Οι εξελίξεις της τεχνολογίας «τρέχουν» με ιλιγγιώδεις ρυθμούς και σε λίγο διάστημα όχι μόνο η ρομποτική ιατρική αλλά και άλλα τεχνολογικά θαύματα της ιατρικής που ήδη εφαρμόζονται στο εξωτερικό ή αναμένεται να εφαρμοστούν και στη χώρα μας.
Είναι εύλογο η ασφαλιστική αγορά να «προβληματίζεται» για την κάλυψη εξόδων πολύ «προχωρημένων» μεθόδων, όπως είναι η αποκλειστική νοσοκόμα ρομπότ, η live stream χειρουργική επέμβαση, η παρέμβαση των νανορομπότ στην κυκλοφορία του αίματος, το «έξυπνο» χειρουργικό μαχαίρι και άλλα τεχνολογικά θαύματα της ιατρικής. Για παράδειγμα τα νανορομπότ στην κυκλοφορία του αίματος θα μπορούν να παρεμβαίνουν, προτού εμφανιστεί μια ασθένεια. Θα μπορούν να διατηρούν τους ιστούς καλά οξυγονωμένους μετά από μια καρδιακή προσβολή, να στοχεύουν στα καρκινικά κύτταρα ή να αφαιρούν αιμοπετάλια.
Αυτό που προβληματίζει εντονότερα την ασφαλιστική αγορά είναι πώς θα συγκρατηθεί η αύξηση των δαπανών για την κάλυψη της νοσηλείας με τις σύγχρονες μεθόδους προκειμένου να μην αυξηθεί πολύ το ύψος των ασφαλίστρων.
Το πρώτο «πείραμα» στην Ελλάδα ήταν η ρομποτική ιατρική. Όσο περισσότεροι ασθενείς επιλέγουν τη ρομποτική ιατρική που θεωρείται σήμερα η κορυφαία επιστημονική εξέλιξη, τόσο περισσότερες ασφαλιστικές εταιρείες καλύπτουν τα έξοδα αυτής της «τσουχτερής» επέμβασης. Αυτό επιβάλλουν, άλλωστε, οι νόμοι του ανταγωνισμού. Οι λίγες εταιρείες που αποφεύγουν να καλύψουν τα έξοδα, ισχυρίζονται ότι δεν ήταν απαραίτητο και ότι ο ασθενής μπορούσε να ακολουθήσει τις συμβατικές θεραπείες με εξίσου καλά αποτελέσματα.
Ωστόσο η ασφαλιστική αγορά γνωρίζει ότι δε μπορεί να μείνει στο παρελθόν. Έτσι, με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον οι ασφαλιστικές εταιρίες πιστεύουν ότι με τις σύγχρονες ακριβές επεμβάσεις τουλάχιστον μειώνεται ο χρόνος νοσηλείας με αποτέλεσμα να μειώνεται το συνολικό κόστος των εξόδων τόσο για τα δημόσια ασφαλιστικά ταμεία όσο και για της ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες.