Στην αυξανόμενη τάση της εμφάνισης του καρκίνου του παχέος εντέρου σε νεαρότερες ηλικίες ρίχνει φως νέα μελέτη, τα αποτελέσματα της οποίας δείχνουν ως «ένοχο» τα αναψυκτικά και όσα ποτά περιέχουν ζάχαρη. Είναι φανερό μάλιστα από τους αριθμούς ότι ο κίνδυνος έχει σχεδόν διπλασιαστεί για τους γεννηθείς τη δεκαετία του ’90, σε αντίθεση με όσους έχουν γεννηθεί κοντά στη δεκαετία του ’50.
Παρότι τα τελευταία χρόνια και με τη συνεχή επισήμανση των ειδικών για την επικινδυνότητα των συγκεκριμένων ροφημάτων, η «ζημιά» έχει ήδη γίνει, μιας και τα ζαχαρούχα ποτά υπήρξαν μεγάλο μέρος της καθημερινότητας των ανθρώπων και δη των νέων από το 1977 έως το 2001. Το γεγονός αυτό αποδεικνύουν άλλωστε και τα στατιστικά: τα ποσοστά της πρόσληψης των θερμίδων από ζαχαρούχα ποτά αυξήθηκε από 5.1% στο 12.3% για τις ηλικίες 19 έως 39 ετών ενώ όσον αφορά τα παιδιά από το 4.8% σκαρφάλωσε στο 10.3%. Βέβαια, έως το 2014 τα ποσοστά έχουν πέσει κατακόρυφα, όμως ακόμα και σήμερα ένα ποσοστό της τάξης του 7% των Αμερικανών εξακολουθεί να καταναλώνει αναψυκτικά.
Η προκειμένη μακροχρόνια έρευνα μελέτησε 94.464 νοσηλεύτριες, από το 1991 έως το 2015, από την ηλικία 24 έως 42 ετών. Ακόμα, εξετάσθηκε και μια υπο-ομάδα 41.272 νοσοκόμων οι οποίες δήλωσαν απλά την κατανάλωση των ζαχαρούχων ποτών κατά την εφηβική ηλικία, από τα 13 έως τα 18 έτη. Τα ποτά που μπήκαν στο μικροσκόπιο ήταν τα αναψυκτικά, τα ενεργειακά ποτά και τα ζαχαρούχα τσάγια, ενώ παράλληλα εξετάσθηκε και η κατανάλωση φρουτοχυμών.
Μέσα σε αυτά τα 24 χρόνια, καταγράφηκαν 109 περιπτώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου. Συγκρίνοντας την ποσότητα των ποτών που καταναλώθηκε, όσες γυναίκες κατανάλωναν κατά μέσο όρο περισσότερα από 400 ml καθημερινά, είχαν έως και διπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου σε σύγκριση με όσες κατανάλωναν μόλις μια μερίδα από τα ζαχαρούχα ποτά, δηλαδή λίγο λιγότερο από 250 ml. Eπιπλέον, ο κίνδυνος αυξανόταν κατά 16% με κάθε αύξηση στις μερίδες. Όσον αφορά την κατανάλωση κατά τα εφηβικά χρόνια, μια μερίδα ισοδυναμούσε με 32% υψηλότερο κίνδυνο ενώ η αντικατάσταση τους με καφέ ή γάλα χαμηλών λιπαρών μείωνε τον κίνδυνο κατά 17 έως 36%, χωρίς όμως να ληφθεί υπόψιν η προσθήκη ζάχαρης στον καφέ.
Αντίθετα, δεν υπήρξε καμία συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης των φρουτοχυμών με την εμφάνιση του καρκίνου του παχέος εντέρου. Ας σημειωθεί ότι στην ανάλυση λήφθηκαν υπόψιν και παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τον κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου του παχέος εντέρου, όπως η φυλή, ο Δείκτης Μάζας Σώματος, η χρήση εμμηνοπαυσιακών ορμονών, το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ και η σωματική δραστηριότητα. Παρόλα αυτά, η έρευνα έδειξε μόλις μια συσχέτιση χωρίς να αποδείξει την αιτία και το αποτέλεσμα.
Η επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας, Yin Cao, αναπληρώτρια καθηγήτρια Χειρουργικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στο St. Louis, τονίζει ότι μεταβολικές διαταραχές όπως η αντίσταση στην ινσουλίνη και η υψηλή χοληστερόλη αλλά και η φλεγμονή στο έντερο θα μπορούσαν να παίξουν μεγαλύτερο ρόλο ως αιτία καρκίνου στα νεότερα άτομα σε σύγκριση με τα ηλικιωμένα, προσδιορίζοντας όμως ότι οι ακριβείς πιθανοί μηχανισμοί δεν έχουν ακόμη διερευνηθεί.
Διαβάστε επίσης:
Δεν φαντάζεστε τι μπορεί να προκαλέσουν αναψυκτικά και μπέργκερ στον ύπνο!
Καρκίνος Παχέος Εντέρου: Τα επικίνδυνα συμπτώματα – Η εξέταση που σώζει