«Διασκεδάστε! Γίνετε δραστήριοι!» είναι το μήνυμα της φετινής Παγκόσμια Ημέρα Φυσικής Δραστηριότητας, με στόχο να αναδείξει τη σημασία της διασκέδασης μέσα από διάφορες μορφές σωματικής δραστηριότητας, από το περπάτημα έως την κηπουρική και από τον χορό έως το ποδήλατο, όχι απαραιτήτως δηλαδή μέσα από τον οργανωμένο και συστηματικό τρόπο που πραγματοποιείται η άσκηση ή γυμναστική με στόχο την καλύτερη φυσική κατάσταση.
Πολυάριθμες επιστημονικές μελέτες συσχετίζουν απλές καθημερινές δραστηριότητες με οφέλη για την υγεία. Ενδεικτικά:
- τουλάχιστον τέσσερις ώρες κίνησης την ημέρα -ακόμα και το σκούπισμα ή το μαγείρεμα- σχετίστηκαν με 43% μικρότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών νόσων σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας
- η κηπουρική, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο The Lancet Planetary Health, μπορεί να μειώσει το στρες και το καθημερινό άγχος, όπως επίσης και τον κίνδυνο καρκίνου και χρόνιων ασθενειών (διαβάστε πώς εδώ)
- μια ρουτίνα ελαφριάς σωματικής δραστηριότητας που περιλαμβάνει πλήθος επιλογών όπως χαλαρό περπάτημα ή ακόμα και τα ψώνια προφυλάσσει τη σωματική κινητικότητα κατά το γήρας, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open
- η εντονότερη σωματική δραστηριότητα μειώνει τις πιθανότητες νοσοκομειακής περίθαλψης και ανάγκης συνεχούς φροντίδας από τρίτους μετά τα 70.
Τα οφέλη από τη φυσική δραστηριότητα μπορούν να εντοπιστούν τόσο στη διατήρηση των γνωστικών ικανοτήτων όσο και τη θωράκιση ψυχική υγεία.
Συνεπώς -και έχοντας διαβάσει τα ως άνω- πόση έκπληξη θα σας προκαλούσε αν ο ασφαλιστής σας σε κάποια επόμενη επικοινωνία σάς συνέστηνε να γίνετε πιο δραστήριοι και σας ομολογούσε ότι θα ήταν επιθυμία του να διατηρείτε την καλή σας φυσική κατάσταση;
Κίνητρα από τις ασφαλιστικές εταιρείες
Η σχέση της σωματικής δραστηριότητας και της ασφαλιστικής βιομηχανίας ήταν το ερευνητικό αντικείμενο μιας ενδιαφέρουσας μελέτης που δημοσιεύτηκε στο BMJ Open Sport & Exercise Medicine. Μεταξύ άλλων, οι ερευνητές καταγράφουν επιστημονικά δεδομένα που διαπιστώνουν σύνδεση της αυξημένης σωματικής δραστηριότητας με μικρότερο ετήσιο κόστος υγειονομικής περίθαλψης κατά 14%-16% για άτομα που ήταν δραστήρια από την εφηβεία ήδη, ενώ για όσους «ενεργοποιήθηκαν» στην πορεία της ζωής ως ενήλικες, τα ποσοστά ήταν 10%–22%.
Επικαλούμενοι παραδείγματα μεγάλων ασφαλιστικών εταιρειών διεθνώς που προσφέρουν κίνητρα όπως μειωμένο κόστος για την απόκτηση ενός smart ρολογιού, αθλητικού εξοπλισμού ή συνδρομής στο γυμναστήριο, καταλήγουν ότι ο ασφαλιστικός κλάδος θα πρέπει να λαμβάνει υπ’ όψιν τη αναγνωρισμένη σχέση μεταξύ σωματικής δραστηριότητας και χρόνιων μη μεταδοτικών νοσημάτων και ότι οι απαιτήσεις για αποζημιώσεις από ασφαλιστήρια υγείας, ζωής, προστασίας εισοδήματος και σοβαρών ασθενειών πιθανώς να είναι υψηλότερες για τους ασφαλισμένους που είναι λιγότερο σωματικά δραστήριοι.
Επί του παρόντος, ο εγχώριος ασφαλιστικός κλάδος αξιοποιεί τις έξυπνες τεχνολογίας για την ανάπτυξη εφαρμογών που επιτρέπουν πρώιμες εκτιμήσεις για μια κατάσταση υγείας, την πρόσβαση σε τηλεϊατρικές υπηρεσίες ή την καταγραφή στοιχείων της φυσικής κατάστασης, και οι οποίες διατίθενται από τις εταιρείες για τους κατόχους ασφαλιστικών τους προϊόντων. Πέραν τούτων, παροχές όπως εκπτώσεις για απόκτηση συσκευών wearables δεν εντοπίζονται στην αγορά, δεδομένου ότι η χρησιμότητάς τους για τους επαγγελματίες της ασφάλισης παραμένει ζήτημα υπό διερεύνηση.
Πέραν της τεχνολογίας εντούτοις, μια πολιτική που θα μπορούσε ίσως να χαρακτηριστεί πάγια είναι η σύναψη συμφωνιών μεταξύ ασφαλιστικών εταιρειών και (αλυσίδων συνήθως) γυμναστηρίων ώστε οι ασφαλισμένοι να έχουν πρόσβαση έναντι χαμηλότερης τιμής ή και δωρεάν για ορισμένα χρονικά διαστήματα στον κατάλογο με τις διάφορες παρεχόμενες υπηρεσίες, από spa μέχρι ατομικές και ομαδικές προπονήσεις, ειδικά προγράμματα κ.ο.κ..
Αν κάτι τέτοιο μοιάζει αμελητέο, θα πρέπει ίσως να διαβάσετε ξανά πώς η βελτίωση της φυσικής κατάστασης μπορεί να σας απαλλάξει από ειδικούς όρους που τέθηκαν κατά τη σύναψη του συμβολαίου.
Διαβάστε επίσης:
Λοιμώδης μονοπυρήνωση: Πως καλύπτει η ασφάλιση τη «νόσο του φιλιού»
Ασφάλεια «πακέτο» με την αγορά υπηρεσιών και αγαθών – Πρέπει να αγοράσετε το «σετ»;
Ασφάλιση ζωής: Τι πρέπει να γνωρίζετε για τον ιατρικό έλεγχο που προηγείται