Υπάρχουν για όλους μας στιγμές που θέλουμε να απαλλαγούμε, όσο πιο γρήγορα γίνεται από 2-3 κιλά που μας βαραίνουν.
Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε μάλλον καλύτερα ακολουθώντας ένα διαφορετικού τύπου διαιτολόγιο: αυξάνοντας τις πρωτεΐνες στη διατροφή μας και μειώνοντας τους υδατάνθρακες, κυρίως τους απλούς και πιο επεξεργασμένους. Πρόκειται για το «κόλπο» που εφαρμόζουν συχνά ορισμένοι διαιτολόγοι στις δίαιτες με σκοπό να κινητοποιήσουν τον μεταβολισμό μας και να ενεργοποιήσουν την απώλεια βάρους.
Προσοχή όμως! Αν το ποσοστό αύξησης των πρωτεϊνών είναι πολύ μεγάλο εις βάρος των άλλων θρεπτικών συστατικών, τότε δεν αποτελεί και τόσο ασφαλή λύση και είναι πιθανόν να προκληθούν προβλήματα, όπως ζάλη, πονοκέφαλος, δυσκοιλιότητα και αδυναμία.
Η τέλεια ισορροπία
Το μυστικό για την επιτυχία λοιπόν της πρωτεϊνικής δίαιτας είναι να την ακολουθήσουμε για μικρό χρονικό διάστημα, δηλαδή ιδανικά όχι περισσότερο από μια με δύο εβδομάδες. Κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής επίσης είναι σημαντικό να πίνουμε καθημερινά άφθονο νερό, ενώ πρέπει να προσέχουμε και την κατανάλωση ελαιολάδου και γενικά των λιπαρών.
Στην πρωτεϊνική δίαιτα δεν επιτρέπονται τα τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες, όπως το ψωμί, η ζάχαρη, το αλεύρι, τα ζυμαρικά, το ρύζι, τα γλυκά, τα αρτοσκευάσματα και τα γαλακτοκομικά. Σε ορισμένες περιπτώσεις απαγορεύονται και τα φρούτα ή οι χυμοί, ενώ οι υδατάνθρακες προέρχονται κυρίως από τα λαχανικά στο φαγητό ή στη σαλάτα.
Οι υψηλότερες σε πρωτεΐνες δίαιτες προκαλούν κέτωση, μια επιβαρυντική για τον οργανισμό βιοχημική διαδικασία. Αλλά σε ήπιες εκδοχές τους, όπου οι υδατάνθρακες δεν περιορίζονται δραστικά (π.χ. στο 20-25% της ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων) μπορούν να συμβάλλουν, πέρα από τη μείωση του σωματικού λίπους, στη μείωση των τριγλυκεριδίων αλλά και στην αύξησης της «καλής» HDL χοληστερόλης.
Ποια τρόφιμα επιτρέπονται
Τα τρόφιμα που επιτρέπονται σε μια πρωτεϊνική δίαιτα είναι:
- άπαχο μοσχαρίσιο κρέας
- κουνέλι
- άπαχο χοιρινό
- κοτόπουλο και γαλοπούλα
- όλα τα ψάρια
- οστρακόδερμα και θαλασσινά
- αυγά-κυρίως τα ασπράδια
- άπαχα γαλακτοκομικά (π.χ. γιαούρτι με 0% λιπαρά, τυρί κότατζ, άπαχο γάλα)
- τεχνητά γλυκαντικά
- μπαχαρικά
- βότανα
- σκόρδο και κρεμμύδι
- χυμός λεμονιού στο φαγητό
- μουστάρδα.
Και να θυμάστε ότι, οι πρωτεϊνικές δίαιτες πρέπει να εφαρμόζονται υπό ιατρική και διαιτολογική παρακολούθηση για μικρό χρονικό διάστημα. Δεν πρέπει να ακολουθούνται από παιδιά, εφήβους, και εγκύους καθώς και από άτομα με προβλήματα υγείας, όπως νεφρική ανεπάρκεια, υπερλιπιδαιμία, ή υπέρταση, δεδομένου ότι δεν βασίζονται στις αρχές της ισορροπημένης διατροφής.
Ευχαριστούμε για την συνεργασία τον κ. Χάρη Δημοσθενόπουλο, κλινικό διαιτολόγο – βιολόγο, προϊστάμενο Διαιτολογικού Τμήματος στο Λαϊκό Νοσοκομείο Αθηνών