Ποιες τροφές πλούσιες σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά θα πρέπει να εντάξουμε στη διατροφή μας για να οχυρώσουμε τον οργανισμό μας εν μέσω της πανδημίας του κορωνοΐού;
Η θωράκιση του ανοσοποιητικού μας συστήματος ίσως είναι περισσότερο σημαντική παρά ποτέ εν μέσω της τρέχουσας πανδημίας του κορωνοϊού, και ένας από τους καλύτερους τρόπους να το υποστηρίξουμε είναι να ακολουθήσουμε ένα υγιεινό πρόγραμμα διατροφής.
Ας δούμε ποιες βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά είναι απαραίτητα για την υγεία μας, και ποιες είναι οι τροφές που τα περιλαμβάνουν, σύμφωνα με την Tiana Carey, κλινική διαιτολόγο του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Ντέιβις.
Βιταμίνη Α
Η βιταμίνη Α συμβάλει στην υγεία του πεπτικού και αναπνευστικού συστήματος. Στις τροφές πλούσιες σε β- καροτίνη, την πρόδρομη μορφή της βιταμίνης Α περιλαμβάνονται τα καρότα, η γλυκοπατάτα, το σπανάκι, το μπρόκολο και οι κόκκινες πιπεριές.
Βιταμίνη C
Η συγκεκριμένη βιταμίνη συμβάλει στην τόνωση της παραγωγής αντισωμάτων. Τα εσπεριδοειδή, οι φράουλες, οι κόκκινες πιπεριές και το ακτινίδιο έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C.
Βιταμίνη Ε
Η βιταμίνη Ε προάγει την εξουδετέρωση ελεύθερων ριζών λειτουργώντας ως αντιοξειδωτικό. Τροφές πλούσια σε βιταμίνη Ε είναι οι ξηροί καρποί, οι σπόροι και το αβοκάντο.
Ψευδάργυρος
Υπάρχουν πολλά ένζυμα στο οργανισμό μας, η λειτουργία των οποίων εξαρτάται από τον ψευδάργυρο, και η ανεπάρκειά τους έχει συνδεθεί με δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο περιλαμβάνουν: φασόλια, σπόρους, ξηρούς καρπούς, κρέας, πουλερικά και θαλασσινά.
Πρωτεΐνες
Συγκεκριμένα αμινοξέα, τα οποία αποτελούν τα βασικά δομικά στοιχεία των πρωτεΐνών, είναι απαραίτητα για τη λειτουργία των Τ-λεμφοκυττάρων, των «στρατιωτών» του ανοσοποιητικού συστήματος που μας προστατεύουν έναντι λοιμώξεων. Το κρέας, τα πουλερικά, τα θαλασσινά, τα αυγά, τα φασόλια, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι περιέχουν πολλές πρωτεΐνες.
Αυτά τα θρεπτικά συστατικά έχει αποδειχθεί ότι συνδράμουν το ανοσοποιητικό σύστημα να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά, ωστόσο η κατανάλωσή τους θα πρέπει να γίνεται με μέτρο.
Διαβάστε επίσης
Τι να τρώμε για να μην αρρωστήσουμε αυτό τον χειμώνα
Κρυολόγημα, γρίπη ή COVID-19; Ο ειδικός εξηγεί τι πρέπει να μας υποψιάσει
Κορωνοϊός – Λοίμωξη: Πώς το κοινό κρυολόγημα μπορεί να μας προστατέψει