Βάλατε το μούλτι στην πρίζα και έπεσε το ρεύμα; Ξεκινήσατε να σιδερώνετε το αγαπημένο σας πουκάμισο, αλλά ακούστηκε ένας κρότος και έσβησαν όλα; Με λίγα λόγια, πάθατε βραχυκύκλωμα στο σπίτι;
Το βραχυκύκλωμα αποτελεί ένα από τα πιο συχνά ηλεκτρολογικά προβλήματα που μπορεί να εμφανιστούν ξαφνικά προκαλώντας αναστάτωση και πιθανές ζημιές που επιβαρύνουν τον οικιακό προϋπολογισμό.
Προκαλείται από ελλαττωματική συσκευή, φθαρμένα ή κατεστραμμένα καλώδια, υπερφορτωμένα κυκλώματα αλλά και εξαιτίας της παρουσίας νερού.
Μπορεί να το προκαλέσαμε εμείς επειδή βάλαμε σε λειτουργία πολλές συσκευές μαζί και ο γενικός διακόπτη απλά να έπεσε. Αν σηκώσουμε το γενικό και δεν πέσει ξανά, τότε μάλλον δεν ήταν και κάτι σοβαρό. Σε κάθε άλλη περίπτωση όμως, μπορεί να προκληθεί βλάβη και να χρειαστεί να καλέσουμε τον ηλεκτρολόγο.
Εάν θέλουμε να αποζημιωθούμε σε περίπτωση που σημειωθούν ζημιές στο σπίτι λόγω βραχυκυκλώματος, είναι αναγκαίο να το έχουμε ασφαλίσει.
Επομένως είτε πρόκειται για την κύρια κατοικία είτε για το εξοχικό, ελέγξτε το ασφαλιστήριο συμβόλαιό σας για να βεβαιωθείτε ότι έχετε επιλέξει κάλυψη για ζημιές από βραχυκύκλωμα.
Οι ασφαλιστικές καλύψεις
Οι περισσότερες ασφαλιστικές εταιρίες καλύπτουν τη ζημιά σε κάθε είδους μηχανή, συσκευή και εγκαταστάσεις που λειτουργούν με ηλεκτρικό ρεύμα και προέρχεται από υπερφόρτωση, βραχυκύκλωμα καθώς και διαφυγή ηλεκτρικού ρεύματος.
Σε περίπτωση διακοπής της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, οι ασφαλιστικές εταιρίες στέλνουν εξειδικευμένο συνεργείο τεχνιτών που θα πραγματοποιήσουν την απαραίτητη επείγουσα επισκευή για την αποκατάσταση της παροχής με την προϋπόθεση η κατάσταση της εγκατάστασης να το επιτρέπει.
Αν ο ασφαλισμένος επιθυμεί να πραγματοποιήσει ηλεκτρολογικές εργασίες , η ασφαλιστική εταιρία έχει τη δυνατότητα να στείλει στην κατοικία του εξειδικευμένους τεχνίτες με σκοπό την σύνταξη ενός προϋπολογισμού σε πρώτη φάση. Από την πλευρά του ο ασφαλισμένος έχει τη δυνατότητα να εγκρίνει ή να απορρίψει τη συγκεκριμένη πρόταση, με το κόστος εκτέλεσης εργασιών και υπηρεσιών να επιβαρύνει τον ίδιο.
Όπως και να έχει, σε μια ανάλογη περίπτωση ζημιάς, θα πρέπει άμεσα να ειδοποιηθεί ο ασφαλιστικός διαμεσολαβητής καθώς και το τμήμα αποζημιώσεων της εκάστοτε ασφαλιστικής εταιρίας. Συνιστάται να κρατήσετε στοιχεία όπως φωτογραφικό υλικό, βίντεο με τα κατεστραμμένα αντικείμενα αλλά και τις αποδείξεις των εξόδων που πραγματοποιήσατε για την αποκατάσταση της ζημιάς.
Για την προστασία του σπιτιού από μελλοντικά βραχυκυκλώματα συνιστάται ο τακτικός έλεγχος στις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις του κτιρίου και τις συσκευές. Επίσης χρειάζεται αποφυγή της υπερφόρτωσης και αποφυγή σύνδεσης πολλών συσκευών μαζί σε μια πρίζα, καθώς και συχνή συντήρηση και επιλογή αξιόπιστων ηλεκτρολογικών υλικών
Διαβάστε επίσης:
Ασφάλιση κατοικίας: Ποιες είναι οι επιλογές σας όταν έχετε πάρει στεγαστικό δάνειο
Ασφάλιση κατοικίας: Οι παράγοντες που καθορίζουν το κόστος του συμβολαίου
Αποφασίσατε να κάνετε ασφάλιση κατοικίας; Τι πρέπει να γνωρίζετε για τις καλύψεις