Θεαματικά αυξήθηκαν οι ανάγκες αντιμετώπισης διαταραχών όπως η ανορεξία και η βουλιμία στα νοσοκομεία σε ολόκληρο τον κόσμο, αφού οι συνθήκες της πανδημίας φάνηκε ότι απογείωσαν τις διατροφικές διαταραχές στους εφήβους. Οι γιατροί σημειώνουν ότι οι ασθενείς που προσέρχονται για θεραπεία είναι συχνά σε χειρότερη κατάσταση από τις περιπτώσεις που αντιμετώπιζαν συνήθως προ πανδημίας.
Η αυξημένη κοινωνική απομόνωση που προκλήθηκε από την κοινωνική αποστασιοποίηση και τα κλειστά σχολεία λόγω της COVID-19 θεωρείται ότι έχει συμβάλλει σε αυτή την έκρηξη των περιστατικών, σύμφωνα με τους επιστήμονες.
«Οι ασθενείς που καταφεύγουν στα νοσοκομεία είναι πραγματικά άρρωστοι. Εμείς αντιμετωπίζουμε τις ανάγκες ψυχικής υγείας στους εφήβους σαν μια δεύτερη πανδημία και οι διατροφικές διαταραχές είναι τμήμα τους», αναφέρει η Δρ. Tracy Richmond, διευθύντρια του προγράμματος διατροφικών διαταραχών στο Νοσοκομείο Παίδων της Βοστώνης.
Η Δρ. Richmond υπέβαλε πρόσφατα μελέτη που θα δημοσιευθεί στο Journal of Adolescent Health και η οποία εξετάζει τα ποσοστά των ασθενών που καταφτάνουν στο νοσοκομείο της Βοστώνης με διατροφικές διαταραχές. Πριν την πανδημία, ο μέσος αριθμός νοσηλευόμενων ασθενών με διατροφικές διαταραχές ανά πάσα στιγμή στο νοσοκομείο δεν ξεπερνούσε τους τέσσερις.
Ο αριθμός αυτός αυξήθηκε κατακόρυφα σε 10 κατά μέσο όρο, ή ακόμα και 16 ασθενείς. Οι περιπτώσεις εξωνοσοκομειακών περιστατικών σχεδόν τετραπλασιάστηκαν, με τα σχετικά αιτήματα που έφταναν στο νοσοκομείο σε εβδομαδιαία βάση να αυξάνονται από έξι σε 23.
Οι δύο πιο συχνές διαταραχές ήταν η νευρική ανορεξία και η βουλιμία και οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι το κλείσιμο των σχολείων που είχε ως αποτέλεσμα την κοινωνική απομόνωση πολλών εφήβων, άνοιξε τον δρόμο για τέτοιου είδους διαταραχές.
Διαβάστε επίσης
Οι διατροφικές διαταραχές προειδοποιούν δυο χρόνια νωρίτερα! Ποια είναι τα σημάδια
Η νευρική ανορεξία που μπορεί να μην φαίνεται, αλλά απειλεί
Τσιμπολογάτε επειδή νιώθετε άσχημα; Οκτώ τρόποι να το αντιμετωπίσετε