Μια από τις συμπράξεις ασφαλιστικών εταιριών και πολιτείας στον κλάδο της υγείας που αναμένεται να προχωρήσει κατά προτεραιότητα είναι η καθιέρωση των DRGs (συστήματα Ομοιογενών Διαγνωστικών Κατηγοριών που θα αντικαταστήσουν τα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια-ΚΕΝ). Τι σημαίνει αυτό; Ότι θα περιγράφεται εκ των προτέρων και θα «κλειδώνει» με τη μορφή ιατρικών πρωτοκόλλων το κόστος μιας επέμβασης ή μιας ιατρικής πράξης.
Σήμερα μπορεί να έχει θεσπιστεί ανώτατο πλαφόν για την τιμολόγηση μιας επέμβασης, μιας νοσηλείας ή μιας ιατρικής πράξης καθώς και της αμοιβής των χειρουργών, αλλά το ποσό μπορεί να «φουσκώσει» από τις προσθήκες υπηρεσιών.
Στην ουσία, τα DRGs είναι ένας τιμοκατάλογος νοσηλειών που καθορίζει το κόστος μέσης διάρκειας νοσηλείας, για κάθε κατηγορία νοσηλείας. Ανταποκρίνονται στους μέσους όρους νοσηλειών και χρησιμοποιούνται για την γρήγορη και εύκολη τιμολόγηση των περιστατικών, ασχέτως από τον ακριβή αριθμό χρεώσεων και κόστους νοσηλείας που πραγματικά υπήρξε.
Η θέσπιση των τιμοκαταλόγων θα συντείνει στον εξορθολογισμό της κατανομής των πόρων, στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητας και της αποδοτικότητας, στη βελτίωση της πρόσβασης, στη μείωση της παραοικονομίας και των out-of-pocket πληρωμών και στη δυνατότητα ρύθμισης της νοσοκομειακής περίθαλψης στον ιδιωτικό τομέα.
Σήμερα, υπάρχει καθολική χρήση των DRGs στις αναπτυγμένες αλλά και αναπτυσσόμενες χώρες, με επικρατέστερο το μοντέλο της Αυστραλίας που έχει εφαρμοστεί σε είκοσι χώρες, καθώς θεωρείται από τα αρτιότερα συστήματα. Τα οφέλη περιλαμβάνουν αυξημένη αποδοτικότητα, άριστη κατανομή πόρων, αύξηση εσόδων, ταχύτητα λήψης αποφάσεων και ανασυγκρότηση διοικητικής και οργανωτικής δομής των νοσοκομείων.
Στόχος των ασφαλιστικών εταιρειών είναι να ανοίξει το δρόμο η Πολιτεία προχωρώντας στην εφαρμογή των DRGs στα κρατικά νοσοκομεία. Έτσι θα υποχρεωθούν αργά ή γρήγορα να αποδεχτούν το σύστημα και τα ιδιωτικά νοσοκομεία με αποτέλεσμα να μειωθεί το κόστος της νοσηλείας και να μπορούν να έχουν πρόσβαση στην ιδιωτική ασφάλιση υγείας περισσότερα νοικοκυριά.