 2021 που δημοσιεύτηκε στο Circulation: Heart Failure έδειξε ότι, συγκριτικά με όσους δεν έπιναν καφέ:
- 1 κούπα καφές την ημέρα μείωνε κατά 5-12% τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας
- 2 κούπες μείωναν τον κίνδυνο κατά 30%
- ο ντεκαφεϊνέ συνδέθηκε με αύξηση του κινδύνου για την καρδιά.
3. Πλούτος αντιοξειδωτικών
Ροφήματα όπως ο καφές και το τσάι αποτελούν βασικές πηγές αντιοξειδωτικών στη διατροφή μας, σύμφωνα με μια μελέτη στο Journal of Nutritional Science. Τα αντιοξειδωτικά είναι πολύτιμα θρεπτικά στοιχεία που καταπολεμούν τη φλεγμονή στον οργανισμό, εκ των βασικών ενόχων για καρδιακές παθήσεις και χρόνιες νόσους όπως ο διαβήτης τύπου 2.
4. Ταχύτερος μεταβολισμός
Πλήθος επιστημονικών ευρημάτων έχουν καταδείξει τη συμβολή της κατανάλωσης καφέ χάρη στην καφεΐνη που:
- επιταχύνει τον μεταβολισμό και την καύση λίπους (American Journal of Physiology,1980), με τις 4 κούπες (φλιτζάνια) την ημέρα να πετυχαίνουν τα βέλτιστα αποτελέσματα σύμφωνα με ειδικούς από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ
- βελτιώνει τις αθλητικές επιδόσεις (International Journal of Sports Nutrition and Exercise Metabolism, 2004)
- μειώνει το αίσθημα κόπωσης και τονώνει την ενεργητικότητα, επιτρέποντας έτσι την περισσότερη σωματική άσκηση με ό,τι θετικό συνεπάγεται αυτό για τη θωράκιση της καρδιάς (Circulation, 2022)
5. Καλύτερα επίπεδα χοληστερόλης
Αν και η κατανάλωσή του βελτιώνει τα επίπεδα της (καλής) HDL χοληστερόλης, χρειάζεται προσοχή. Ο καφές περιέχει διτερπένια, φυσικά έλαια που αυξάνουν τη συνολική και (κακή) LDL χοληστερόλη. Συνεπώς το είδος καφέ και η μέθοδος παρασκευής έχουν μεγάλη σημασία, αφού καφές όπως ο βραστός ελληνικός είναι πλουσιότερος σε διτερπένια εν αντιθέσει με τον καφέ φίλτρου, καθώς τα φυσικά έλαια συγκρατούνται κατά το φιλτράρισμα.
Προσοχή στην υπερβολή και τη ζάχαρη
Δύο με τρεις μικρές κούπες την ημέρα αρκούν για να αποκομίσετε τα σημαντικά οφέλη, χωρίς να ρισκάρετε για προβλήματα αϋπνίας και άγχους που συσχετίζονται με την κατάχρηση καφεΐνης. Ενδεχομένως η κατανάλωση να μη συστήνεται για άτομα με καρδιοπάθειες καθώς η καφεΐνη μπορεί να διεγείρει το συμπαθητικό νευρικό σύστημα και να αυξήσει πιθανώς τον καρδιακό ρυθμό και την αρτηριακή πίεση.
Σε κάθε περίπτωση αποφεύγουμε ροφήματα καφέ πλούσια σε σάκχαρα και λιπαρά όπως τα δημοφιλή ροφήματα με κρέμα και μόκα και επιλέγουμε γλυκαντικές ουσίες με βάση τα φρούτα (π.χ. ερυθριτόλη) είτε φυτικής προέλευσης (π.χ. στέβια) και αλκοόλες ζάχαρης (π.χ. ξυλιτόλη, μαλτιτόλη) αν θέλουμε τον καφέ μας γλυκό.
Διαβάστε επίσης:
Καφές: Σε ποιους «κόβει» την όρεξη και αδυνατίζει; – Είναι θέμα DNA
Έρευνα: Μικρότερος ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου για όσους πίνουν καφέ
Απογευματινός καφές: Πόσο κακό μπορεί να κάνει – Τι ώρα να πίνουμε το τελευταίο φλιτζάνι