Το «κάτι κερδίζεις, κάτι χάνεις» όσο και η αντίστροφη σχέση θα ήταν από τις πλέον κατάλληλες φράσεις για μια σύντομη περιγραφή της σύγχρονης ψηφιακής εποχής, ιδίως μετά την αυξανόμενη ανησυχία για την ανεξέλεγκτη τεχνητή νοημοσύνη ή την κατάργηση 83.000.000 θέσεων εργασίας από την τεχνολογία. Δεν χρειάζεται βέβαια να ανατρέξει κανείς σε μακροπρόθεσμες εκτιμήσεις και σενάρια που τοποθετούνται κάπου στο μέλλον. Αρκεί μια ματιά σε όσα μαθαίνουμε καθημερινά για μια συσκευή που δεν λείπει σχεδόν από κανέναν: το smartphone.
Η τεχνολογία που συνοδεύει τα έξυπνα κινητά διεκδικεί επάξια μια θέση στην ιατρική φαρέτρα, μέσα από εφαρμογές που μετρούν την αρτηριακή πίεση, «μυρίζονται» τον καρκίνο στομάχου ή επιτρέπουν την έγκαιρη διάγνωση του γλαυκώματος. Άρα κάτι κερδίζεις. Από την άλλη, η μανιώδης χρήση των smartphone έχει αυξήσει τους τραυματισμούς πεζών κατά 800%. Και έτσι κάτι χάνεις. Για να αποφύγουμε ωστόσο τον ψόγο της τεχνοφοβίας, ας αναγνωρίσουμε στην τεχνολογική πρόοδο και την εξάλειψη κάθε πιθανότητας τραυματισμού από ένα αντικείμενο που έχει βρει πλέον τη θέση του στο χρονοντούλαπο ή σε μουσειακές συλλογές: τους ογκώδεις τηλεφωνικούς καταλόγους.
Το σκίσιμο τηλεφωνικού καταλόγου ήταν βασικό κομμάτι στις επιδείξεις δύναμης από μασίστες όπως ο Σαμψών και η αιτία πίσω από μια (ακόμα) εξάρθρωση ώμου για τον Steve Sparks, έναν Αμερικανό παίκτη μπέιζμπολ που, το 1994 και σε ηλικία 28 ετών, επιχείρησε (με μεγάλη αποτυχία) την εν λόγω δοκιμασία.
Σε αντίθεση με τον επιπόλαιο λόγω νιότης αθλητή, μπορούμε να υποθέσουμε με βεβαιότητα ότι η χαμογελαστή κυρία της φωτογραφίας δεν θα αποτολμούσε κάτι τέτοιο, πολύ περισσότερο αν γνώριζε ότι η εξάρθρωση (ή εξάρθρημα) του ώμου στους ηλικιωµένους οδηγεί συνήθως σε ρήξη του μυοτενοντίου (στροφικού) πετάλου (Rotator cuff), μια κατάσταση που αφορά έναν περίπου στους τέσσερις 60ρηδες και τους μισούς 80ρηδες. Το 2022, δημοσιεύτηκαν στο International Journal of Surgery Case Reports οι περιπτώσεις δύο γυναικών 63 και 100 ετών, στις οποίες ο εκφυλισμός από το πρώτο τραυματικό εξάρθρημα του ώμου οδήγησε σε ρήξη του στροφικού πετάλου.
Οι παροχές των ασφαλιστικών προγραμμάτων
Μια πτώση, ένα ατύχημα κατά τη διάρκεια της άθλησης είτε η έντονη αθλητική δραστηριότητα είναι συχνές αιτίες εξάρθρωσης του ώμου, η οποία αντιπροσωπεύει έως και το 60% των σοβαρών εξαρθρώσεων, σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις. Το πρώτο τραυματικό εξάρθρημα του ώμου μπορεί να οδηγήσει σε υποτροπές για το 80% των νέων έως 30 ετών, ποσοστό που μειώνεται στο 20% για τους άνω των 60 ετών. Για τον λόγο αυτό, η χειρουργική αντιμετώπιση προκρίνεται για νέους ασθενείς, αφού σχετίζεται με λιγότερες πιθανότητες υποτροπής, ενώ για τις μεσήλικες και άνω προτείνεται συντηρητική θεραπεία με φάρμακα και φυσικοθεραπείες.
