Δύσκολα θα φανταζόταν κάποιος ότι μια πάθηση των αιμοφόρων αγγείων που προκαλείται συνήθως από την αθηροσκλήρωση θα μπορούσε να αφορά έναν νέο άνθρωπο. Το 2021, μια γυναίκα 30 ετών κατέφτασε στο νοσοκομείο με έντονη διαλείπουσα χωλότητα, πόνο ή δυσφορία δηλαδή στα κάτω μέλη (γλουτούς, μηρούς, γάμπες ή πέλματα) κατά την κίνηση (περπάτημα, άσκηση) που εξαφανίζεται εντός ολίγων λεπτών από την παύση, καθώς και περιοδικό πόνο κατά την κατάσταση ηρεμίας. Σύμφωνα με τη δημοσίευση στο Journal of Surgical Case Reports της ιατρικής ομάδας που επιλήφθηκε του περιστατικού, επρόκειτο για ασθενή με διαγνωσμένη από 9ετίας περιφερική αρτηριακή νόσο (ΠΑΝ) και ιστορικό καπνίσματος 11 ετών -περί το ένα πακέτο την ημέρα, καθώς και οικογενειακό ιστορικό στεφανιαίας νόσου.
Η ΠΑΝ θεωρείται κατά βάση ασθένεια των μεγαλύτερων ηλικιακών ομάδων (περίπου το 10% των ατόμων 60-70 ετών), όπως όμως σημειώνουν στην κατακλείδα τους οι συγγραφείς «στο πλαίσιο ορισμένων γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων, η εμφάνιση ΠΑΝ μπορεί να συμβεί σημαντικά νωρίτερα στη ζωή». Η περίπτωση υπενθυμίζει τη σημασία φροντίδας για την προστασία της υγείας και απαντά, κατά το μέρος που της αναλογεί, στο ερώτημα «Μα γιατί να κάνω ιδιωτική ασφάλιση;».
Όταν ένας πόνος στο πόδι αρκεί
Σίγουρα, η απόφαση για ένα ασφαλιστήριο υγείας αφού εγκατασταθούν οι διάφορες παθολογικές καταστάσεις δεν είναι η πλέον συνετή. Στην περίπτωση της ΠΑΝ δε, τα πράγματα περιπλέκονται ακόμα περισσότερο αφού τα συμπτώματα που μπορεί να κινήσουν την υποψία μπορεί να μην εμφανιστούν ποτέ. Σύμφωνα με τους ειδικούς, στους περισσότερους πάσχοντες η νόσος μπορεί να είναι ήπιας ή και σοβαρής μορφής και, μολοντούτο, να μην συνοδεύεται από συμπτώματα λόγω απώλειας της αίσθησης του πόνου (π.χ. σε συνυπάρχουσα διαβητική νευροπάθεια), λόγω αργής εξέλιξής της ή και αυξημένης καθιστικής ζωής.
Στη συμπτωματική ΠΑΝ, βασική εκδήλωση είναι η προαναφερθείσα διαλείπουσα χωλότητα εξ ου και επισημαίνεται ότι οι κράμπες και ο πόνος στην περιοχή των ποδιών –καίτοι συνήθεις καταστάσεις σε όσους γυμνάζονται- που όμως υποτροπιάζουν, έχουν οξύ και αιφνίδιο χαρακτήρα θα μπορούσαν να προμηνύουν την εμφάνιση ΠΑΝ, ιδίως εάν συνυπάρχουν παράγοντες κινδύνου όπως το κάπνισμα (κυρίως), το οικογενειακό ιστορικό, η αυξημένη χοληστερόλη, ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπέρταση και η παχυσαρκία, πληροφορίες που θα πρέπει να εμπιστευτείτε στην εταιρεία κατά τον ιατρικό έλεγχο που προηγείται της σύναψης συμβολαίου υγείας.
Στις σπανιότερες εκδηλώσεις της νόσου συγκαταλέγονται η ψυχρή αίσθηση το πέλμα, τα μουδιασμένα και αδύναμα πόδια, δυσκολία στη βάδιση και αδυναμία ισορροπίας, τριχόπτωση και αλλαγές στην υφή και το χρώμα του δέρματος στα πόδια και τα δάχτυλα (εύθραυστο, λεπτό ή γυαλιστερό δέρμα με χρώμα χλωμό ή κυανό), έλκη που αργούν να επουλωθούν, εύθραυστα νύχια στα πόδια που αναπτύσσονται αργά και μπορεί να έχουν μυκητιασική λοίμωξη, μυϊκή απώλεια, διαταραχές της στύσης στους άνδρες κ.α..
Στα πλέον προχωρημένα στάδια της νόσου, τα δερματικά έλκη των κάτω άκρων δεν επουλώνονται, οδηγούν συνήθως σε νέκρωση ιστών (γάγγραινα) και από εκεί σε ελάσσονα ή μείζονα ακρωτηριασμό (κρίσιμη ισχαιμία των κάτω άκρων).
Οι λύσεις από τα ασφαλιστήρια υγείας
Η ΠΑΝ είναι συχνή και σχετίζεται με υψηλή θνησιμότητα, υπογραμμίζει η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία. Εάν δεν αντιμετωπιστεί, οι επιπτώσεις της μπορούν να «αγγίξουν» και τις αρτηρίες που τροφοδοτούν την καρδιά και τον εγκέφαλο, αυξάνοντας τον κίνδυνο για άλλες μορφές καρδιαγγειακής νόσου όπως στεφανιαία νόσο, εγκεφαλικό επεισόδιο, έμφραγμα και στηθάγχη.
Σε αρχικό στάδιο, η θεραπεία εστιάζει στον περιορισμό των παραγόντων κινδύνων και υιοθέτηση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής με διακοπή του καπνίσματος και του αλκοόλ, άσκηση υπό επίβλεψη κ.α.. Ως προς τις συννοσηρότητες, η φαρμακευτική αγωγή στοχεύει στη ρύθμισή τους και έτσι μπορεί να χορηγούνται στατίνες για βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και φυλλικό οξύ για την ομοκυστειναιμία, αναστολείς απορρόφησης χοληστερόλης για μείωση της κακής χοληστερόλης (LDL) κ.ο.κ..
Ενδείξεις χειρουργικής αντιμετώπισης αποτελούν μεταξύ άλλων η κρίσιμη ισχαιμία, το άλγος αναπαύσεως πόνος κατά την ξεκούραση), ασθενείς σε νεαρή ηλικία με διαλείπουσα χωλότητα που δεν ανταποκρίνονται στη συντηρητική/φαρμακευτική θεραπεία κ.α.. Οι επεμβατικές θεραπείες περιλαμβάνουν την ενδαγγειακή και την ανοικτή μέθοδο.
Όλα τα παραπάνω καθιστούν σαφές πως το ιδανικό ασφαλιστικό πρόγραμμα για την υγεία πρέπει να περιλαμβάνει καλύψεις τόσο για εξωνοσοκομειακές παροχές (ιατρικές επισκέψεις, διαγνωστικές εξετάσεις) όσο και νοσοκομειακή περίθαλψη.
Διαβάστε επίσης:
Περιφερική αρτηριακή νόσος: Ο παράγοντας που εμποδίζει την αποκατάσταση – Πιο ευάλωτες οι γυναίκες
Κοιμάστε λίγες ώρες; Διπλάσιος ο κίνδυνος αυτής της καρδιαγγειακής πάθησης
Περιφερική Αρτηριακή Νόσος: Οι αόρατοι ασθενείς που δεν «βλέπουν» οι γιατροί