Τα προκαταρκτικά ευρήματα μιας νέας μελέτης αποκαλύπτουν ότι εκατομμύρια θάνατοι λόγω καρδιαγγειακών παθήσεων και εγκεφαλικών επεισοδίων κάθε χρόνο μπορεί να οφείλονται στην ανεπαρκή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της μελέτης που αποτελεί μέρος της Παγκόσμιας Βάσης Δεδομένων Διατροφής, χρηματοδοτούμενης από το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates, ένας στους επτά καρδιαγγειακούς θανάτους θα μπορούσε να αποδοθεί στην απουσία φρούτων από τη διατροφή και ένας στους 12 στην απουσία λαχανικών.
Πιο συγκεκριμένα, η χαμηλή κατανάλωση φρούτων είχε ως αποτέλεσμα περίπου 1,8 εκατομμύρια καρδιαγγειακούς θανάτους το 2010, ενώ στην περίπτωση της χαμηλής κατανάλωσης λαχανικών ο εκτιμώμενος αριθμός θανάτων ανήλθε στο ένα εκατομμύριο, υποστηρίζουν οι ερευνητές. Συνολικά, οι επιπτώσεις της ανεπαρκούς κατανάλωσης φρούτων ήταν σχεδόν διπλάσιες από αυτές των λαχανικών, με τις πιο εμφανείς επιπτώσεις να παρουσιάζονται στις χώρες με τη χαμηλότερη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών.
Στα συμπεράσματα αυτά κατέληξαν οι ερευνητές από τη Σχολή Επιστήμης και Πολιτικής της Διατροφής Friedman του Πανεπιστημίου Tufts βασιζόμενοι σε διατροφικές οδηγίες και μελέτες για τους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, οι οποίοι και όρισαν τη βέλτιστη κατανάλωση φρούτων στα 300 γραμμάρια την ημέρα, ποσότητα περίπου ίση με δύο μικρά μήλα, ενώ στην περίπτωση των λαχανικών (συμπεριλαμβανομένων και των οσπρίων) η βέλτιστη κατανάλωση ορίστηκε στα 400 γραμμάρια την ημέρα, δηλαδή περίπου τρία ωμά καρότα.
Οι ερευνητές πραγματοποίησαν εκτιμήσεις για τη μέση πρόσληψη φρούτων και λαχανικών σε εθνικό επίπεδο από διατροφικές έρευνες και δεδομένα σχετικά με τη διαθεσιμότητα φαγητού, τα οποία αντιπροσώπευαν 113 χώρες (περίπου το 82% του παγκόσμιου πληθυσμού). Στη συνέχεια συνδύασαν αυτές τις πληροφορίες με στοιχεία για τις αιτίες θανάτου σε κάθε χώρα και δεδομένα καρδιαγγειακού κινδύνου σχετιζόμενου με ανεπαρκή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών.
Λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία του 2010, οι επιστήμονες εκτίμησαν ότι η περιορισμένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών είχε ως αποτέλεσμα περίπου 1,3 εκατομμύρια θανάτους από εγκεφαλικό επεισόδιο και περισσότερους από 520.000 θανάτους από στεφανιαία νόσο ετησίως σε παγκόσμιο επίπεδο, με τους αριθμούς στην περίπτωση των λαχανικών να ανέρχονται σε 200.000 και 800.000 αντίστοιχα.
Οι επιπτώσεις αυτού του διατροφικού φαινομένου ήταν μεγαλύτερες στις χώρες με τα χαμηλότερα ποσοστά κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών. Ενδεικτικά, οι χώρες της Ανατολικής και Νότιας Ασίας και της Υποσαχάριας Αφρικής κατέχουν αρνητικό ρεκόρ στα φρούτα και αντίστοιχα υψηλά ποσοστά θανάτων σχετιζόμενων με εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ οι χώρες της Κεντρικής Ασίας και της Ωκεανίας βρίσκονταν στο ναδίρ της κλίμακας κατανάλωσης λαχανικών και είχαν υψηλά ποσοστά στεφανιαίας νόσου.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η κάτω του ενδεδειγμένου κατανάλωση λαχανικών φάνηκε να σχετίζεται με 82.000 καρδιαγγειακούς θανάτους, ενώ η αντίστοιχη κατανάλωση φρούτων για 57.000 θανάτους γενικότερα.
Κατηγοριοποιώντας τα αποτελέσματα κατά ηλικιακή ομάδα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι μεγαλύτερες επιπτώσεις της περιορισμένης κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών εμφανίζονταν στους νέους ενήλικες, ενώ στην κατηγοριοποίηση κατά φύλο, οι άνδρες ήταν εκείνοι που παρουσίαζαν μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις.
«Τα φρούτα και τα λαχανικά συνιστούν ένα τροποποιήσιμο στοιχείο της διατροφής το οποίο μπορεί να επηρεάσει τον αριθμό αποφευκτέων θανάτων παγκοσμίως. Τα ευρήματα της μελέτης μας υποδεικνύουν την ανάγκη συνολικής προσπάθειας για αύξηση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών παγκοσμίως από πλευράς του πληθυσμού», σημείωσε σε σχόλιό της η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και μεταδιδακτορική ερευνήτρια της Σχολής Διατροφικών Επιστημών και Πρακτικών Friedman του Tufts University, Victoria Miller.