Με την περιορισμένη πρόσληψη υδατανθράκων και αντιστρόφως ανάλογη αύξηση σε λίπος και πρωτεΐνες, η κετογονική δίαιτα, αν και ακόμα από αρκετούς ειδικούς θεωρείται αμφιλεγόμενη, θεωρείται όμως ιδανική για την απώλεια βάρους, αλλά και για τους ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση, σύμφωνα με πρόσφατα ερευνητικά στοιχεία.
Ειδικότερα, οι συμμετέχοντες ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση που ακολούθησαν μια κετογονική δίαιτα για έξι μήνες, παρουσίασαν λιγότερα συμπτώματα κόπωσης και κατάθλιψης, ενώ συνολικά η καθημερινότητά τους βελτιώθηκε. Ιδιαίτερα σημαντική παράμετρος καθώς ψυχολογικές διακυμάνσεις συνοδεύουν τα υπόλοιπα συμπτώματα των ασθενών, για τους οποίους ακόμα δεν υπάρχει διαθέσιμη θεραπεία.
Αν και δεν είναι πλήρως αντιληπτό ακόμα με ποιον τρόπο η κετογονική δίαιτα συμβάλλει θετικά στην ανακούφιση των συμπτωμάτων, οι ερευνητές εικάζουν ότι η απώλεια βάρους αποτρέπει την παχυσαρκία, μια κατάσταση συχνή στους ασθενείς με πολλαπλή σκληρυνση. Από την άλλη, στις θετικές επιδράσεις της κετογονικής διατροφής συγκαταλαγέται και η μείωση της φλεγμονής και η ρύθμιση του εντερικού μικροβιώματος, καθώς συγκεκριμένα βακτήρια επιδεινώνουν τη φλεγμονή σε ορισμένους ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση.
H ερευνητική ομάδα εστίασε στην παρακολούθηση 65 ατόμων με υποτροπιάζουσα-διαλείπουσα πολλαπλή σκλήρυνση, την πιο κοινή μορφή της νόσου, η οποία χαρακτηρίζεται από περιόδους εξάρσεων που σιγά σιγά εξασθενούν.
Τα οφέλη στην υγεία των ασθενών με πολλαπλή σκλήρυνση
Οι συγκεκριμένοι ασθενείς ακολούθησαν το πρόγραμμα διατροφής για έξι μήνες και παράλληλα οι ερευνητές ήλεγχαν τις κετόνες στα ούρα τους κάθε μέρα για να δουν αν τηρούσαν τη δίαιτα. Οι κετόνες παράγονται ως καύσιμο από το σώμα, όταν καίει λίπος. Το 83% των συμμετεχόντων κατάφεραν κι έμειναν πιστοί στη δίαιτα καθόλη της διάρκεια της μελέτης.
Όσον αφορά τα αποτελέσματα, οι διαιτώμενοι μείωσαν το σωματικό τους λίπος, μαζί με το αίσθημα της κόπωσης και της κατάθλιψης κατά 50%. Η συνολική τους βαθμολογία στην ποιότητα ζωής και ψυχικής υγείας βελτιώθηκε εξίσου, ενώ βελτίωση παρουσίασαν και στις μετρήσεις της αναπηρίας. Πιο συγκεκριμένα, στο τεστ βαδίσματος, ενώ στην αρχή της μελέτης οι ασθενείς περπάτησαν κατά μέσο όρο 500 μέτρα σε διάστημα έξι λεπτών, μετά την κετογονική δίαιτα περπάτησαν στον ίδιο χρόνο 530 μέτρα.
Θα πρέπει λοιπόν η κετογονική δίαιτα να γίνει ο κανόνας για τους ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση; Όχι απαραίτητα σύμφωνα με τον ερευνητή της μελέτης δρ. Nicholas Brenton, διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής για την Πολλαπλή Σκλήρυνση και Σχετικών Διαταραχών στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια στο Charlottesville των ΗΠΑ, διευκρινίζοντας ότι: «Αυτό που λειτουργεί για ορισμένους ασθενείς μπορεί να μην λειτουργεί σε άλλους και η σχετική βιβλιογραφία υποδεικνύει ότι υπάρχουν πολυάριθμα οφέλη από τις διατροφικές παρεμβάσεις σε ασθενείς που ζουν με πολλαπλή σκλήρυνση», συμβουλεύοντας «να τρώτε μια υγιεινή, καλά ισορροπημένη διατροφή και να διατηρείτε ένα υγιές βάρος, καθώς και οι δύο αυτές πτυχές πιθανότατα παίζουν θετικό ρόλο στην πολλαπλή σκλήρυνση».
Οι γενικές διατροφικές συστάσεις για άτομα με πολλαπλή σκλήρυνση περιλαμβάνουν την κατανάλωση μιας υγιεινής διατροφής που περιορίζει τα κορεσμένα λίπη και τα εξαιρετικά επεξεργασμένα δημητριακά, τα σάκχαρα και τα επεξεργασμένα τρόφιμα και να είναι άφθονη σε πολύχρωμα λαχανικά, άπαχες πρωτεΐνες και πολυακόρεστα λίπη, όπως τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που βρίσκονται στον σολομό. και άλλα λιπαρά ψάρια, σύμφωνα με τον δρ. Giesser.
Διαβάστε επίσης:
Κετογονική διατροφή: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την πιο δημοφιλή δίαιτα
Η δίαιτα που φέρνει τα πάνω – κάτω στο έντερο