Ένα σημαντικό ζήτημα που αφορά την απαίτηση παρόχων ιατρικών υπηρεσιών να επιβαρύνουν τους ασφαλισμένους με έξοδα για αναβάθμιση θέσης εξέτασε πρόσφατα ο Συνήγορος του Καταναλωτή, εκδίδοντας μια αναλυτική σύσταση που αποκαλύπτει κρίσιμα στοιχεία για αυτές τις πρακτικές. Η υπόθεση ξεκίνησε μετά από καταγγελία που υπέβαλε πολίτης, ο οποίος ενημέρωσε τις αρχές για τις υπερβολικές χρεώσεις ενός Κέντρου Αποκατάστασης, το οποίο απαιτούσε επιπλέον χρήματα για αναβάθμιση θέσης.

Ο Συνήγορος του Καταναλωτή, κατόπιν διερεύνησης της υπόθεσης, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η πρακτική αυτή συνιστά αθέμιτη και καταχρηστική πολιτική. Σύμφωνα με τα ευρήματά του, το συγκεκριμένο Κέντρο Αποκατάστασης εκμεταλλεύεται την κυρίαρχη θέση του στην αγορά, επιβάλλοντας στους ασφαλισμένους χρεώσεις που δεν δικαιολογούνται από τις προβλεπόμενες καλύψεις του ασφαλιστικού τους ταμείου. Ο Συνήγορος επισήμανε επίσης ότι, δεδομένης της εξάρτησης των κέντρων αποκατάστασης από τη συμμετοχή των δημόσιων ασφαλιστικών φορέων για τη διατήρηση του πελατολογίου τους, είναι αδικαιολόγητο να επιδιώκουν την οικονομική επιβάρυνση των καταναλωτών που προσέρχονται ως ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ, με το πρόσχημα μιας υποτιθέμενης «αναβάθμισης» θέσης.

Επιπλέον, ο Συνήγορος του Καταναλωτή ανέφερε ότι η τακτική υποχρέωσης του ασφαλισμένου να υπογράψει Υπεύθυνη Δήλωση για δήθεν επιλογή αναβάθμισης κλίνης, όταν στην πραγματικότητα του προσφέρεται εισαγωγή σε τρίκλινο δωμάτιο, αποτελεί ξεκάθαρη μορφή αθέμιτης παραπλανητικής πρακτικής. Στο πλαίσιο αυτό, κάλεσε το Κέντρο Αποκατάστασης να επιστρέψει στον πολίτη που κατέθεσε την καταγγελία το ποσό που κατέβαλε άδικα για τη φερόμενη «αναβάθμιση θέσης».

Συμπερασματικά, είναι σημαντικό για τους ασφαλισμένους και γενικά για τους χρήστες ιατρικών υπηρεσιών να αντιμετωπίζουν με ιδιαίτερη προσοχή και επιφυλακτικότητα τέτοιου είδους χρεώσεις. Θα πρέπει να διερευνούν αναλυτικά τις απαιτήσεις των παρόχων πριν προχωρήσουν σε οποιαδήποτε πληρωμή. Τέλος, αξίζει να τονιστεί ότι τόσο ο Συνήγορος του Καταναλωτή όσο και ο Συνήγορος του Πολίτη, μετά από τις σχετικές καταγγελίες, δικαίωσαν τους καταναλωτές, αναγνωρίζοντας τις καταχρηστικές πρακτικές και χρεώσεις των ιδιωτικών παρόχων υγείας.

Διαβάστε επίσης:

Ασφάλιση: Η κρίσιμη ερώτηση που πρέπει να κάνετε πριν επιλέξετε το κατάλληλο πρόγραμμα υγείας

Πόσο ακριβό είναι ένα πρόγραμμα υγείας – Οι παράγοντες που επηρεάζουν το κόστος

Ασφάλιση Υγείας: Υπάρχει όριο ηλικίας για την απόκτησή της; Ενημερωθείτε