Σε κάποιες περιπτώσεις τα ασφαλιστήρια Υγείας δίνους στους κατόχους τους bonus όταν αυτοί κάνουν σωστή χρήση και εξοικονομούν χρήματα. Ας δούμε για παράδειγμα ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο το οποίο έχει απαλλαγή 3.000 ευρώ. Εάν ο κάτοχός του χρειαστεί να κάνει κάποια σοβαρή επέμβαση όπως καρδιάς τότε αρχίζει ο υπολογισμός του κόστους. Λαμβάνει ο ασφαλισμένος για παράδειγμα 10.000 ευρώ από το δημόσιο σύστημα ασφάλισης για την επέμβασή του. Αυτό σημαίνει ότι το ποσό αυτό καλύπτει την απαλλαγή των 3.000 ευρώ και δίνει επιπλέον και 7.000.
Αν υποθέσουμε ότι συνολικά η ασφαλιστική θα πληρώσει 20.000 στο ιδιωτικό νοσηλευτήριο για όλα τα έξοδα που αφορούν την επέμβαση, τα 10.000 ευρώ θα έχουν καλυφθεί από το δημόσιο και την σχετική παροχή που δόθηκε στον ασφαλισμένο. Τότε έρχεται η ασφαλιστική και επιστρέφει στον πελάτη της επειδή δεν πλήρωσε από τις 3.000 της απαλλαγής μέχρι τις 10.000 ευρώ αλλά ξεκίνησε να αποζημιώνει το νοσοκομείο (από εκεί και ύστερα) μέχρι και την αποπληρωμή του συνολικού κόστους, κάποιο πόσο ως μπόνους καλής χρήσης. Το αποτέλεσμα είναι να λαμβάνει ένα σημαντικό χρηματικό ποσό ο ασφαλισμένος το οποίο το διαχειρίζεται όπως θέλει.
Την τακτική αυτή την ακολουθούν συχνά κάποιες εταιρείες τόσο σε περιπτώσεις που ο ασφαλισμένος τους πληρώνει από μόνος του τα έξοδα της νοσηλείας είτε σε συνδυασμό με την αποζημίωση που δίνει το δημόσιο σύστημα. Επειδή οι ασφαλιστικές εταιρείες εξοικονομούν χρήματα καθώς αυτές χρεώνονται με υψηλότερα ποσά, τότε επιστρέφουν επίσης κάποιο ποσό στον ασφαλισμένο.
Σοβαρή ασθένεια ή ατύχημα: Πώς καλύπτεται η αποκατάσταση από τα ασφαλιστήρια συμβόλαια
Το ασφαλιστήριο που καλύπτει την απώλεια εισοδήματος από ασθένεια ή ατύχημα
Ασφάλιση ατυχήματος: Μια εναλλακτική και προσιτή λύση για τους νεαρούς ασφαλισμένους