Μια μεγάλη εξέλιξη της επεμβατικής ιατρικής είναι και η ρομποτική χειρουργική, η οποία, ως μέθοδος, χρησιμοποιείται ευρέως πλέον και στην Ελλάδα από τους εξειδικευμένους γιατρούς. Η χρήση αυτής της μεθόδου για κάποια περιστατικά είναι μονόδρομος και, φυσικά, συστήνεται επιτακτικά όταν δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ένα ιατρικό πρόβλημα με τις κλασσικές χειρουργικές πρακτικές.

Πώς ανταποκρίνονται οι ασφαλιστικές εταιρείες στην ρομποτική ιατρική;

Κάποιες εταιρείες -στα συμβόλαιά τους- την έχουν συμπεριλάβει, αλλά μόνο για κάποιες παθήσεις. Αυτό σημαίνει ότι δε μπορεί να αξιοποιηθεί από τον ασφαλισμένο για κάτι εκτός από αυτά που προβλέπονται από το ασφαλιστικό συμβόλαιο και, συνεπώς, αυτά και θα αποζημιωθούν.

Άλλες ασφαλιστικές εταιρείες την καλύπτουν μόνο εφόσον νωρίτερα ενημερωθούν και τελικά δώσουν έγκριση. Εάν δεν εγκρίνουν τη λύση της Ρομποτικής Ιατρικής και ο ασθενής προχωρήσει τελικά σε αυτή τη μέθοδο, η εταιρεία δεν θα τον καλύψει.

Τα προαναφερόμενα στοιχεία δείχνουν ότι η ρομποτική ιατρική δεν καλύπτεται εύκολα και αντιμετωπίζεται διερευνητικά από τις ασφαλιστικές εταιρείες.

Τι γίνεται, όμως, όταν υπάρχει γνωμάτευση του ειδικού ιατρού ότι μόνον με αυτή την μέθοδο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ένα περιστατικό και η εταιρεία δεν το εγκρίνει; Να σημειωθεί ότι η ρομποτική χειρουργική έχει αυξημένο κόστος σε σχέση με τις άλλες μεθόδους, ωστόσο όταν δεν υπάρχει εναλλακτική επιλογή, τότε ο ασφαλισμένος δε μπορεί παρά να ακολουθήσει την μέθοδο που συστήθηκε για την περίπτωσή του.

Αυτά τα προβλήματα έχουν παρατηρηθεί και η δυσαρέσκεια των ασφαλισμένων απέναντι στην ασφαλιστική εταιρεία, η οποία αρνήθηκε να καλύψει την συγκεκριμένη μέθοδο είναι έκδηλη. Πολλοί προσφεύγουν, μάλιστα, στον Συνήγορο του Καταναλωτή, διεκδικώντας να αποζημιωθούν.

Διαβάστε επίσης

Ασφαλιστήρια υγείας: Τα υψηλά ασφάλιστρα τα καθιστούν απρόσιτα – Ποιες λύσεις προτείνονται

Ασφαλιστήρια: Πώς μπορείτε να εξασφαλίσετε εκπτώσεις στο συμβόλαιό σας

Οι 3 πυλώνες που διασφαλίζουν το μέλλον της Υγείας στην Ευρώπη