Στην περίπτωση της ρήξης στροφικού πετάλου, οι ειδικοί σημειώνουν πως η συντηρητική αντιμετώπιση αφήνει το περιθώριο για μεγέθυνση της βλάβης συν τω χρόνω και δυσκολότερη τη χειρουργική αντιμετώπιση μελλοντικά. Σημειώνεται εδώ ότι, με εξαίρεση ορισμένα αθλήματα, οι ρήξεις του στροφικού πετάλου σχετίζονται με την ηλικία και, σύμφωνα με μελέτες, τυχαία ευρήματα από μαγνητικές εξετάσεις σε ασυμπτωματικούς ασθενείς έχουν αποκαλύψει ρήξεις μερικού ή πλήρους πάχους στο 4% των ηλικιών κάτω των 40 ετών και στο 54% των ηλικιών άνω των 60 ετών.
Τα νοσοκομειακά προγράμματα θα καλύψουν επεμβατικές μεθόδους όπως χειρουργική αντιµετώπιση καθ’ έξιν εξαρθρήµατος του ώµου (υποτροπιάζοντα επεισόδια εξαρθρήματος επί αποτυχίας συντηρητικής θεραπείας), χειρουργική αντιµετώπιση ρήξεως τενοντίου πετάλου του ώµου, χειρουργική αρθροσκοπική επέµβαση ή ολική αρθροπλαστική ώµου κ.α.. Στο πλαίσιο των δαπανών μετά τη νοσηλεία, το συμβόλαιο θα καλύψει και τις δαπάνες για φυσικοθεραπεία. Αν όμως δεν απαιτείται εισαγωγή στο νοσοκομείο για επέμβαση -έστω και one day surgery όπως η αρθροσκόπηση-, είναι απαραίτητο ένα πρόγραμμα εξωνοσοκομειακής περίθαλψης που δίνει τη δυνατότητα για φυσικοθεραπείες έναντι χαμηλότατης συμμετοχής ή προνομιακού κόστους.
Πότε δεν ενεργοποιούνται οι καλύψεις
Η ενασχόληση με τον αθλητισμό μπορεί να έχει πολλά οφέλη για τον οργανισμό, στα συμβόλαια υγείας όμως (ασθένειας ή/και ατυχήματος) διευκρινίζεται ότι εξαιρείται η συμμετοχή του ασφαλισμένου σε προπονήσεις ή αγώνες επαγγελματικών ή ερασιτεχνικών σωματείων και επαγγελματικές αθλητικές συναντήσεις γενικά. Ο Steve Sparks μάλλον δεν θα είχε μπελάδες με τον ασφαλιστικό του πάροχο, αφού το ατύχημα δεν σχετίστηκε με την αθλητική του δραστηριότητα. Αν όμως αθλείστε και αναζητάτε καλύψεις για την ιατροφαρμακευτική και νοσηλευτική περίθαλψη, μπορείτε να διαβάσετε για αυτά τα ειδικά ασφαλιστικά προϊόντα.
Διαβάστε επίσης:
Παθήσεις βλεφάρων – Βλεφαροπλαστική: Ποιες περιπτώσεις αποζημιώνει το συμβόλαιο υγείας
Ασφαλιστήριο συμβόλαιο – Νοσηλεία: Πότε κινδυνεύετε να πληρώσετε από την τσέπη σας
Ασφάλιση – Ομαδικές δραστηριότητες: Oι καλύψεις που προστατεύουν τους συμμετέχοντες