Ερευνητές από την Αγγλία και την Αυστραλία συγκέντρωσαν στοιχεία σχετικά με παρόμοιες εμπειρίες πολιτών σε περιοχές των δύο χωρών, για να προειδοποιήσουν σχετικά με την επίδραση των εκτεταμένων lockdown λόγω της πανδημίας στις διατροφικές μας συμπεριφορές. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Appetite.
Παρόλο που ο χρόνος στο σπίτι παρέχει δίνει τη δυνατότητα για καλύτερη προετοιμασία υγιεινού φαγητού, η κατανάλωση τροφίμων υψηλού θερμιδικού περιεχομένου έχει αυξηθεί για κάποιους και κυρίως ενήλικες που διατρέχουν κίνδυνο από την άποψη της διαχείρισης της αύξησης του βάρους, προειδοποιούν οι ερευνητές ψυχολόγοι.
«Το νέο στρες που δημιουργήθηκε από την πανδημία φαίνεται να σχετίζεται με τις αναφερθείσες αυξήσεις στη συνολική κατανάλωση γλυκών και αλμυρών σνακ», αναφέρει ο επικεφαλής ερευνητής, Δρ. Nicola Buckland, ο οποίος αξιολόγησε απαντήσεις 588 ανθρώπων σχετικά με τη διατροφή κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown στη Βρετανία (Μάιος-Ιούνιος 2020).
Οι συμμετέχοντες υπέδειξαν αν και κατά πόσο άλλαξε η πρόσληψη νόστιμων, υψηλών σε θερμίδες τροφίμων (π.χ. σοκολάτες, κέικ, παγωτό, πίτσα) κατά τη διάρκεια του lockdown. Πρόκειται για τρόφιμα που συνήθως οι άνθρωποι αναφέρουν ως δύσκολο να τους αντισταθούν και να ελέγξουν την κατανάλωσή τους. Οι συμμετέχοντες απάντησαν, επίσης, σε ερωτηματολόγια που κατέγραφαν το ατομικό διατροφικό προφίλ.
Τα ευρήματα έδειξαν ότι, όσον αφορά στις διατροφικές αλλαγές, δεν ανταποκρίθηκαν όλοι με τον ίδιο τρόπο στο lockdown. Πάνω από τους μισούς συμμετέχοντες (53%) ανέφεραν αύξηση στην κατανάλωση σνακ, το 26% ανέφερε μειωμένη πρόσληψη και το 20% ανέφερε πως δεν υπήρξε καμία αλλαγή στην ποσότητα των σνακ που κατανάλωσαν κατά τη διάρκεια του lockdown.
«Όταν εξετάσαμε τα διατροφικά στυλ των συμμετεχόντων (βάσει των απαντήσεών τους στα ερωτηματολόγια), βρήκαμε ότι οι συμμετέχοντες με χαμηλή βαθμολογία στην ικανότητά τους να ελέγχουν τις λιγούρες ήταν πιο πιθανό να αναφέρουν αυξημένη κατανάλωση σνακ», σημειώνουν οι επιστήμονες.
Οι 124 συμμετέχοντες στην έρευνα της Αυστραλίας επίσης ανέφεραν αλλαγές στην πρόσληψη τροφίμων και τα διατροφικά προφίλ κατά τη διάρκεια των lockdown, καθώς και στα εκτιμώμενα επίπεδα στρες. Ομοίως με τα ευρήματα από τη Βρετανία, οι Αυστραλοί συμμετέχοντες ανέφεραν σε ποσοστό 49% αυξημένη κατανάλωση σνακ, ενώ οι υπόλοιποι ανέφεραν είτε μειωμένη κατανάλωση σνακ (25%) είτε καμία αλλαγή (26%).
«Η αυξημένη κατανάλωση σνακ σχετίστηκε με αυξημένα επίπεδα εκτιμώμενου στρες, υποδεικνύοντας ότι όσοι βίωναν υψηλότερα επίπεδα στρες ανέφεραν μεγαλύτερη αύξηση στην κατανάλωση γλυκών και αλμυρών τροφίμων. Επίσης, οι συμμετέχοντες με κακό έλεγχο της λιγούρας ήταν πιο πιθανό να αναφέρουν αυξημένη κατανάλωση σνακ», σημειώνει η καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Flinders, Eva Kemps.
Τα αποτελέσματα από τις δύο έρευνες δείχνουν ότι για κάποιους ανθρώπους, ιδιαίτερα για όσους δύσκολα ελέγχουν την επιθυμία τους για σνακ, τα lockdown για την COVID-19 αποτελούσαν μια επικίνδυνη χρονική περίοδο για αυξημένη πρόσληψη φαγητού. «Τα ευρήματα υποστηρίζουν τη χρήση στρατηγικών που μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να διαχειριστούν τη λιγούρα και να ελαχιστοποιήσουν την αυξημένη κατανάλωση σνακ κατά τη διάρκεια των lockdown», καταλήγουν οι επιστήμονες.
Διαβάστε επίσης
Είστε πεσμένοι στη δουλειά; «Φταίνε» όσα μασουλήσατε χθες βράδυ
Χορτάσατε αλλά συνεχίζετε να τρώτε! Δεν είστε λαίμαργοι – Άλλο σας συμβαίνει
Τι θέλουμε για πρωινό όταν δεν έχουμε κοιμηθεί το βράδυ