Τα ινομυώματα της μήτρας είναι ένας κοινός τύπος μη καρκινικού όγκου που μπορεί να αναπτυχθεί μέσα και γύρω της. Τα συναντάμε κυρίως μετά την ηλικία των 30 και μπορούν να εμφανίζονται μέχρι την εμμηνόπαυση. Το μέγεθος τους διαφέρει, μπορεί να είναι όσο ένας σπόρος μήλου ή όσο ένα γκρέιπφρουτ.
Η ταξινόμηση τους εξαρτάται από τη θέση που έχουν στην μήτρα, διακρίνονται σε τρία είδη. Τα υποοριακά ινομυώματα που αναπτύσσονται στο εξωτερικό της μήτρας, θεωρείται ο πιο κοινός, τα ενδοτοιχωματικά που εμφανίζονται στο τοίχωμα της κάτω από το ενδομήτριο και τα υποβλεννογόνια που αποτελούν ένα σπάνιο αλλά και προβληματικό είδος γιατί μπορεί να προκαλέσει προβλήματα με την γονιμοποίηση.
Τα περισσότερα ινομυώματα δεν προκαλούν εμφανή συμπτώματα, ωστόσο σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να δημιουργήσουν αναιμία, να υπάρξουν περίοδοι με δυνατούς πόνους, αίσθημα πληρότητας στο κάτω μέρος της κοιλιάς και ειδικά στην περίπτωση των μεγάλων σε μέγεθος συχνοουρία αλλά και πόνο κατά την σεξουαλική επαφή.
Παράλληλα, όταν τα ινομυώματα κάνουν την εμφάνιση τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνεται η πιθανότητα για καισαρική τομή.
Πρέπει να επισημάνουμε πως παραμένει άγνωστο τι προκαλεί τα ινομυώματα, πολλοί ερευνητές διαπιστώνουν πως η εμφάνιση και η ανάπτυξη τους μπορεί να συνδέεται με τα επίπεδα οιστρογόνων του ατόμου. Οι γενετικοί παράγοντες μπορεί επίσης να επηρεάσουν την ανάπτυξη τους, όπως επίσης το οικογενειακό ιστορικό σχετίζεται με τον αυξημένο κίνδυνο για την εμφάνιση τους. Οι γυναικολόγοι υποστηρίζουν πως «ο κίνδυνος μειώνεται κάθε φορά που η γυναίκα γεννά».
Τα ινομυώματα στα συμβόλαια υγείας
Η διάγνωσή τους γίνεται με υπερήχους, μαγνητική τομογραφία και λαπαροσκόπηση. Σε περιπτώσεις που τα ινομυώματα δεν υποχωρούν με τις συντηρητικές μεθόδους, θα επιλεγεί η χειρουργική επέμβαση.
Οι περισσότερες ασφαλιστικές εταιρίες παρέχουν κάλυψη στην ασφαλισμένη μετά από μια χρονική αναμονή μεταξύ 6-12 μηνών για την συγκεκριμένη πάθηση. Σημαντική προϋπόθεση είναι η απουσία των ινομυωμάτων κατά τη σύναψη του ασφαλιστηρίου συμβολαίου ή, σε περίπτωση προϋπήρχαν, η ασφαλισμένη αποδεδειγμένα να μην το γνώριζε.
Στην περίπτωση χειρουργικής επέμβασης, παρέχεται πλήρης κάλυψη από τις ασφαλιστικές εταιρίες σε συμβεβλημένα νοσοκομεία, ιδιωτικά ή δημόσια στην Ελλάδα. Σε περίπτωση που η ασφαλισμένη βρίσκεται στο εξωτερικό και επιλέξει να νοσηλευτεί σε μη συμβεβλημένο νοσηλευτικό ίδρυμα, θα πρέπει να ενημερώσει σχετικά την ασφαλιστική εταιρία.
Οι χρεώσεις βάσει των οποίων θα υπολογιστεί η καταβλητέα αποζημίωση δεν μπορεί να υπερβεί τα συνήθη έξοδα που αντιστοιχούν στην χώρα που θα πραγματοποιηθεί η νοσηλεία.
Σε κάθε περίπτωση, η ασφαλισμένη θα πρέπει να επικοινωνήσει με τον ασφαλιστικό της διαμεσολαβητή για να την καθοδηγήσει βάσει των όρων του συμβολαίου του.
Διαβάστε επίσης:
Ασφαλιστήρια: Πώς αποζημιώνουν τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη
Επίδομα Τοκετού – Αποζημίωση: Τι ισχύει στα ασφαλιστήρια υγείας