Το χειρουργικό επίδομα, όπως και το νοσοκομειακό, αποτελούν μια ξεχωριστή εναλλακτική παροχή των ασφαλιστικών προγραμμάτων Υγείας, η οποία στηρίζει οικονομικά και τις ιατρικές επεμβατικές πράξεις (χειρουργικό) και τη νοσηλεία (νοσοκομειακό), εφόσον χρειαστεί παραμονή του ασθενούς στις κλινικές. Τα επιδόματα αυτά, όπως έχει στατιστικά αποδειχθεί, χρησιμοποιούνται σε αξιοσημείωτο βαθμό από τους κατόχους των συμβολαίων.
Τι ακριβώς είναι όμως αυτά, σε τι αφορούν, πώς καθορίζονται και, τελικά, πόσο είναι και πώς το λαμβάνει αυτός που έχει ασφαλιστικό πρόγραμμα;
Το χειρουργικό επίδομα, όπως και το επίδομα νοσοκομείου είναι ένα ποσό που δίνεται από την ασφαλιστική εταιρεία όταν δεν ενεργοποιηθεί το ασφαλιστικό πρόγραμμα. Αυτό συμβαίνει όταν ο κάτοχος του προγράμματος κάνει κάποια επέμβαση μεν, αλλά δεν ζητά να καλυφθεί από την ασφαλιστική εταιρεία και το ασφαλιστικό του πρόγραμμα.
Ειδικότερα, μπορεί ο ασφαλισμένος, για δικούς του λόγους, να κάνει ένα χειρουργείο και να πληρώσει τον γιατρό αμιγώς μέσω του ΕΟΠΥΥ ή με δικά του χρήματα. Ομοίως, πληρώνει και τη νοσηλεία του σε κάποιο νοσοκομείο. Και στις δύο περιπτώσεις, δεν αναμειγνύει την ασφαλιστική εταιρεία. Στη συνέχεια, απευθύνεται σε αυτήν με όλα τα βεβαιωτικά επίσημα έγγραφα ότι πραγματοποίησε τις ιατρικές πράξεις και τη νοσηλεία και η ασφαλιστική εταιρεία του δίνει, με βάση τον δικό της τιμοκατάλογο η καθεμία, ένα χρηματικό ποσό ως «επίδομα» για την επέμβαση και τη νοσηλεία του.
Ουσιαστικά, λειτουργεί ως μια πράξη «επιβράβευσης» για το γεγονός ότι ο ασφαλισμένος δεν χρησιμοποίησε το ασφαλιστικό πρόγραμμα, που θα στοίχιζε πολύ περισσότερα στην ασφαλιστική εταιρεία από το επίδομα που του κατέβαλε. Το επίδομα, επομένως, εξυπηρετεί τον ασφαλισμένο και, ταυτόχρονα, συμφέρει σαφώς οικονομικά την ασφαλιστική εταιρεία.
Πρόσβαση σε περισσότερα νοσοκομεία προβλέπει ο νέος σχεδιασμός των ασφαλιστηρίων υγείας
«Κρυμμένες» εξαιρέσεις: Τι πρέπει να ξέρουμε για τα ασφαλιστήρια Υγείας
Επείγον περιστατικό: Πώς το καλύπτει η ιδιωτική ασφάλιση υγείας