Μήνα ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του προστάτη αποτελεί ο Σεπτέμβριος, με την 15η ημέρα του να αποτελεί την Ευρωπαϊκή Ημέρα ενημέρωσης σχετικά με τον συχνότερο καρκίνο στους άνδρες που ευθύνεται για τον μεγαλύτερο ετήσιο αριθμό θανάτων λόγω κακοήθειας μετά τον καρκίνου του πνεύμονα. Όπως επισημαίνουν στο ygeiamou ειδικοί, η έγκαιρη διάγνωσή του και η σωστή θεραπεία είναι θέμα που αφορά όλους τους άνδρες.
Ένα συμβόλαιο υγείας, ενισχυμένο επιπλέον με καλύψεις για διαγνωστικές εξετάσεις, θα αποτελέσει ουσιαστικό σύμμαχο στην πρόληψη και αντιμετώπιση της πάθησης, κάτι που είχε επιβεβαιώσει έρευνα από το Ινστιτούτο Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών και το Πανεπιστήμιο Trinity College του Δουβλίνου, σύμφωνα με την οποία οι κάτοχοι ασφαλιστηρίων υγείας είχαν σημαντικά περισσότερες πιθανότητες τακτικού ελέγχου για καρκίνο του προστάτη. Θα φανεί όμως σωτήριο και στην περίπτωση υποτροπής και μετεγχειρητικών επιπλοκών.
Σύμφωνα με τον οργανισμό Prostate Cancer Foundation, ένα 25%-33% των ανδρών με καρκίνο του προστάτη θα παρουσιάσουν υποτροπή μετά από χειρουργική επέμβαση ή ακτινοθεραπεία, ενώ υπάρχει περίπτωση ο καρκίνος να μη θεραπεύτηκε. Αυτό θα φανεί από τη μέτρηση του καρκινικού δείκτη PSA ή άλλες απεικονιστικές εξετάσεις (αξονική τομογραφία, μαγνητική τομογραφία, σπινθηρογράφημα). Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να ακολουθήσει νέα θεραπευτική προσέγγιση διάσωσης, ανάλογα με το πώς αντιμετωπίστηκε αρχικά ο καρκίνος αλλά και πού εντοπίζεται η υποτροπή.
Στις οδηγίες της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας για την περίπτωση επανεμφάνισης κακοήθειας στην περιοχή τους προστάτη, αναφέρεται ότι:
- εάν προηγήθηκε ριζική προστατεκτομή, προκρίνεται η ακτινοθεραπεία συνδυαστικά με πιθανή ορμονοθεραπεία.
- εάν προηγήθηκε ακτινοθεραπεία, οι ασθενείς μπορεί να επιλέξουν τη ριζική προστατεκτομή διάσωσης ή την κρυοθεραπεία (για την οποία μπορείτε να διαβάσετε σχετικά εδώ), μολονότι ενέχουν υψηλότερο κίνδυνο για ανεπιθύμητες ενέργειες όπως η ακράτεια. Δεδομένου ότι η επανάληψη ακτινοβολίας μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες, εναλλακτική λύση αποτελεί η βραχυθεραπεία
- σε περίπτωση μεταστάσης εκτός προστάτη, θα προκριθεί η χημειοθεραπεία.
Ογκολόγοι αναφέρουν στο ygeiamou ότι η ακτινοθεραπεία αποτελεί ριζική θεραπεία στον καρκίνο του προστάτη για κάθε στάδιο και ασθενή, με τα αποτελέσματά της συγκρίσιμα με της προστατεκτομής ως προς τον τοπικό έλεγχο. Σήμερα, πολλοί ασθενείς με τους γιατρούς τους την επιλέγουν για να αποφύγουν επιπλοκές που ακολουθούν τη χειρουργική επέμβαση.
Από την άλλη, η προστατεκτομή έχει ένα μικρό προβάδισμα, καθώς αφήνει περιθώριο για περισσότερες εναλλακτικές θεραπείες σε περίπτωση αποτυχίας και διευκολύνει τον εντοπισμό υποτροπής μέσω PSA, αφού η αφαίρεση του προστάτη κανονικά μηδενίζει το αντιγόνο. Επιπλέον, η νευροπροστατευτική ριζική προστατεκτομή (nerve sparing radical prostatectomy) για τη διατήρηση των αγγειονευρωδών δεματίων του προστάτη ώστε να αποφευχθεί η ακράτεια ούρων και η στυτική δυσλειτουργία είναι δυνατή κυρίως ως θεραπεία εκλογής.
Η προστατεκτομή διάσωσης είναι δυσκολότερη από την αρχική προστατεκτομή ή την κρυοθεραπεία και η προστασία των στυτικών νεύρων και αιμοφόρων αγγείων κατά την επέμβαση σχεδόν αδύνατη. Κατ’ επέκταση είναι αναπόφευκτες οι μετεγχειρητικές επιπλοκές.
Έτσι, τα ασφαλιστικά προγράμματα υγείας καλύπτουν την αρχική θεραπεία, την αντιμετώπιση της υποτροπής αλλά και των επιπλοκών. Ειδικότερα, η τοποθέτηση τεχνητού σφιγκτήρα για την ακράτεια ούρων, μια δοκιμασμένη στο χρόνο τεχνική με πολύ υψηλά ποσοστά επιτυχίας και σπάνιες επιπλοκές, εντοπίζεται στις βαριές συνήθως ουρολογικές επεμβάσεις.
Πολλές φορές, μπορεί να πραγματοποιηθεί ταυτόχρονη εμφύτευση τεχνητού σφιγκτήρα και ενδοπεϊκής πρόθεσης στους ασθενείς που πάσχουν από ακράτεια ούρων και στυτική δυσλειτουργία. (Η «τοποθέτηση ενδοπεϊκής πρόθεσης» αλλά και η αφαίρεσή της εντοπίζονται στις βαριές και μεσαίες αντίστοιχα επεμβάσεις.) Για το πώς αποζημιώνεται ο συνδυασμός επεμβάσεων σε ένα χειρουργείο, διαβάστε εδώ.
Διαβάστε επίσης:
Φίμωση και Περιτομή: Πώς την αποζημιώνει το ασφαλιστήριο συμβόλαιο
Ενδοσκοπικές εξετάσεις: Ποια ασφαλιστικά προγράμματα τις καλύπτουν
Καρκίνος Προστάτη: Εξετάσεις και θεραπείες – Τι καλύπτει το ασφαλιστήριο